3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb is harcba száll az Európai Néppárt csúcsjelölti posztjáért. Az Ironman versenyeken is induló politikus igazi ellenfelének Orbán Viktort tartja, és azt szeretné, ha a Néppárt még októberben megvitatná a magyar kormányfő kizárását.
Fotó: Alexander Stubb/Facebook


Várhatóan még a héten bejelenti indulását az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti posztjáért Alexander Stubb, adta hírül a Financial Times. A finn politikus a többi közt Manfred Weberrel versenyez majd a jelöltségért. Amennyiben nyer, ő lesz az EPP listavezetője, és egyben az Európai Bizottság elnöki tisztségének egyik várományosa.

Megvitatná Orbán kizárását

Stubb, aki 2014 júniusa és 2015 májusa között Finnország miniszterelnöke volt, a brit gazdasági lapnak azt mondta: szeretné feléleszteni azokat a „liberális nemzetközi” értékeket – nyitottság, jog uralma –, amiket az euroszkeptikus pártok veszélyeztetnek. „Ki akarok állni az európai barikádokra, és meg akarom védeni az életmódunkat. Nem mondom, hogy az tökéletes, soha nem is lesz az. De érdemes megvédeni” – jelentette ki.

Magát globalistának vallja, ugyanakkor számos kérdésben – például szigorú bevándorláspolitika – hasonló álláspontot képvisel, mint Manfred Weber. Fő ellenfelének nem is őt, hanem Orbán Viktor miniszterelnököt tartja. Szeretné például, ha az EPP még októberben megvitatná „Orbán úr” kizárását. „Vagy velünk vagy, vagy kizárunk. A szabályokat be kell tartani” – mondta az FT-nek.

Inkább Macron, mint Salvini

A „társadalmi kérdésékben liberális, kozmopolita” finn abból sem csinál titkot, hogy az uniós politikában Emmanuel Macron francia elnök pártján áll, és szövetségesként tekint rá az eurószkeptikusokkal szemben a jövő tavaszi európai parlamenti választásokon. „Ha Macron és Salvini (Matteo Salvini olasz belügyminiszter – a szerk.) között kell választani, akkor rakjatok a Macron-táborba” – jelentette ki.

Az FT szerint Stubbnak már van közvetlen tapasztalata arról, hogyan kell bánni az eurószkeptikus pártokkal: az Igaz Finnek 2015-ben a felügyelete alatt bekerültek a kormányba, mára viszont szétforgácsolódtak. Ez a „halálos ölelés” stratégia, amit azonban nem akar megismételni „Orbán úrral vagy a populista szövetségeseivel”.

Nem csak a politikában kemény

Azokra a híresztelésekre, hogy a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság, valamint Salvini Ligája esetleg csatlakozna az EPP-hez, pedig annyit mondott: „csak a holttestemen keresztül.”

Az öt nyelven folyékonyan beszélő, ötven éves finn egyébként nem csak a politikában, hanem a magánéletben is kemény fickónak számít. A fitnesz megszállottja, és több alkalommal elindult Ironman-versenyeken. Volt már külügy- és pénzügyminiszter is, utóbbi minőségben szigorú megszorító politikájáról volt ismert.

Novemberben döntenek

Sajtóhírek szerint az EPP csúcsjelölti tisztségéért harcba szállhat még Peter Altmaier német gazdasági miniszter, valamint esetleg Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is.  Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója viszont nem méretteti meg magát. A jobbközép pártcsalád Helsinkiben, november 7-én és 8-án dönt majd a csúcsjelölt személyéről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG