Felmelegedés
Agrár Ilyen évünk még nem volt, mint tavaly 
Privátbankár.hu | 2024. január 9. 13:33
A 2023-as év volt a második legmelegebb Európában és az eddigi legmelegebb a világon a feljegyzések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet 1,48 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot - közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.
Tudomány-technika Várják a csodát, pedig küszöbön a klímapokol 
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 15. 18:21
Valami borzalmas közeledik a klímaváltozásban, ám a tudósok, akik tisztában vannak ezzel, és az újságírók, akik írnak erről a témáról, nem bontják ki az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Klímaválság: kritikus pillanatban Európa 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 26. 09:33
Kontinensünk vezetői visszahőkölnek a dubaji éghajlat-változási tárgyalások előestéjén. Pedig egy friss tanulmány szerint egy veszélyes mérföldkő túllépésének küszöbén állunk. Káncz Csaba jegyzete.
Tudomány-technika Az óceánok hőmérséklete rekordot döntött - ez minket is érint 
Privátbankár.hu | 2023. január 11. 13:30
Az óceánok vize 2022-ben volt a legmelegebb a rendszeres mérések 1958-as kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Putyin fejfájása – az örök jég olvadása időzített bombának bizonyul 
Káncz Csaba | 2021. június 24. 18:34
Az olvadó örök jég nem a Kánaánt hozza el, hanem biztonságpolitikai következményekkel jár – vagy közvetlenül, vagy, mint „veszély sokszorozó”. 2050-ig az orosz arktikus térségben működő kőolaj- és földgáz kitermelő telepek 45 százaléka súlyosan megsérülhet, befolyásolva az európai szállításokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tengerpartok tűnhetnek el a felmelegedés miatt 
Privátbankár.hu | 2019. október 29. 18:00
Majdnem négyszer annyi embert érinthet a tengervízszint emelkedése a következő évtizedekben, mint azt eddig vélték - derül ki egy új tanulmányból.
Makro / Külgazdaság Új életveszélyes betegségek fenyegetik Európát? 
Privátbankár.hu | 2019. április 14. 19:25
Gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségeket, köztük a csikungunya- és denguelázat, valamint kullancstól származó agyhártyagyulladást hordozó kórokozók a globális felmelegedéssel - állapította meg egy új kutatás. A tanulmányt a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán ismertették.
Makro / Külgazdaság Fogy az idő: lehetetlen feladatot akar megoldani az ENSZ? 
Privátbankár.hu | 2018. december 3. 11:13
Két hetes ENSZ klímakonferencia kezdődik ma Katowicében.
Makro / Külgazdaság Megmenthető-e még a Földünk? Nagyon sok múlik fél fokon 
Káncz Csaba | 2018. október 17. 09:20
Ha a globális felmelegedést már 1,5 Celsius-foknál megállítanánk, akkor a világon feleannyi ember maradna ivóvíz nélkül, mint két fokos melegedés esetén. A tengerszint emelkedés 2100-ra tíz centiméterrel mérséklődne, és így tízmillióval kevesebb ember válna földönfutóvá - állítja egy aktuális tanulmány.
Vásárló Emelkedik a higanyszál – emiatt tűnhet el egy édesség a polcokról? 
Privátbankár.hu | 2018. július 3. 20:20
Az édesszájú magyarok között még mindig a csokoládé a legnépszerűbb, ugyanakkor a nyár beköszöntével és az időjárás melegedésével ezek tárolása nehézségekbe ütközik: olvad, kicsapódik, nehezen szállítható. A nyári időszakban ugyanakkor ugrásszerűen megnő a cukorkák, gumicukrok iránti kereslet. Mekkora szeletet hasít ki ebből a magyar édesipar, és lehet-e cukormentes cukorkát létrehozni? Tényleg botrányos-e Haribo gumicukrot enni? A Magyar Édességgyártók Szövetségénél jártunk.
Makro / Külgazdaság Kiszáradt Balaton és klímamenekültek - nem akármilyen jövő vár Magyarországra 
Privátbankár.hu | 2017. március 7. 20:30
Sokat hallunk a klímaváltozás által világszinten okozott problémákról és a kihaló bébifókákról, azt viszont már nem igazán tudjuk, hogy milyen hatásai lesznek Magyarországon. Tényleg eltűnnek majd az évszakok és egy mediterrán paradicsom leszünk? Mi lesz a Balatonnal? Szabó Péterrel, az Országos Meteorológiai Szolgálat klimatológusával beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Mégis összeomolhat a Golf-áramlat? – új kétségek merültek fel 
Privátbankár.hu | 2017. január 23. 20:30
Ha a Golf-áramlat leáll, Európa megfagy – hitték sokan korábban, majd a tudósok megnyugtatták őket, hogy ettől nem kell félni. Ám az új modellek egy új tényezőt is számításba vettek, ennek alapján mégiscsak bekövetkezhet ez a forgatókönyv. Ekkor Európa több országában jó pár fokos hőmérséklet-csökkenés következhet.
Makro / Külgazdaság Globális felmelegedés: a 24. órában vagyunk  
Privátbankár.hu | 2016. június 3. 20:05
Mikor indult el komolyabban a globális felmelegedés és nekünk, embereknek mekkora felelősségünk van ebben? Mi a helyzet most? Ha nem állunk le azonnal és gondoljuk újra a folyamatokat, a felmelegedés negatív következményei már-már visszafordíthatatlanok lesznek. Juhász Árpád geológussal beszélgettünk múltról, jelenről és gyermekeink jövőjéről.
Makro / Külgazdaság Már tombol a XXI. század aranyláza - ki kaparintja meg az Északi-sarkot?  
Káncz Csaba | 2015. január 13. 18:30
A globális felmelegedés fegyverkezési versenyhez vezetett Északon, egyre jobban növekszik a feszültség a leolvadó Északi-sarkvidék körül. Egymás sarkát taposva tolonganak az érintett államok a természeti kincsekért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG