4p
Szombat délután tömeges gázolásos merénylet történt Németországban, amivel kapcsolatban megint számos álhír és félrevezető információ látott napvilágot. Azóta sokat tisztult a kép, az eset sokban emlékeztet a 2016 nyári ámokfutásra. Ki volt hát a szombati merénylő, aki közvetve kissé a hazai választást is befolyásolhatta?
Plüssállatok, gyertyák, virágok. A 2016-os müncheni ámokfutás helyszíne.

A hétvégén a németországi Münsterben, egy békés turista– és egyetemista-városban, ahol már a vízibicikli-baleset is nagy eseménynek számít, egy ámokfutó kisbuszával belehajtott egy tömegbe, a sétálóutcai kávézó vendégei közé. Két halálos áldozatot és több tucat sebesültet hagyott maga után – néhányan még életveszélyben vannak –, majd főbe lőtte magát.

Aki azt gondolja, hogy a muzulmánokhoz van köze a dolognak, téved. Bár a német neonáci párt, az AfD azonnal rárepült a témára és vadul migránsozni kezdett, kiderült, hogy egy pszichikailag labilis, 48 éves tősgyökeres német volt az elkövető. “Németebb már aligha lehetne” – írta a Frankfurter Rundschau.

A lapok szerint öngyilkos hajlamok miatt kapcsolatban állt egy pszichikai segélyszolgálattal. Tele volt családi konfliktusokkal. Elszigeteltnek, magányos farkasnak, szakmailag kudarcosnak, erőszakra hajlamosnak, uralkodásra vágyónak írják le, “tipikus ámokfutónak”.

Kettős mérce

“A német elkövető lelkileg zavart, a muszlim elkövető terrorista?” – tiltakozott a kettős mérce ellen Aiman Mazyek, a németországi muszlimok tanácsának vezetője. Szerinte ezzel csak a terroristák malmára hajtják a vizet és az iszlamofóbiát erősítik – írta a Die Welt.

Az M1 félrevezetett?

„Münsteri merénylet: a német sajtó szerint egyértelműen bevándorlók állnak a háttérben – ezzel a címmel jelent meg a cikk a magyar közmédia hírcsatornájának oldalán, a Híradó.hu-n” – írta az Mno.hu. “A hír ezzel a szöveggel, piros háttérrel az M1 egész műsorfolyamában jelen volt, Georg Spöttle pedig rögtön meg is érkezett szakérteni” – folytatták. A cikk szerint a közmédia még akkor is félrevezető információt közölt, amikor a német sajtóban és a magyar MTI-ben “már rég megjelent az ő állításukkal szöges ellentétben álló tény”.

Másnap a szélsőjobboldali “Reichsbürger” (birodalmi polgárok) szervezetnél tartottak nagy razziát három szövetségi tartományban, terrortámadások előkészítésének gyanúja miatt. Azt állították a német hatóságok, hogy ennek nincs köze a münsteri támadáshoz. (A “birodalmi polgárok” többek között nem ismerik el a Német Szövetségi Köztársaságot és annak határait, továbbra is a Német Birodalom polgárainak képzelik magukat. Gyakran fegyverkeznek és erőszakosak.)

Csak a módszer hasonlít

Olyan pletyka is elterjedt, hogy az elkövetőnek szélsőjobboldali kapcsolatai voltak, de ezekről is kiderült, hogy megalapozatlanok. A rendőrség, legalábbis hétfő kora délutánig, semmilyen olyan körülményt nem talált, ami politikai vagy vallási motívumra utalt volna. Az elkövetés módját azonban lehet, hogy a terroristákról másolta az illető. Még szerencse, hogy nem a norvég neonáci Breiviktől, aki egyedül ölt meg 77 embert, főleg tiniket.

Az eset sokban emlékeztet a 2016 nyári müncheni lövöldözésre: ott az elkövető iráni származású volt ugyan, de alapvetően azért gyilkolt, mert társai az iskolában bántalmazták. Pszichiátriai beteg volt, árjának tartotta magát, szimpatizált más iskolai mészárlókkal és a szélsőjobboldallal – az említett Breivikkel is –, és főleg arab, török tinédzserekre célzott. (Akkori cikkeink itt»»» és itt»»».)

A terrorizmus által leginkább sújtott
országok 2017-ben

1.  Irak

2.  Afganisztán

3.  Nigéria

4.  Szíria

5.  Pakisztán

6.  Jemen

7.  Szomália

8.  India

9.  Törökország

10.Líbia

(Forrás: „Institute for Economics and Peace“)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG