Hirdetés
Hirdetés

Meghökkentő dolgot mondott Orbán Viktor az utolsó szabad interjújában

Wéber Balázs, 2019. január 09., 10:08

Rendhagyó eseményre kerül sor csütörtökön: az év első kormányinfóját Orbán Viktor tartja.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts as he holds a joint press conference with Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic (not pictured) after their meeting in Zagreb, Croatia, 03 December 2018. Orban is in Zagreb on a one-day working visit. EPA/DANIEL KASAP
EPA/DANIEL KASAP

Ez azért rendkívüli, mert a miniszterelnök már több mint tíz éve csak úgynevezett kormányközeli médiumoknak ad interjúkat (a külföldi interjúkat leszámítva), így a nem kormánybarát magyar újságírók eddig általában csak konkrét ügyekben tartott vagy nemzetközi sajtótájékoztatókon kérdezhettek (ha kérdezhettek) tőle.

"Nem akarunk felületeket birtokolni"

A kormányfő az utolsó úgymond szabad interjút itthon 2007-ben az Indexnek adta, amelyben számos, a mából nézve felettébb  érdekes kijelentést tett. A közmédiáról például ezt mondta:

Hirdetés

„A közmédiában vitákat érdemes tartani. Felfogásom szerint kitüntetett terepei az ország sorsáról szóló vitáknak és beszélgetéseknek.”

Arra a felvetésre pedig, hogy „beindul majd a pártpolitikai helyezkedés a közszolgálati tévék, rádiók irányításában,” így válaszolt:

„Mi nem akarunk műsorokat, felületeket birtokolni, megelégszünk azzal, hogy korrekt elbánásban van részünk, ahol rólunk van szó, mi is ott lehetünk, és elmondhatjuk a véleményünket. Régi bölcsesség: nem kell ahhoz tehenet venni, hogy az ember tejet igyon.”

Ehhez képest a Fidesz hatalomra kerülése után mindent megtett azért, hogy - részben pártközeli üzletemberek révén - minél több felületet birtokoljon: nem csak a közmédiát nyelte le, hanem sorozatban vadászott le és tett kormánybaráttá jelentős kormánykritikus médiumokat.

Az új, kormányközeli médiabirodalom, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány csak egymaga 476 médiacímet birtokol az Átlátszó összesítése szerint – ennyit arról, hogy „nem akarunk felületeket birtokolni.”

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?