Hirdetés

Válaszút elé állította Brüsszelt Boris Johnson

Wéber Balázs, 2019. október 02., 15:11

A brit miniszterelnök szerint ha az EU nem fogadja el a mostani kompromisszumos javaslatát, akkor az Egyesült Királyság megállapodás nélkül fog kilépni az uniós közösségből – ezt a brit parlament korábban elvileg megtiltotta. A "négy év, két határ" terv részeként Észak-Írországban 2025-ig érvényben maradna az uniós belső piac szabályrendszerének nagy része. Johnson szerint azonban fizikai határellenőrzések továbbra sem lesznek.

Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers his keynote speech at the Conservative Party Conference in Manchester, Britain, 02 October 2019. The Conservative Party Conference runs from 29 September to 02 October 2019. EPA/NEIL HALL
Boris Johnson a mai kongresszuson. EPA/NEIL HALL

Nem lehet kétség afelől, hogy a megállapodás nélküli Brexit az egyetlen alternatívája a Brüsszelnek elküldendő javaslatoknak, jelentette ki Boris Johnson Manchesterben, a Konzervatív Párt kongresszusán.

Ez egy kompromisszum az Egyesült Királyság részéről

Hirdetés

- mondta a brit kormányfő.

Brüsszel kivár

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az EU szintén hajlandó lesz kompromisszumra. Hozzátette: kormánya nem szeretne no deal Brexitet, de készen áll erre a kimenetelre is.

A BBC szerint az Európai Bizottság egyelőre annyit közölt, hogy objektívan meg fogja vizsgálni a javaslatokat. Johnson hamarosan telefonon egyeztet majd Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Miről megy a vita?

Johnson új terve a Brüsszel és London közötti tárgyalások fő vitapontjára kíván megoldást kínálni – nevezetesen arra, hogyan lehet a Brexitet úgy végrehajtani, hogy ne legyenek ismét határellenőrzések az ír-északír határon, amely egyben az EU és az Egyesült Királyság határa is lesz.

A már tegnap kiszivárgott részletek szerint Nagy-Britannia (Észak-Írország nélkül) 2021-ig saját szabadkereskedelmi egyezményt kötne az EU-val, Észak-Írország viszont négy éven át, 2025-ig az uniós szabályozás hatálya alatt maradna az élelmiszeripari és ipari termékek esetében.

A négy év letelte után az északír parlament dönthet majd arról, hogy megtartsa az uniós szabályozást, vagy áttér a brit szabályozásra.

Lesz határellenőrzés...

Az Észak-Írországból exportált árukat vámellenőrzésnek vetnék alá az Ír Köztársaság területére való belépés előtt. Sajtóhírek szerint az ellenőrzésekre nem közvetlenül az ír-északír határon kerülne sor, és azok nem tennék szükségessé új infrastruktúra kiépítését.

Másrészt a Brit-szigetről (az Észak-Írország nélküli Nagy-Britanniából) érkező árukat is ellenőriznék, hogy megfelelnek-e az uniós standardoknak. Ezekre az ellenőrzésekre az északír kikötőkben kerülhet sor.

... de nem olyan

Johnson ugyanakkor ma azt mondta, hogy „semmilyen körülmények között” nem lesz határellenőrzés az északír határon vagy annak közelében. Szerinte „technikai megoldásokkal” kerülik majd el a fizikai határ felállítását.

Hozzátette: a jövőbeni határellenőrzések mibenlétéről szóló vita valójában egy technikai vita, márpedig a technológia folyamatosan fejlődik.

Ezzel egyidejűleg az Egyesült Királyság – teljes egészében – kiléphet az EU-ból, és rögtön saját kezébe veheti a kereskedelmi politikát

– fűzte hozzá. Johnson szólt arról is, hogy szeretik Európát és az európaiakat, de az elmúlt 45 év „drámai alkotmányos változásai” miatt most „új kapcsolatra” van szükségük az EU-val.

Nem fog halasztást kérni

A brit kormány továbbra is azt mondja, hogy nem fogja a kilépés újbóli elhalasztását kérni az EU-tól. A brit parlament a közelmúltban ugyanakkor erre kötelezte Boris Johnsont abban az esetben, ha nem sikerül megállapodnia az EU-val a kilépés feltételeiről.

Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak népszavazást az EU-tagságról: 17,4 millióan voksoltak a kilépésre, 16,1 millióan a maradásra. Az ország eredetileg idén március 29-én hagyta volna el az EU-t, ezt a határidőt azonban kitolták, mivel a brit parlament nem fogadta el a May-kormány és Brüsszel között létrejött kilépési megállapodást.

Jelen állás szerint az Egyesült Királyság október 31-én fog távozni az uniós közösségből.

De ki az a Boris Johnson? Honnan jött, mit akar, és tényleg hasonlít-e Trumphoz? Korábbi videókommentárunk:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?