Hirdetés
Hirdetés

Matolcsy elárulta, mi az a 8+1 dolog, amit a válságból megtanult

2018. november 09., 09:47

Tizenhat európai jegybank és a kínai jegybank vezetése tárgyal ma Budapesten. A csúcstalálkozó megnyitóján Matolcsy György elmondta, mik a legutóbbi válság tanulságai.

Első alkalommal Budapest ad otthont a Kína és a kelet-közép-európai országok jegybankelnökeinek részvételével zajló 16+1 csúcstalálkozónak, amely az eddigi legnagyobb szabású nemzetközi jegybanki rendezvény Magyarországon. A magyar és a kínai jegybank által szervezett, november 9-10-i találkozót Orbán Viktor miniszterelnök, Yi Gang, a kínai jegybank elnöke és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitotta meg pénteken.

Hirdetés

Az együttműködésben részt vesz Kína, 11 EU-tagállam (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) és öt nem uniós állam (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Szerbia). A rendezvényre az Európai Központi Bank is küldött megfigyelőt.

Matolcsy György rövid megnyitójában elmondta, mi az a 8+1 tanulság, amit leszűrhettünk a legutóbbi válságból:

  1. Előfordulhatnak újabb pénzügyi és gazdasági válságok, annak ellenére, hogy korábban ezt már sokan kizárták.
  2. A kormányoknak, jegybankoknak fel kell készülniük az esetleges válságokra.
  3. Új első számú közellenségünk van: az infláció után az államadósság. Mi már tíz százalékponttal csökkentettük ennek szintjét a GDP arányában, és ezt folytatjuk.
  4. Kiegyensúlyozottnak kell lennie a költségvetésnek – ha ez nincs meg, az sérülékenységet okoz.
  5. Nagy szükség van a pénzügyi szektor okos és hatékony szabályozására, hogy a válságok elkerülhetők vagy legalábbis hatásaik mérsékelhetők legyenek
  6. 2002 és 2010 között katasztrofális volt a magyar gazdaságpolitika, tanulni kell a múlt hibáiból, hogy a következő esetleges válság ne érjen minket felkészületlenül.
  7. Nagy a jelentősége a folyó fizetési mérlegnek.
  8. A jegybankok függetlensége fontos: definíció és törvény szerint a piacoktól, a politikai pártoktól, a kormányoktól függetlenül működnek. A válságkezelés során azonban fontos, hogy a kormányzat és a központi bank között stratégiai együttműködés jöjjön létre.

+1. A politikai stabilitás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljünk egy mély gazdasági válságot - mondta Matolcsy György.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?