Hirdetés
Hirdetés

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

2018. szeptember 03., 14:15

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Katasztrófával érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához – mondta a volt brit külügyminiszter. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag elfogadásával az ország úgy indul csatába, hogy máris a fehér zászlót lobogtatja – ezzel pedig elvesztenék a Brexit britek számára előnyös aspektusait. A volt külügyminiszter egyébként éppen emiatt a tervezet miatt mondott le tisztségéről.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza. A chequersi javaslatcsomag jóval szorosabb kereskedelmi együttműködést irányoz elő Nagy-Britanniának, mint a keményvonalas Brexit-támogatók szerettek volna látni.

Hirdetés

Kiszolgáltatnák magukat az EU-nak

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására – ezzel a felek kombinált vámtérséget alkotnának. Boris Johnson szerint a javaslatcsomag egyértelműen a gyarmati státusz felé tereli az országot: Nagy-Britannia továbbra is egy autóban utazik az EU-val, de ezúttal a csomagtartóba bezárva, és semmiféle beleszólása nem lenne az úti cél kiválasztásába. Johnson szerint a mostani tervekkel az ország veszítene versenyképességéből és kevésbé tudna más országokkal előnyös kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni.

Nem is gondolnád, mivel spórol milliárdokat Magyarország

Rengeteg pénzt hagy a Brexit a magyar költségvetésben. Részletek >>>

A javaslatot az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is élesen bírálta. Michel Barnier korábbi nyilatkozatában kijelentette: a fizikai áruk kereskedelmének közös szabályozására tett brit javaslat nem tükrözi a modern világ kereskedelmi realitásait, mivel nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig ma már minden fizikai áruféleség kereskedelméhez szolgáltatások társulnak.

A volt külügyminiszter szerint volt kabinetbeli kollégái nem is akarnak megoldást találni a kilépéssel kapcsolatos kérdésekre - elsősorban is arra, hogy miként kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása Észak-Írország és az Ír Köztársaság között -, hanem e problémákat a Brexit megakadályozására akarják felhasználni.

A főtárgyaló szerint az egységes belső piacon egymáshoz kapcsolódik az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő áramlása, ezekről pedig nem lehet külön rendelkezni. Hozzátette: ha engedjük a briteknek, hogy kedvükre válogassanak a szabályok közül, annak komoly következményei lennének, hiszen a fejlődő országok is joggal fordulhatnának hasonló kérésekkel. Ez pedig az egységes piac és egész európai projekt végét jelenhetné – mondta.

Csúnyán pofára eshet a kormány – megbánja, aki elbaltázza a kilépést

Többségbe kerültek azok a parlamenti választókerületek Nagy-Britanniában egy nagyszabású kutatás szerint, amelyekben az európai uniós tagság támogatói vannak fölényben. Az Observer által ismertetett tanulmány készítői szerint több mint száz olyan parlamenti választókörzetben, amelyben a szavazók többsége - más területi felosztásban - az Európai Unióból való kilépésre voksolt a 2016 júniusában tartott népszavazáson, ma már a bennmaradást támogatják többen. További részletek >>>

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?