Hirdetés

Kiszivárgott a terv – nagy dobásra készül Boris Johnson

Wéber Balázs, 2019. október 02., 11:10

Egy „utolsó ajánlatot” kíván tenni a brit kormányfő az EU-nak Észak-Írország ügyében. A „négy év, két határ” terv számos kompromisszumot tartalmaz, de nem biztos, hogy ez elég lesz Dublinnak és Brüsszelnek.

British Prime Minister Boris Johnson prepares his keynote speech which he'll deliver to the Conservative party conference in Manchester a day later, Manchester, Britain, 01 October 2019. EPA/Stefan Rousseau / Press Association / POOL
Boris Johnson, miközben beszédére készül október elsején Manchesterben. EPA/Stefan Rousseau

A tervet, amelynek egy része már kiszivárgott a brit sajtóban, ma fogja ismertetni Boris Johnson a Konzervatív Párt kongresszusán, és ezt követően küldi majd el Brüsszelnek.

Utolsó ajánlat

Hirdetés

Kormányzati források szerint a terv „észszerű kompromisszum”, egyben az „utolsó ajánlat” Brüsszel számára. Amennyiben az EU elutasítja azt, akkor az Egyesült Királyság meg fogja szakítani a tárgyalásokat Brüsszellel, és megkezdi a felkészülést a megállapodás nélküli Brexitre, írja a Financial Times.

Habár utóbbit a brit parlament elvileg elutasította – Johnsonnak  az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását kell kérnie az EU-tól, amennyiben továbbra sem képes megállapodni vele a távozás feltételeiről –, a kormányfő továbbra is kizárja a halasztás kérését.

Négy év, két határ

Ami a most kiszivárgott terv részleteit illeti, a Daily Telegraph szerint Nagy-Britannia (Észak-Írország nélkül) 2021-ig saját szabadkereskedelmi egyezményt kötne az EU-val, Észak-Írország viszont négy éven át, 2025-ig az uniós szabályozás hatálya alatt maradna az élelmiszeripari és ipari termékek esetében.

A négy év letelte után az északír parlament dönthet majd arról, hogy megtartsa az uniós szabályozást, vagy áttér a brit szabályozásra.

A „négy év, két határ” terv megvalósulása egyrészt azt jelentené, hogy az Észak-Írországból exportált árukat vámellenőrzésnek vetnék alá az Ír Köztársaság területére való belépés előtt. Az ígéretek szerint az ellenőrzésekre nem közvetlenül az ír-északír határon kerülne sor, és azok nem tennék szükségessé új infrastruktúra kiépítését.

Másrészt a a Brit-szigetről (az Észak-Írország nélküli Nagy-Britanniából) érkező árukat is ellenőriznék, hogy megfelelnek-e az uniós standardoknak. Ezekre az ellenőrzésekre az északír kikötőkben kerülhet sor.

A Guardian szerint Johnson az északír unionista párttal már megegyezett a tervről, amely azonban Dublinban és Brüsszelben fagyos fogadtatásra számíthat.

UPDATE: Válaszút elé állította Brüsszelt Boris Johnson

De ki az a Boris Johnson? Honnan jött, mit akar, és tényleg hasonlít-e Trumphoz? Korábbi videókommentárunk:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?