6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szokásos migráns- és Soros témák mellett a szintén szokásos gazdasági sikerjelentésekkel foglalkozott mai ülésén a kormány. A rövidített kormányinfón Lázár Jánost megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy megint Bécs lett a legélhetőbb város; ki lehet-e ugrani a paksi bővítés kapcsán az oroszokkal kötött szerződésből és hogy rendben van-e, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak letelepedési kötvényhez. Nem lesz magyar felhőkarcoló, ha a Fideszen múlik.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A 112. kormányinfó „villám-kormányinfó” volt, Lázár János vidéki programja miatt a sajtótájékoztatónak 15 órakor véget kellett vetni – bár a meghirdetett 13:30 helyett 14:15 környékén kezdték csak el, de cserébe ráhúztak 20 percet 3 óra után is.

Migráns-témában nincs újdonság

Rögtön az elején migránsozással kezdett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az EU soros elnökségét betöltő Bulgária javaslatát nem fogadja el Magyarország, semmiféle kvótára, befogadásra, elosztásra nem bólintunk rá.

Az ENSZ migrációs paktuma kapcsán elmondta: Magyarország saját jogán tagja az ENSZ-nek, az EU viszont nem; a korábban ismertetett 12 pontos javaslatot nyújtottuk be, aminek lényege, hogy a bevándorlás úgy ahogy van, rossz, elfogadhatatlan. Kérdés, hogy az ügyben lesz-e közös uniós álláspont – ezt Magyarország nem támogatja, megvétózza, ha a 12 pontban írt javaslatok nem kerülnek bele. Újdonságok most nem voltak a témában.

Egy kicsit Orbán is hozzátett az oroszok büntetéséhez – de semmi keménykedés

A Szkripal-ügyben Theresa May brit miniszterelnök közös európai fellépést sürgetett. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt javasolta: vissza kell hívni konzultációra az EU állandó képviselőjét Moszkvából. A másik May-javaslat az volt: tegyenek külön-külön is lépéseket a tagállamok, ezt Orbán Viktor is elfogadta, így egy orosz diplomatát kiutasítanak Budapestről. Ez azonban nemzetbiztonsági ügy, így a részleteket (beleértve a kiutasított személyét) nem árulta el Lázár János.

Soros-témában nincs újdonság

A belügyminiszter és Lázár (az Információs Hivatalt felügyelő miniszter) Orbán kérésére megvizsgálta, a Soros által pénzelt civil szervezetek milyen kockázatot jelentenek a belpolitikai folyamatokra. Több mint 2000 érintett személyt azonosítottak ebben a körben. Lázár Soros brüsszeli tevékenységéről is hosszan beszélt, szerintük a Magyarországra vonatkozó döntésekbe is beavatkoznak. A Stop Soros törvénycsomag elfogadása a választások után továbbra is szükséges – mondta Lázár. Újdonságok ebben a témában sem voltak.

Hasít a gazdaság

Áttekintették a gazdasági adatokat – 25 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottság (itt írtunk a számokról). Az egymillió új munkahely, mint kitűzött cél, Lázár szerint megvalósul. A munkanélküliségről azt mondta: a friss adat azt jelenti, mindenki dolgozik, aki akar. 70 ezer üres álláshely van Magyarországon, a munkaerőpiaci tartalék körülbelül 300 ezer fő – ennyi ember vonható még be a munkaerőpiacra. A reálbérek újabb 11,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt – sorolta a jó híreket Lázár János.

Valahogy csökkentik a rezsit azoknak is, akiknél nincs gáz vagy távhő

A választási (a kormány elnevezésében: téli) rezsicsökkentés eredetileg a gázzal vagy távhővel fűtőkre vonatkozott. Ez a kör bő 3 millió háztartást jelent, bár van átfedés a kettő között (azoknál is lehet pl. gáz a főzéshez, ahol távhővel fűtenek).  A magyar települések 10 százalékán, mintegy 300 kisebb településen azonban nincs kiépítve gázhálózat, értelemszerűen távfűtés sem - a kormány megvizsgálja, hogy az itt élők számára milyen téli rezsicsökkentést tud biztosítani.

Nem lesz magyar felhőkarcoló, ha a Fideszen múlik

A kormány még ma olyan törvénytervezet benyújtására készül, amelynek értelmében Magyarország egész területén a legmagasabb épület 65 méter lehet, június 30-a lesz az életbe lépés határideje, aki eddig nem nyújt be építési naplót, az már nem építhet ilyen magas házat.  A Bazilikánál magasabb épületet nem kell építeni Budapesten, ez a kormány álláspontja. Jelenleg 3 olyan tervről tud a kormány, amely 120 méteres épületekről szól. Ha kell, a beruházók kártalanítása mellett is bevezetik az intézkedést – bár a törvény elfogadása már a következő kormány feladata lesz.

Jövő héten ha lesz kormányülés, lesz kormányinfó is – mondta végül Lázár, aztán rátértek a kérdésekre.

Bűnözők letelepedési engedéllyel: nincs probléma vagy kockázat

Két nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személy is vett magyar letelepedési kötvényt a friss hírek szerint (egy kábítószer- és fegyverkereskedelemből származó pénzek tisztára mosásával vádolt és Aszad elnök első számú pénzembereként nyilvántartott szír személyt nevezett meg a 444 és a Direkt36 cikke). Lázár az erre vonatkozó kérdésre elmondta: a kötvényvásárlással az érintettek csak ideiglenes tartózkodási jogot nyertek. vállalja a felelősséget a letelepedési kötvényt jegyzők átvilágításáért. Mindenesetre a kérdezőt az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, a TEK-hez illetve a Bevándorlási és Állampolgári Hivatalhoz irányította.

A titkosszolgálatokat kérdezni viszont lehetetlen, mivel a Fidesz bojkottálja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülését, ahol egyébként ezeket az ügyeket zárt ajtók mögött meg lehetne tárgyalni. Lázár szerint majd a sajtónak érdemben válaszolnak a szolgálatok, ha tesznek fel kérdéseket – ebben azért mi nagyon erősen kételkedünk.

Nincs gond azzal, ha a kormány kampányol

Lázár egy kérdésre azt is elmondta: nincs azzal semmi gond, hogy a kampány idején a kormány bevándorlás-ellenes „tájékoztató” kampányt tart. 2006-ban Gyurcsányék is kampányidőszakban tartottak kormányzati tájékoztatást, azóta ez minden választáson így megy.

Biztonságban vannak a magyar facebookozók adatai?

50, más hírek szerint 120 millió felhasználó lehet érintett a Facebook adatszivárgási botrányában. Az Mfor.hu kérdésére Lázár elmondta: nem merült fel, hogy nemzetbiztonsági hatósági intézkedésre lenne szükség, magyar érintettségről nem tudnak. A választások után lehet csak érdemes megnézni, hogy Magyarországon valaki hasonlóval próbálkozik-e – mondta Lázár.

Ki lehet ugrani a paksi bővítésből, de drága lesz

Törvény döntötte el, hogy Oroszországgal együttműködve, orosz hitelből épít új atomerőmű-blokkot. Ezt bármikor feles parlamenti többséggel meg lehet változtatni, de kérdés, hogy van-e értelme – válaszolta Lázár egy erre vonatkozó kérdésre. Ennek mindenképp pénzügyi következményei lennének, ahogy Bulgáriában is voltak - hogy mekkora összeggel lehet számolni, azt Lázár nem mondta el.

A következő hetekben megkezdődnek a tényleges építési munkálatok, olyan késedelem nincs, ami érdemben veszélyeztetné a projekt teljesítését - mondta a miniszter.

Bécs a legélhetőbb város – mit szól hozzá?

Az Index megszavaztatta olvasóival, mit kérdezzenek meg a helyszínen Lázár Jánostól. A legtöbben arra voltak kíváncsiak a lap olvasói közül: mit szól Lázár ahhoz, hogy egy szavazáson idén is Bécs lett a világ legélhetőbb fővárosa? Gratulálok, nagyszerű hír – mondta Lázár. Szerinte azok tartják annak Bécset, akik nem járnak a Favoriten városrészben. Bécsben 110 ezer, a hasonló méretű Budapesten 65 ezer bűncselekmény volt tavaly, ezt mindenki mérlegelje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG