Hirdetés
Hirdetés

Megindultak a török tankok: bevonult a hadsereg Szíriába

2018. január 21., 12:04

Az Olajág hadművelet újabb szakaszba lépett: a tüzérségi támadás után megindult a szárazföldi csapás.

Török katonák indulásra készen a szíriai határ mellett. Fotó: EPA/Sedat Suna
Török katonák indulásra készen a szíriai határ mellett. Fotó: EPA/Sedat Suna

Az amerikaiak szövetségesét támadják a törökök - a tüzérségi támadás után megindult a hadsereg

Törökország szombaton Olajág néven nagyszabású hadműveletet indított Afrínban a kurd milicisták ellen. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja a a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. A szíriai kurd milícia ugyanakkor Washington támogatását élvezi az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Hirdetés

A török haderő vasárnap a szárazföldi hadműveletet is megindította az YPG ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében török hírportálok jelentése szerint. A Habertürk értesülése szerint a török különleges erők és a kommandósok két helyen lépték át a szíriai határt. A beszámoló a pontos helyszíneket nem ismerteti. A csapatok eddig 3,5 kilométeres mélységben hatoltak be Afrín területére és 17 aknamezőt számoltak fel.

Az Ihlas török hírügynökség úgy tudja, hogy a dél-törökországi Hatay tartomány felől harckocsik és más katonai járművek is átlépték a szíriai határt. Az Anadolu török állami hírügynökség ezzel párhuzamosan arról írt, hogy az Ankarával szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is megkezdték az előrenyomulást.

Bevonultak a törökök Afrínba vagy visszaverték őket?

Már Amerikát is megfenyegették

Erdogan török elnök heves kirohanást intézett NATO-beli legnagyobb szövetségese, Amerika ellen egy ankarai beszédében. A viszony már amúgy is meglehetősen rossz volt, szövetségesinek távolról sem nevezhető, de most akár amerikaiak elleni harci cselekményekről is szó esett. Részletek és háttér >>

Katonai források szerint az YPG tagjai a környék falvaiba húzódtak vissza, lakott területen kívül nem mutatnak határozott ellenállást. A hadművelet továbbra is tüzérségi és légi támogatás kíséri. A török haderő vasárnapi közleményben tudatta: a beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre.

Binali Yildirm török miniszterelnök vasárnap azt közölte: a beavatkozásnak 4 fázisa lesz, amelyek által 30 kilométeres sávban "biztonságos terület" jön majd létre. Hozzátette: a hadműveletnek eddig nincs török sebesültje. Ezzel egy időben viszont az YPG azt állította, hogy a török haderő megpróbált ugyan benyomulni Afrínba, de heves harcokat követően visszaszorították őket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Felmérések szerint az utazás minden eddiginél fontosabb szempont a fiatal felnőtteknek: a magyar fiatalok megtakarítási céljai között a harmadik helyen szerepel az utazás. Az egyre növekvő kalandvágy ugyanakkor szerencsére nem jár vakmerőséggel - a számok azt mutatják, hogy a fiatal utazók egyre tudatosabbak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?