Hirdetés
Hirdetés

Megmenthető-e még a Földünk? Nagyon sok múlik fél fokon

Káncz Csaba, 2018. október 17., 09:20

Ha a globális felmelegedést már 1,5 Celsius-foknál megállítanánk, akkor a világon feleannyi ember maradna ivóvíz nélkül, mint két fokos melegedés esetén. A tengerszint emelkedés 2100-ra tíz centiméterrel mérséklődne, és így tízmillióval kevesebb ember válna földönfutóvá - állítja egy aktuális tanulmány.

The sun sets on a wreckage-littered street after Hurricane Michael passed over Panama City, Florida, USA, 10 October 2018. According to media reports, Hurricane Michael made landfall on the Florida panhandle as a category 4 storm, with maximum sustained winds of up to 155 mph (200 kph). One person has died in the storm, reportedly killed by a falling tree. EPA/DAN ANDERSON
Borús kilátások: egy floridai kisváros a Michael hurrikán pusztítása után. EPA/DAN ANDERSON

A Florence nevű trópusi vihar egy hónappal ezelőtt csapott le Amerika keleti partjára, a Michael nevű hurrikán elképesztő floridai pusztításának nyomait pedig a napokban Trump elnök is megtekintette a légierő helikopteréről.

A hurrikán erejét mutatja, hogy a floridai Tyndall katonai légibázist 100 százalékban letarolta és meg nem erősített értesülések szerint mintegy tucatnyi ott állomásozó F-22 Raptor lopakodó vadászgépet tett használhatatlanná, amelyek egyenként 340 millió dollárt kóstálnak.  A floridai Bay járásban minden köziskola olyan szintű kárt szenvedett el, hogy azokat határozatlan időre bezárták.

Trump tagad

Hirdetés

Trump PR-csapata ügyelt arra, hogy az elnök minél kevesebb polgári károsulttal találkozzon és inkább Rick Scott republikánus kormányzó mentési munkálatait dicsérje.  Scott nagy becsben áll Trumpnál, hiszen éppen úgy tagadja a klímaváltozás tényét, mint maga az elnök.  Nyolc éves kormányzósága során megtiltotta az állami alkalmazottaknak Florida szövetségi államban, hogy a „klímaváltozás” avagy a „globális felmelegedés” kifejezéseket használják a partok eróziójával és az egyre gyakrabbá váló katasztrofális időjárási eseményekkel foglalkozó jelentéseikben – holott azok egyértelműen a Mexikói-öböl és az Atlanti-óceán felmelegedésére vezethetők vissza.

A világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) múlt heti jelentése a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos növekedésének várható következményeit elemzi. Mint Ürge-Vorsatz Diana, az IPCC munkacsoport vezetőjének múlt pénteki előadásából megtudtuk, a most kiadott jelentésen több mint 1300 szakember dolgozott, hatezer tudományos publikáció és több mint 42000 szakmai hozzászólás feldolgozásával. A melegedés megállíthatóságát több szemponból vizsgálták, mégpedig a geofizikai-, a technológiai-, a gazdasági-, az ökológiai-, a kulturális- és az intézményi szempontok szerint.

Kevésbé lenne szélsőséges az időjárás

A professzor elmondta: ha a globális fölmelegedést nem kettő, hanem már 1,5 Celsius-foknál megállítanánk, akkor kevésbé lenne szélsőséges az időjárásunk, mind a hőhullámok, mind a csapadékjelenségek tekintetében. A tengerszint-emelkedés 2100-ra tíz centiméterrel mérsékeltebb lenne, ezzel pedig 10 millióval kevesebb ember válna földönfutóvá, és kevésbé pusztulna az élővilág. Kevésbé csökkenne a gabonák termésátlaga és feleannyi ember maradna ivóvíz nélkül, mint két fokos melegedés eseten.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Szintén elhangzott, hogy az ENSZ-tagállamok jelenleg érvényes kibocsátás-csökkentési vállalásai még nem elegendők – még akkor sem, ha teljesülnek – a melegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartására.  A csökkentéshez egyaránt szükség lesz életmódváltásra és innovatív technológiákba való beruházásra a gazdaság és az élet minden területén.  Ezek a változások sok tekintetben már folyamatban vannak és felerősíthetők, s a technológiák egy része már most rendelkezésre áll.

Miért fontos a 1,5 fok?

A folyamat gazdasági oldala (költség-haszon elemzése) pedig voltaképpen az elszámolás módjától és időhorizontjától függ. Ha továbbra sem alkalmazunk modern elszámolási, készletgazdálkodási és össztermék-számítási módszereket (lásd korrigált GDP, ökológiai szolgáltatások, természeti tőkevagyon, humán jól-lét, közösségi tőke, általános reziliencia), akkor nem fogjuk tudni megbízhatón mérlegelni választási lehetőségeink, cselekvési alternatíváink következményeit.

Zlinszky János egyetemi docens, környezetvédelmi stratégiával foglalkozó szakértő a privátbankár.hu kérdésére kifejtette: eddig még ilyen horderejű tudományos jelentés nem mondta ki (mert ilyen alapossággal nem is vizsgálták), hogy igenis lehetséges a 1,5 Celsius-fok alatt tartás, csak döntéshozói eltökéltség kell hozzá. Zlinszky szerint ez azért kiemelten fontos, mert a plusz 1,5 foknál bekövetkező éghajlati hatások erőssége nem a plusz kettő fok 75 százaléka, hanem sokkal kisebb, mert a folyamatok, összefüggések nem lineárisak hanem exponenciálisak.

Miután pedig bizonyos károsodások "igen-nem" típusúak (tipping point), ez sok esetben azt jelenti, hogy 1,5 Celsius-foknál azok még nem vagy nem biztos következnek be, de kettő Celsius-foknál bizonyosan megvan a kár vagy egyenesen tönkremegy a rendszer.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump megint óriásit keménykedett Kínával szemben

Trump megint óriásit keménykedett Kínával szemben

Donald Trump amerikai elnök kész rá, hogy az eddiginél is magasabbra emelje a kínai importvámokat - közölte a Fehér Ház. Az elnök korábban arról beszélt a G7-találkozóján, hogy a kereskedelmi háború nem okoz feszültséget más országok és az Egyesült Államok kormánya között.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?