Hirdetés
Hirdetés

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

2018. szeptember 03., 14:15

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak.

Katasztrófával érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához – mondta a volt brit külügyminiszter. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag elfogadásával az ország úgy indul csatába, hogy máris a fehér zászlót lobogtatja – ezzel pedig elvesztenék a Brexit britek számára előnyös aspektusait. A volt külügyminiszter egyébként éppen emiatt a tervezet miatt mondott le tisztségéről.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza. A chequersi javaslatcsomag jóval szorosabb kereskedelmi együttműködést irányoz elő Nagy-Britanniának, mint a keményvonalas Brexit-támogatók szerettek volna látni.

Hirdetés

Kiszolgáltatnák magukat az EU-nak

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására – ezzel a felek kombinált vámtérséget alkotnának. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag egyértelműen a gyarmati státusz felé tereli az országot: Nagy-Britannia továbbra is egy autóban utazik az EU-val, de ezúttal a csomagtartóba bezárva, és semmiféle beleszólása nem lenne az úti cél kiválasztásába. Johnson szerint a mostani tervekkel az ország veszítene versenyképességéből és kevésbé tudna más országokkal előnyös kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni.

Nem is gondolnád, mivel spórol milliárdokat Magyarország

Rengeteg pénzt hagy a Brexit a magyar költségvetésben. Részletek >>>

A javaslatot az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is élesen bírálta. Michel Barnier korábbi nyilatkozatában kijelentette: a fizikai áruk kereskedelmének közös szabályozására tett brit javaslat nem tükrözi a modern világ kereskedelmi realitásait, mivel nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig ma már minden fizikai áruféleség kereskedelméhez szolgáltatások társulnak.

A volt külügyminiszter szerint volt kabinetbeli kollégái nem is akarnak megoldást találni a kilépéssel kapcsolatos kérdésekre - elsősorban is arra, hogy miként kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása Észak-Írország és az Ír Köztársaság között -, hanem e problémákat a Brexit megakadályozására akarják felhasználni.

A főtárgyaló szerint az egységes belső piacon egymáshoz kapcsolódik az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő áramlása, ezekről pedig nem lehet külön rendelkezni. Hozzátette: ha engedjük a briteknek, hogy kedvükre válogassanak a szabályok közül, annak komoly következményei lennének, hiszen a fejlődő országok is joggal fordulhatnának hasonló kérésekkel. Ez pedig az egységes piac és egész európai projekt végét jelenhetné – mondta.

Csúnyán pofára eshet a kormány – megbánja, aki elbaltázza a kilépést

Többségbe kerültek azok a parlamenti választókerületek Nagy-Britanniában egy nagyszabású kutatás szerint, amelyekben az európai uniós tagság támogatói vannak fölényben. Az Observer által ismertetett tanulmány készítői szerint több mint száz olyan parlamenti választókörzetben, amelyben a szavazók többsége - más területi felosztásban - az Európai Unióból való kilépésre voksolt a 2016 júniusában tartott népszavazáson, ma már a bennmaradást támogatják többen. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?