Hirdetés
Hirdetés

Meghökkentő dolgot mondott Orbán Viktor az utolsó szabad interjújában

Wéber Balázs, 2019. január 09., 10:08

Rendhagyó eseményre kerül sor csütörtökön: az év első kormányinfóját Orbán Viktor tartja.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts as he holds a joint press conference with Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic (not pictured) after their meeting in Zagreb, Croatia, 03 December 2018. Orban is in Zagreb on a one-day working visit. EPA/DANIEL KASAP
EPA/DANIEL KASAP

Ez azért rendkívüli, mert a miniszterelnök már több mint tíz éve csak úgynevezett kormányközeli médiumoknak ad interjúkat (a külföldi interjúkat leszámítva), így a nem kormánybarát magyar újságírók eddig általában csak konkrét ügyekben tartott vagy nemzetközi sajtótájékoztatókon kérdezhettek (ha kérdezhettek) tőle.

"Nem akarunk felületeket birtokolni"

A kormányfő az utolsó úgymond szabad interjút itthon 2007-ben az Indexnek adta, amelyben számos, a mából nézve felettébb  érdekes kijelentést tett. A közmédiáról például ezt mondta:

Hirdetés

„A közmédiában vitákat érdemes tartani. Felfogásom szerint kitüntetett terepei az ország sorsáról szóló vitáknak és beszélgetéseknek.”

Arra a felvetésre pedig, hogy „beindul majd a pártpolitikai helyezkedés a közszolgálati tévék, rádiók irányításában,” így válaszolt:

„Mi nem akarunk műsorokat, felületeket birtokolni, megelégszünk azzal, hogy korrekt elbánásban van részünk, ahol rólunk van szó, mi is ott lehetünk, és elmondhatjuk a véleményünket. Régi bölcsesség: nem kell ahhoz tehenet venni, hogy az ember tejet igyon.”

Ehhez képest a Fidesz hatalomra kerülése után mindent megtett azért, hogy - részben pártközeli üzletemberek révén - minél több felületet birtokoljon: nem csak a közmédiát nyelte le, hanem sorozatban vadászott le és tett kormánybaráttá jelentős kormánykritikus médiumokat.

Az új, kormányközeli médiabirodalom, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány csak egymaga 476 médiacímet birtokol az Átlátszó összesítése szerint – ennyit arról, hogy „nem akarunk felületeket birtokolni.”

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?