3p

Valami borzalmas közeledik a klímaváltozásban, ám a tudósok, akik tisztában vannak ezzel, és az újságírók, akik írnak erről a témáról, nem bontják ki az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban.

Az ENSZ márciusi klímajelentése világosan fogalmaz a klímaváltozással kapcsolatban. A Föld légkörének átlagos felmelegedése hamarosan meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot az ipari forradalom előtti szinthez képest. Ez elég kiábrándító jövőkép. 

Rosszul néz ki a jövő. Fotó: Pixabay
Rosszul néz ki a jövő. Fotó: Pixabay

Erről írt a bostoni székhelyű Wbur.org hírportálján Barbara Moran, klímaváltozással foglalkozó szakíró. A 1,5 Celsius-fokos határ az úgynevezett „nincs visszaút” határ. Ezt átlépve a korallzátonyok meghalnak, az antarktiszi és grönlandi jég megroggyan, a szibériai permafroszt, az örök fagy birodalma úgy kezd olvadni, mint a járdára esett fagylaltgombóc, a szigetnemzetek elkezdenek eltűnni az óceánok emelkedő vízszintjében.

„Majdnem függetlenül attól, milyen további károsanyag-kibocsátást folytatnak az emberek, a következő évtized elején várhatóan elérjük a 1,5 fokos határt” – mondja Peter Thorne, az ENSZ jelentésének egyik szerzője. A kérdés csak az, hogy kissé túllépjük ezt, aztán megfordul a trend vagy irány a további hőmérséklet-emelkedés, és ezzel a még nagyobb katasztrófa.

A magyarázat arra, hogy miért elkerülhetetlen a 1,5 Celsius-fok elérése, egyszerű. Minél több szén-dioxid és más üvegház hatású gáz kerül a levegőbe, annál jobban nő az átlaghőmérséklet. Még egy évtized vagy annyi sem kell, és ez a felhalmozódás elvezet a kritikus hőmérséklet eléréséhez.

Riasztó nyugalom fogadta az ENSZ-jelentést

A Wbur cikkének szerzőjét meglepte, hogy az ENSZ-jelentés megjelenése után a kutatók és az újságírók nem kezdték el nagyon hangosan kongatni a harangokat. Ehelyett eufemisztikus süketelésre váltottak. Olyasmiket mondanak, mint

„most azonnal lépnünk kell, hogy a 1,5 fokos szint alatt maradjunk!”, meg „Egyre nehezebbé válik ez, de technikailag még lehetséges a kritikus szint elkerülése”.

Kristina Dahl, a Union of Concerned Scientists szakmai szervezet vezető klímatudósa elismeri, hogy a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés elkerülése „lényegében nem reális”. Ugyanakkor azt mondja, hogy hasonlóan sok kollégájához, ő sem kész arra, hogy feladja ezt a célt. Egyrészt azért, mert minden tizedfokos növekedés, amit még el lehet esetleg kerülni, számít.

Másrészt szükség van egy ambiciózus célra, amelyet az emberek elé lehet állítani, hogy tettekre késztesse őket, aehelyett, hogy hagynák belenyugodni őket az elkerülhetetlen szörnyűségbe. A Wbur cikkírója szerint viszont ez azt jelenti, hogy gyerekként kezelik az embereket. Olyanokként, akiket meg kell óvni az igazságtól, hogy el ne sírják magukat ahelyett, hogy szembesítenék őket a saját felelősségükkel a teendőket illetően.

A klímatudósok eddig a 1,5 fokos felmelegedés elkerülését ambiciózus célnak tartották, amiről mostanra a csodavárásra váltottak. Dahl felfogása tükrözhet jó hozzáállást is, ám lehet, hogy tudóstársaival együtt csak hitegeti magát egy történettel. Egy olyan önámítással, amivel elkerülheti a kétségbeesést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Egy kibertámadás a vadászgépekre nagyobb veszélyt jelent, mint egy ellenséges rakéta
Kormos Olga | 2024. június 22. 14:27
Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv. Ennek apropóján tartott a Klasszis Média Lapcsoport konferenciát a NIS2-ről, ahol Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő a kiberbiztonsági trendekről beszélt.
Tudomány-technika Félelmetes adat: óriási pusztítást végez a gyerekek közt ez a jelenség
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:53
Sokkoló tanulmányt tett közzé egy bostoni nonprofit.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Véletlenül hozta a frászt a világra a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:37
Szürreális helyzet miatt volt kénytelen magyarázkodni az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
Tudomány-technika Küszöbön az Atlanti-óceán áramlásának összeomlása?
Kormos Olga | 2024. június 2. 18:05
Vészes ütemben olvad Grönland jege, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy emiatt a közeljövőben vajon összeomlik-e az Atlanti-óceán áramlási rendszere vagy sem? Az ugyanis éghajlati katasztrófát jelentene. 
Tudomány-technika Ez nem hiányzott a Boeing-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:25
Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG