Hirdetés
Hirdetés

Matolcsy elárulta, mi az a 8+1 dolog, amit a válságból megtanult

2018. november 09., 09:47

Tizenhat európai jegybank és a kínai jegybank vezetése tárgyal ma Budapesten. A csúcstalálkozó megnyitóján Matolcsy György elmondta, mik a legutóbbi válság tanulságai.

Első alkalommal Budapest ad otthont a Kína és a kelet-közép-európai országok jegybankelnökeinek részvételével zajló 16+1 csúcstalálkozónak, amely az eddigi legnagyobb szabású nemzetközi jegybanki rendezvény Magyarországon. A magyar és a kínai jegybank által szervezett, november 9-10-i találkozót Orbán Viktor miniszterelnök, Yi Gang, a kínai jegybank elnöke és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitotta meg pénteken.

Hirdetés

Az együttműködésben részt vesz Kína, 11 EU-tagállam (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) és öt nem uniós állam (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Szerbia). A rendezvényre az Európai Központi Bank is küldött megfigyelőt.

Matolcsy György rövid megnyitójában elmondta, mi az a 8+1 tanulság, amit leszűrhettünk a legutóbbi válságból:

  1. Előfordulhatnak újabb pénzügyi és gazdasági válságok, annak ellenére, hogy korábban ezt már sokan kizárták.
  2. A kormányoknak, jegybankoknak fel kell készülniük az esetleges válságokra.
  3. Új első számú közellenségünk van: az infláció után az államadósság. Mi már tíz százalékponttal csökkentettük ennek szintjét a GDP arányában, és ezt folytatjuk.
  4. Kiegyensúlyozottnak kell lennie a költségvetésnek – ha ez nincs meg, az sérülékenységet okoz.
  5. Nagy szükség van a pénzügyi szektor okos és hatékony szabályozására, hogy a válságok elkerülhetők vagy legalábbis hatásaik mérsékelhetők legyenek
  6. 2002 és 2010 között katasztrofális volt a magyar gazdaságpolitika, tanulni kell a múlt hibáiból, hogy a következő esetleges válság ne érjen minket felkészületlenül.
  7. Nagy a jelentősége a folyó fizetési mérlegnek.
  8. A jegybankok függetlensége fontos: definíció és törvény szerint a piacoktól, a politikai pártoktól, a kormányoktól függetlenül működnek. A válságkezelés során azonban fontos, hogy a kormányzat és a központi bank között stratégiai együttműködés jöjjön létre.

+1. A politikai stabilitás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljünk egy mély gazdasági válságot - mondta Matolcsy György.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?