Hirdetés
Hirdetés

Meglepő eredmények: még van remény a brit gazdaságban?

2018. szeptember 10., 16:18

A második negyedévben egészen kedvező trend látható a szigetország gazdaságában.

Az utóbbi év legerősebb növekedési ütemét mutatta a brit gazdaság az idei év második negyedében, főként a Világbajnokság és a kedvező időjárás következtében. Az Egyesült Királyság bruttó hazai bevétele 0,6 százalékkal volt magasabb, ami 0,2 százalékos bővülés az előző negyedévhez képes. Éves alapon 1,6 százalékos volt a júliusi növekedés, még az idei júniusban 0,3 százalékos növekedést mértek tavalyhoz képest - írja a Reuters.

Ez tavaly augusztus óta a legmagasabb növekedési ütem, ami egybevág a brit jegybank várakozásaival is, amely tíz év után már másodszor is emelt az alapkamaton. A jegybank a harmadik negyedévre szintén 0,4 százalékos bővülést vár, míg az év során összesen 1,4 százalékos bővülést várnak csupán.

Hirdetés

Egyre jobb formába kerülnek a kilépés előtt

A Deloitte közgazdásza szerint a brit gazdaság még közel sem nyerte vissza korábbi növekedési ütemét, de sikerült a gyenge évkezdésből kilábalnia. Bár a havi szintű adatok nem kedvezőek, a trend arra következtet, hogy az ország jobb gazdasági formában léphet tárgyalóasztalhoz a Brexit kapcsán, mint az fél éve látszódott – tette hozzá Ian Stewart.

Magyarország járna a legrosszabbul, ha kilépne az EU-ból

Egy tanulmány szerint messze mi járnánk a legrosszabbul az összes régiós ország közül. Részletek >>>

A brit gazdaság 2016 júniusában, a Brexit szavazást követően esett vissza jelentősen, a legjelentősebb növekedési ütemről a globális lista alján találta magát, Japán és Olaszország közelében. Több üzleti szektorban végzett kutatás is arra mutat, hogy sokan jövő év áprilisáig elhalasztják a befektetéssel kapcsolatos törekvéseiket, kivárva a kilépést.

A belső fogyasztás érezhetően visszaesett a font visszaesése és az infláció hatására a 2016-os referendum után - főként, hogy a bérek nem tudták követni a drágulást. Az utóbbi hónapok szokatlanul meleg időjárása azonban úgy tűnik, sok britet mégiscsak erősebb fogyasztásra ösztönzött. A második negyedévben 0,6 százalékkal bővült a szolgáltató szektor, ami legutóbb 2017 elején ütött meg hasonló szintet. Mindettől függetlenül az ország kereskedelmi deficitje mind a termékek, mind a termékek és szolgáltatások terén február óta a leggyengébb eredményt mutatja.

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

Katasztrófával érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához – mondta a volt brit külügyminiszter. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag elfogadásával az ország úgy indul csatába, hogy máris a fehér zászlót lobogtatja – ezzel pedig elvesztenék a Brexit britek számára előnyös aspektusait. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félelmetes albérletárak Budapesten – mi a helyzet az agglomerációban?

Félelmetes albérletárak Budapesten – mi a helyzet az agglomerációban?

Még mindig olcsóbban lehet lakást vagy házat bérelni Budapest agglomerációjában, mint a központi kerületekben, de a különbség csökkenőben van, mert egyre nagyobb a kereslet a fővároshoz közeli, jó közlekedésű településeken.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?