Hirdetés
Hirdetés

Merkel fejére omlott a politikája – Európa fellélegezhet?

Káncz Csaba, 2018. június 12., 14:37

A kancellár hirtelen új európai migránspolitika szükségességét jelentette be. De milyen nyomós bel- és külpolitikai okok vezettek ahhoz, hogy Angela Merkel hirtelen menekülőre fogta a dolgot és az elmúlt órákban 180 fokos fordulattal új migránspolitikát kezdett követelni Németországban és Európában?

EPA/CLEMENS BILAN
EPA/CLEMENS BILAN

A kancellár ezért ment el vasárnap este az ARD köztévé egyórás talk showjába, közvetlenül azután, hogy hazatért a G7-es csúcsról.  Az NDK-s korszak alákérdezős hagyományaira építő interjúban Merkel kijelentette: veszélyezteti az EU-t, hogy a tagállamoknak még nem sikerült közös álláspontra jutniuk a migráció kezeléséről, ezért minden erejével dolgozik egy új uniós menekültügyi rendszer felépítésén.

Belpolitikai okok

Bajorországban dúl a választási harc, október 14-én a kormánykoalíciós CSU elvesztheti az abszolút többségét.  Pontosan egy hete ezért menekültügyi szigorításokat vezetett be a bajor tartományi kormány, az elfogadott program a többi között a menedékkérők pénzbeli juttatásainak csökkentéséről és szállásaik ellenőrzésének erősítéséről szól.  Megalakítanak egy rendőrségi akciócsoportot, amelynek az a feladata, hogy megadja „a jogállam gyors válaszát” a rendbontó menedékkérőknek. Aki erőszakos cselekményekre vetemedik vagy randalírozik, az „eljátszotta a vendégjogát”

Egy 14 éves lány megerőszakolása és meggyilkolása megrázta Németországot és az eset politikai dinamittá vált.  Az áldozat, Susanna Maria Feldmann a Rajna-menti Mainz tartományi főváros zsidó közösségének tagja volt, akit a gyanú szerint egy iraki menedékkérő és török barátja gyilkolt meg.  2016 decemberében a német hatóságok kiderítették, hogy az iraki gyanusított, Áli Bassár nem jogosult a menekültstátuszra.  Csakhogy a család beadta a fellebbezést, és ezért tovább maradhattak.

Hirdetés

A német hatóságok még akkor sem gyorsították föl a kitoloncolás folyamatát, s nem zárták rács mögé Bassárt, amikor egy a menekültszállón velük lakó 11 éves kislány meggyilkolásának első rendű gyanúsítottja lett.  A Spiegel magazin megkérdezte a gyanúsított lakótársait a menekülttáborban, akik elmondták, hogy a Bassár kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott.  Susanna 18 hónapon belül a negyedik német tinédzser volt, akit illegális migráns gyilkolt meg.

Külpolitikai okok

Az elmúlt napokban Spanyolország csatlakozott Franciaországhoz, Németországhoz és az Egyesült Királysághoz, mint a legújabb európai állam, ahol törékeny és gyenge kormány van hatalmon.  Mi több, Merkel európai politikai tömörülésében nem állnak rózsásan a dolgok.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Le Monde szerint az Európai Néppárt törékennyé és megosztottá vált „a szélsőjobboldali populista erők kelet-európai és olaszországi megerősödése miatt”.  Az EPP-nek mindeddig sikerült az Európai Parlamentben a vezető helyét megőriznie, de amióta Mariano Rajoy elvesztette miniszterelnöki tisztét Spanyolországban, pánik lett úrrá.

Matteo Salvini új olasz belügyminiszter beváltotta egy héttel ezelőtti fenyegetését, miszerint „az illegálisok ajnározásának ezennel vége”.  Salvini sürgős levelet küldött Máltára, követelve, hogy egy hajót 629 migránssal inkább a szigetország fogadja be, amely szerinte a legközelebbi biztonságos kikötő.  Salvini hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását.

Berlint lépéskényszerbe hozta Ausztria kemény fellépése, amely keretében bezárat 7 mecsetet és több tucat török imámot kiutasít a „politikai iszlám” tiltásának és a külföldi finanszírozás megsértésének vádjával.  Ahogyan arról már tavaly februárban beszámoltunk, Ankara ráadásul az imámokat használja fel hírszerzésre mind Ausztriában, mind Németországban.  Nyugati szomszédunknál mintegy 336 000 török származású ember él, közülük 117 000-en török állampolgárok.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Az OECD jelentése azt javasolja Ausztriának, hogy tolják ki a nyugdíjkorhatárt. A dolgozók teljes munkaidőben dolgozzanak, és növeljék a képzésre fordított pénzügyi erőforrásokat is. Magyarországgal kapcsolatban is van egy érdekes megjegyzésük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?