Hirdetés
Hirdetés

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

2018. szeptember 03., 14:15

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak.

Katasztrófával érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához – mondta a volt brit külügyminiszter. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag elfogadásával az ország úgy indul csatába, hogy máris a fehér zászlót lobogtatja – ezzel pedig elvesztenék a Brexit britek számára előnyös aspektusait. A volt külügyminiszter egyébként éppen emiatt a tervezet miatt mondott le tisztségéről.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza. A chequersi javaslatcsomag jóval szorosabb kereskedelmi együttműködést irányoz elő Nagy-Britanniának, mint a keményvonalas Brexit-támogatók szerettek volna látni.

Hirdetés

Kiszolgáltatnák magukat az EU-nak

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására – ezzel a felek kombinált vámtérséget alkotnának. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag egyértelműen a gyarmati státusz felé tereli az országot: Nagy-Britannia továbbra is egy autóban utazik az EU-val, de ezúttal a csomagtartóba bezárva, és semmiféle beleszólása nem lenne az úti cél kiválasztásába. Johnson szerint a mostani tervekkel az ország veszítene versenyképességéből és kevésbé tudna más országokkal előnyös kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni.

Nem is gondolnád, mivel spórol milliárdokat Magyarország

Rengeteg pénzt hagy a Brexit a magyar költségvetésben. Részletek >>>

A javaslatot az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is élesen bírálta. Michel Barnier korábbi nyilatkozatában kijelentette: a fizikai áruk kereskedelmének közös szabályozására tett brit javaslat nem tükrözi a modern világ kereskedelmi realitásait, mivel nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig ma már minden fizikai áruféleség kereskedelméhez szolgáltatások társulnak.

A volt külügyminiszter szerint volt kabinetbeli kollégái nem is akarnak megoldást találni a kilépéssel kapcsolatos kérdésekre - elsősorban is arra, hogy miként kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása Észak-Írország és az Ír Köztársaság között -, hanem e problémákat a Brexit megakadályozására akarják felhasználni.

A főtárgyaló szerint az egységes belső piacon egymáshoz kapcsolódik az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő áramlása, ezekről pedig nem lehet külön rendelkezni. Hozzátette: ha engedjük a briteknek, hogy kedvükre válogassanak a szabályok közül, annak komoly következményei lennének, hiszen a fejlődő országok is joggal fordulhatnának hasonló kérésekkel. Ez pedig az egységes piac és egész európai projekt végét jelenhetné – mondta.

Csúnyán pofára eshet a kormány – megbánja, aki elbaltázza a kilépést

Többségbe kerültek azok a parlamenti választókerületek Nagy-Britanniában egy nagyszabású kutatás szerint, amelyekben az európai uniós tagság támogatói vannak fölényben. Az Observer által ismertetett tanulmány készítői szerint több mint száz olyan parlamenti választókörzetben, amelyben a szavazók többsége - más területi felosztásban - az Európai Unióból való kilépésre voksolt a 2016 júniusában tartott népszavazáson, ma már a bennmaradást támogatják többen. További részletek >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?