Hirdetés
Hirdetés

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

2018. szeptember 03., 14:15

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Katasztrófával érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához – mondta a volt brit külügyminiszter. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag elfogadásával az ország úgy indul csatába, hogy máris a fehér zászlót lobogtatja – ezzel pedig elvesztenék a Brexit britek számára előnyös aspektusait. A volt külügyminiszter egyébként éppen emiatt a tervezet miatt mondott le tisztségéről.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza. A chequersi javaslatcsomag jóval szorosabb kereskedelmi együttműködést irányoz elő Nagy-Britanniának, mint a keményvonalas Brexit-támogatók szerettek volna látni.

Hirdetés

Kiszolgáltatnák magukat az EU-nak

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására – ezzel a felek kombinált vámtérséget alkotnának. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag egyértelműen a gyarmati státusz felé tereli az országot: Nagy-Britannia továbbra is egy autóban utazik az EU-val, de ezúttal a csomagtartóba bezárva, és semmiféle beleszólása nem lenne az úti cél kiválasztásába. Johnson szerint a mostani tervekkel az ország veszítene versenyképességéből és kevésbé tudna más országokkal előnyös kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni.

Nem is gondolnád, mivel spórol milliárdokat Magyarország

Rengeteg pénzt hagy a Brexit a magyar költségvetésben. Részletek >>>

A javaslatot az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is élesen bírálta. Michel Barnier korábbi nyilatkozatában kijelentette: a fizikai áruk kereskedelmének közös szabályozására tett brit javaslat nem tükrözi a modern világ kereskedelmi realitásait, mivel nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig ma már minden fizikai áruféleség kereskedelméhez szolgáltatások társulnak.

A volt külügyminiszter szerint volt kabinetbeli kollégái nem is akarnak megoldást találni a kilépéssel kapcsolatos kérdésekre - elsősorban is arra, hogy miként kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása Észak-Írország és az Ír Köztársaság között -, hanem e problémákat a Brexit megakadályozására akarják felhasználni.

A főtárgyaló szerint az egységes belső piacon egymáshoz kapcsolódik az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő áramlása, ezekről pedig nem lehet külön rendelkezni. Hozzátette: ha engedjük a briteknek, hogy kedvükre válogassanak a szabályok közül, annak komoly következményei lennének, hiszen a fejlődő országok is joggal fordulhatnának hasonló kérésekkel. Ez pedig az egységes piac és egész európai projekt végét jelenhetné – mondta.

Csúnyán pofára eshet a kormány – megbánja, aki elbaltázza a kilépést

Többségbe kerültek azok a parlamenti választókerületek Nagy-Britanniában egy nagyszabású kutatás szerint, amelyekben az európai uniós tagság támogatói vannak fölényben. Az Observer által ismertetett tanulmány készítői szerint több mint száz olyan parlamenti választókörzetben, amelyben a szavazók többsége - más területi felosztásban - az Európai Unióból való kilépésre voksolt a 2016 júniusában tartott népszavazáson, ma már a bennmaradást támogatják többen. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?