Hirdetés
Hirdetés

Közel a jegybank célja? Az elemzők szerint már igen

2017. december 08., 13:17

Ha a mostani adatból indulunk ki, jövőre meglehet a 3 százalékos infláció.

Ahogy arról már korábban írtunk, a KSH legfrissebb adatai szerint novemberben 2,5 százalék volt a fogyasztói árak növekedése, míg a maginfláció ugyanebben az időszakban 2,7 százalékot tett ki. Előbbi 0,4 százalékos eltérést jelent az előző hónaphoz képest, míg a maginfláció nem változott. A változást elsősorban a tojás árának 23 százalékos emelkedése és az üzemanyagárak 5,9 százalékos drágulása okozta, tudta meg a Privátbankár.hu.

Forrás: KSH

Hirdetés

Az eredmény nem különösebben lepte meg az elemzőket, hiszen a piaci várakozások nagyjából belőtték ezt a várakozást. Az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője, Nyeste Orsolya elmondása szerint a bank 2,7 százalékos várakozásánál némileg alacsonyabb lett a mutató, az adat belső szerkezete megfelelt az előzetesen gondoltnak. Hozzátette: decemberben – döntően a bázishatásnak köszönhetően – ismét lassulásra számítanak majd az éves indexben, ami várhatóan 2,2-2,3 százalékra lassul majd. 2018-tól pedig egy lassú, fokozatos emelkedésre számítanak, és véleményük szerint az év második felében az infláció eléri majd a jegybank 3 százalékos középtávú célját.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének véleménye szerint a meglepetést a dohánytermékek további emelkedése okozta novemberben, amit bőven ellensúlyozott a szolgáltatások árának vártnál nagyobb visszaesése, a többi termékkörben az áremelkedések – és egyes esetekben csökkenések – megfeleltek a várakozásoknak. A Takarékbanknál idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számítanak, majd jövőre éves átlagban 2,7 százalék lehet az infláció.

Az ING vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter szerint az infláció a jegybank inflációs célja alatt tartózkodik, valamint a mostani folyamatokat látva az infláció emelkedése csupán átmeneti hatások következménye lehet. Mindezek alapján nem várják ők sem az MNB-től monetáris politikai reakciót a most megjelent adatra, így továbbra is laza marad a monetáris politika. Az ING várakozásai szerint az év utolsó hónapjában némileg csökkenhet az infláció, ezzel az év egészét tekintve 2,4 százalékos inflációt kalkulálnak, és bár jövőre emelkedhet az inflációs nyomás, az továbbra is elmaradhat a 3 százalékos jegybanki céltól.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?