4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lerobbant egészségügy, százezres menekülttáborok és 24 millió AIDS-es páciens teszi rémálommá a most kibontakozó koronavírus-járvány kezelését Afrikában. A fejlett világ koordinált segítsége nélkül a kontinens képtelen lesz megbirkózni a kibontakozó járvánnyal – márpedig a fejlett országok még saját magukon sem tudnak segíteni. Káncz Csaba jegyzete.

Hajléktalanok Johannesburgban, Dél-Afrikában 2020. március 27-én. EPA/KIM LUDBROOK

Az Afrikai Unió adatai szerint tegnap az 1,216 milliárd lakosú afrikai kontinensen 2746 koronavírusos fertőzöttet és 60 halottat tartottak nyilván.

A kibontakozó válság elképesztő keretrendszereként ez a kontinens rendelkezik a globális népesség 16 százalékával, de csupán a világ egészségügyi kiadásainak 1 százalékát költik el ott. Olaszországban – amelynek egészségügyi rendszerét már megbénította a járvány – 10 ezer lakosra 41 orvos jut, Afrikában ugyanennyi lakosra csupán 2 orvos.

Dinamikus emelkedés

Az afrikai népesség túlnyomó többségének nincs egészségbiztosítása. Még a kontinens egyik leggazdagabb országában, a Dél-Afrikai Köztársaságban is a népesség 82 százaléka egészségbiztosítás nélkül él. A közkórházak pedig személyzeti hiánnyal küszködnek és gyakran bénulnak le a legkülönbözőbb járványok miatt.

A Dél-Afrikai Köztársaság egymaga a tegnapi adatok szerint 900 koronavírusos fertőzöttel rendelkezik, 191 fővel növekedve egyetlen nap alatt. A kontinensen először Egyiptomban jelent meg a fertőzés, február 24-én és tegnap már 456 fertőzöttet és 21 halottat regisztráltak – Algériában 302 fertőzöttre jutott 21 halott.

Észak-Afrikában a muszlim országok mára lezárták az iskolákat, az egyetemeket, a mecseteket, felfüggesztették a repülőjáratokat a magasan fertőzött országokba és megtiltották a tömeges összejöveteleket.

Strukturális gyengeségek

A koronavírus nem csak a megfelelő egészségügyi infrastruktúra hiánya miatt fenyegeti a kontinenst, hanem a nyomornegyedek- és menekülttáborok nagy száma miatt is. Mindezen túl a mai napig mintegy 24 millió AIDS-pácienst és mintegy 2,5 millió tüdőbajos beteget kezelnek a kontinensen - valóban, a világ összes tüdőbajos haláleseteinek negyede Afrikában történik. A világ 15-19 éves AIDS-eseinek fele csupán 6 országban oszlik el: Dél-Afrikai Köztársaság, Nigéria, Kenya, India, Mozambik és Tanzánia.

A felnőtt korban AIDS-t elkapó betegek 73 százaléka Afrikára esik. Hasonlóképpen, a malária mintegy 400 ezer emberrel végez évente a kontinensen. Mindezen páciensek a legyengült immunrendzserük miatt gyakorlatilag nem élnék túl a koronavírus támadását.

Ha mindez nem lenne elég, a kontinensen számos óriási menekülttábor üzemel, csupán a Száhel-övezetben mintegy 1 millió a menekültek száma. A Dél-Afrikai Köztársaságban mintegy 2 millió menekült él. Ezen túlzsúfolt táborokban természetesen lehetetlen betartani a szükséges távolságot az emberek között, mint ahogyan az egészségügyi ellátás is csak nyomokban létezik.

Nem megy nemzetközi segítség nélkül

Káncz Csaba

Afrikában milliók élnek abból, hogy zöldséget, egyéb élelmiszert árulnak az utcaszélen – márpedig ezt az életmódot egyszerűen képtelenség lesz feladniuk a járvány idején, hiszen nincs más bevételi forrásuk.

Hasonlóképpen, milliók ingáznak a városokba a túlzsúfolt vonatokon és buszokon – ami természetesen melegágya lehet a vírus terjedésének. Szintén milliók ingáznak a gazdagabb szomszéd országokba és a határok őrizete több, mint hiányos.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a fejlett világ koordinált segítsége nélkül a kontinens egyszerűen képtelen lesz megbirkózni a kibontakozó járvánnyal. Márpedig az utóbbi hetek fejleményei világossá tették, hogy a fejlett világ még saját magán sem tud segíteni. A magára hagyott Afrika tehát nagyobb közegészségügyi katasztrófával nézhet szembe, mint amilyen az ebola-járvány volt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG