Hirdetés
Hirdetés

Megdöbbentő adatok: menekültek milliói érkeztek már Európába

2018. június 13., 16:45

Az embercsempészek pedig hihetetlen bevételekre tettek szert.

Legalább 2,5 millió migránst szállítottak át illegálisan a határokon embercsempészek 2016-ban, ezzel átszámítva több mint 1900 milliárd forintos bevételre tettek szert –derült ki az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) a menekültcsempészetről szóló első globális tanulmányából.

A hivatal összehasonlításképpen megjegyezte: az Egyesült Államok és az EU-tagállamok ekkora összeget költöttek 2016-ban a humanitárius segélyezésre világszerte. Az UNODC elemzési osztályának vezetője szerint a bűnözés ezen formája a legkiszolgáltatottabbakat használja ki. Globális szintű bűnözésről van szó, amely globális szintű cselekvést, szorosabb regionális és nemzetközi együttműködést és nemzeti büntető igazságszolgáltatási válaszlépéseket igényel - tette hozzá.

Hirdetés

Szijjártó szerint még mindig védtelen Európa

A tárcavezető szerint a terület biztonsága kizárólag a törökökön múlik. Tovább >>>

A tanulmányban felhívták a figyelmet: a menekültcsempészettel kapcsolatos tevékenységek következtében több ezer haláleset történik évente. Sok menekült a vízbe fullad, míg sokan mások balesetekben vagy a rendkívüli időjárási viszonyok következtében vesztik életüket. A feljegyzések szerint a földközi-tengeri a leghalálosabb útvonal a világ csempészútvonalain történt halálesetek mintegy felével.

Többségük fiatal férfi

A közlemény szerint a menekültek rendszeres legyilkolásáról is készültek jelentések a csempészútvonalak legtöbbje mentén, de sokan számos egyéb bűncselekmény  -  egyebek között  erőszak, nemi erőszak, rablás, emberrablás, zsarolás és az emberkereskedelem  - áldozatai is lehetnek.

A legtöbb, embercsempészek által szállított menekült fiatal férfi, egyes útvonalakon azonban – például Délkelet-Ázsiában – nők alkotják a többséget. A csempészek némelyike hamis házasságokat szervez vagy fiktív munkahelyeket hoz létre, úti okmányok hamisít vagy magas rangú tisztségviselőket fizet le célja érdekében.

A bűnözők többek között a menekülttáborokban és számos online közösségi hálózaton hirdetik tevékenységüket, az UNODC szerint ezért fontos lenne, hogy az emberek jobban hozzáférhessenek a szabályos migráció lehetőségeihez a származási országokban és a menekülttáborokban, beleértve a bevándorlási és menekültügyi hivatalok kiterjesztését a származási területeken.

Merkel fejére omlott a politikája – Európa fellélegezhet?

A kancellár hirtelen új európai migránspolitika szükségességét jelentette be. De milyen nyomós bel- és külpolitikai okok vezettek ahhoz, hogy Angela Merkel hirtelen menekülőre fogta a dolgot és az elmúlt órákban 180 fokos fordulattal új migránspolitikát kezdett követelni Németországban és Európában? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?