3p
Ekként reagált az Operatív Törzs arra, hogy az utóbbi napokban torlódás alakult ki Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon a Romániába és Bulgáriába tartók leültek az autópályára, és közúti blokádot képeztek, akadályozva ezzel az áruszállítást is.
Rendőr ellenőrzi egy kamionos hőmérsékletét Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. MTI/Krizsán Csaba

Magyarországon is sikerült elkülöníteni a koronavírust. Ezt Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján azért nevezte óriási horderejűnek, mert ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére, rövid időn belül elérhetővé teszik annak élő és nem élő formáját hazai és nemzetközi kutatócsoportok számára. Vírusellenes szert is elkezdett tesztelni az e célra felállított akciócsoport.

Ez volt az egyik újdonsága a mai sajtótájékoztatónak, amelyen Lakatos Tibor központi ügyeleti vezető megismételte az Orbán Viktor bejelentése alapján hétfő este kiadott kormányrendelet főbb intézkedéseit.

Ez utóbbi írta elő a rendezvények átmeneti betiltását. Ám az Országgyűlés nem számít rendezvénynek, ezért maga dönt arról, hogy meddig ülésezik – közölte lapunk kérdésére Lakatos Tibor. A másik felvetésünkre pedig azt válaszolta, nem tervezik koronavírus-teszt alá vonni a parlamenti képviselőket.

A ma 50 főre emelkedett fertőzötti létszám kapcsán Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, több százas nagyságrendet is elérhet a megbetegedések száma.

Azokra a kérdésekre azonban, hogy a Magyar Orvosi Kamarának ennél magasabb számai vannak, s hogy mekkora ugrás várható, nem kaptunk választ.  Csupán azt tudatosították, hogy a koronavírus nem kizárólag időseket fertőz meg, arról viszont az országos tiszti főorvos nem tud, hogy lenne kiskorú a fertőzöttek között. Ketten súlyos állapotban vannak.

A fertőzöttek kezelése érdekében az egészségügyi ellátórendszert átalakítják. Jelenleg kétezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Újfent felhívta a figyelmet Müller Cecília arra, hogy az idősek továbbra is az átlagnál jobban vigyázzanak magukra, tartsanak szociális, 2 méteres távolságot, ha mégis ki kell lépniük az utcára. A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkező kérdésekre válaszolva azonban azt is elmondta, hogy a szabadban történő sportolás változatlanul ajánlott azok számára, akik tünetmentesek.

Sok teszt van megrendelve

Az életkorhoz kötött védőoltásokat be kell adni továbbra is, akik ezt kapják, azok – mint az országos tiszti főorvos fogalmazott – úgyis egészséges gyerekek. Az iskolában kapott kampányoltásokat viszont átütemezik a járvány utáni időszakra, emiatt azonban senkit nem ér károsodás, ezek egyébként sem kötelezőek. Müller Cecília szavaiból az is kiderült, hogy az egészségügyi szolgáltatók az alapfeladataik teljes körű ellátására kötelezettek, nemzetgazdasági érdek is, hogy munkára alkalmas minősítések szülessenek.

A daganatos betegek ellátását nem lehet felfüggeszteni az országos tiszti főorvos szerint, szemben egy térdprotézis-műtétettel. Az időszakos szűréseket el lehet halasztani, az apás szülések azonban csak akkor engedélyezettek, ha nincs tünete az apának, és megfelelő védőfelszerelésben támogatja az anyát.

Sok teszt van megrendelve, sokat várunk ettől a héttől, a mobilegységek felállítása folyamatban van – mondta Müller Cecília.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG