Hirdetés
Hirdetés

Meglepő eredmények: még van remény a brit gazdaságban?

2018. szeptember 10., 16:18

A második negyedévben egészen kedvező trend látható a szigetország gazdaságában.

Az utóbbi év legerősebb növekedési ütemét mutatta a brit gazdaság az idei év második negyedében, főként a Világbajnokság és a kedvező időjárás következtében. Az Egyesült Királyság bruttó hazai bevétele 0,6 százalékkal volt magasabb, ami 0,2 százalékos bővülés az előző negyedévhez képes. Éves alapon 1,6 százalékos volt a júliusi növekedés, még az idei júniusban 0,3 százalékos növekedést mértek tavalyhoz képest - írja a Reuters.

Ez tavaly augusztus óta a legmagasabb növekedési ütem, ami egybevág a brit jegybank várakozásaival is, amely tíz év után már másodszor is emelt az alapkamaton. A jegybank a harmadik negyedévre szintén 0,4 százalékos bővülést vár, míg az év során összesen 1,4 százalékos bővülést várnak csupán.

Hirdetés

Egyre jobb formába kerülnek a kilépés előtt

A Deloitte közgazdásza szerint a brit gazdaság még közel sem nyerte vissza korábbi növekedési ütemét, de sikerült a gyenge évkezdésből kilábalnia. Bár a havi szintű adatok nem kedvezőek, a trend arra következtet, hogy az ország jobb gazdasági formában léphet tárgyalóasztalhoz a Brexit kapcsán, mint az fél éve látszódott – tette hozzá Ian Stewart.

Magyarország járna a legrosszabbul, ha kilépne az EU-ból

Egy tanulmány szerint messze mi járnánk a legrosszabbul az összes régiós ország közül. Részletek >>>

A brit gazdaság 2016 júniusában, a Brexit szavazást követően esett vissza jelentősen, a legjelentősebb növekedési ütemről a globális lista alján találta magát, Japán és Olaszország közelében. Több üzleti szektorban végzett kutatás is arra mutat, hogy sokan jövő év áprilisáig elhalasztják a befektetéssel kapcsolatos törekvéseiket, kivárva a kilépést.

A belső fogyasztás érezhetően visszaesett a font visszaesése és az infláció hatására a 2016-os referendum után - főként, hogy a bérek nem tudták követni a drágulást. Az utóbbi hónapok szokatlanul meleg időjárása azonban úgy tűnik, sok britet mégiscsak erősebb fogyasztásra ösztönzött. A második negyedévben 0,6 százalékkal bővült a szolgáltató szektor, ami legutóbb 2017 elején ütött meg hasonló szintet. Mindettől függetlenül az ország kereskedelmi deficitje mind a termékek, mind a termékek és szolgáltatások terén február óta a leggyengébb eredményt mutatja.

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

Katasztrófával érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához – mondta a volt brit külügyminiszter. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag elfogadásával az ország úgy indul csatába, hogy máris a fehér zászlót lobogtatja – ezzel pedig elvesztenék a Brexit britek számára előnyös aspektusait. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?