<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ha a globális felmelegedést már 1,5 Celsius-foknál megállítanánk, akkor a világon feleannyi ember maradna ivóvíz nélkül, mint két fokos melegedés esetén. A tengerszint emelkedés 2100-ra tíz centiméterrel mérséklődne, és így tízmillióval kevesebb ember válna földönfutóvá - állítja egy aktuális tanulmány.
Borús kilátások: egy floridai kisváros a Michael hurrikán pusztítása után. EPA/DAN ANDERSON

A Florence nevű trópusi vihar egy hónappal ezelőtt csapott le Amerika keleti partjára, a Michael nevű hurrikán elképesztő floridai pusztításának nyomait pedig a napokban Trump elnök is megtekintette a légierő helikopteréről.

A hurrikán erejét mutatja, hogy a floridai Tyndall katonai légibázist 100 százalékban letarolta és meg nem erősített értesülések szerint mintegy tucatnyi ott állomásozó F-22 Raptor lopakodó vadászgépet tett használhatatlanná, amelyek egyenként 340 millió dollárt kóstálnak.  A floridai Bay járásban minden köziskola olyan szintű kárt szenvedett el, hogy azokat határozatlan időre bezárták.

Trump tagad

Trump PR-csapata ügyelt arra, hogy az elnök minél kevesebb polgári károsulttal találkozzon és inkább Rick Scott republikánus kormányzó mentési munkálatait dicsérje.  Scott nagy becsben áll Trumpnál, hiszen éppen úgy tagadja a klímaváltozás tényét, mint maga az elnök.  Nyolc éves kormányzósága során megtiltotta az állami alkalmazottaknak Florida szövetségi államban, hogy a „klímaváltozás” avagy a „globális felmelegedés” kifejezéseket használják a partok eróziójával és az egyre gyakrabbá váló katasztrofális időjárási eseményekkel foglalkozó jelentéseikben – holott azok egyértelműen a Mexikói-öböl és az Atlanti-óceán felmelegedésére vezethetők vissza.

A világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) múlt heti jelentése a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos növekedésének várható következményeit elemzi. Mint Ürge-Vorsatz Diana, az IPCC munkacsoport vezetőjének múlt pénteki előadásából megtudtuk, a most kiadott jelentésen több mint 1300 szakember dolgozott, hatezer tudományos publikáció és több mint 42000 szakmai hozzászólás feldolgozásával. A melegedés megállíthatóságát több szemponból vizsgálták, mégpedig a geofizikai-, a technológiai-, a gazdasági-, az ökológiai-, a kulturális- és az intézményi szempontok szerint.

Kevésbé lenne szélsőséges az időjárás

A professzor elmondta: ha a globális fölmelegedést nem kettő, hanem már 1,5 Celsius-foknál megállítanánk, akkor kevésbé lenne szélsőséges az időjárásunk, mind a hőhullámok, mind a csapadékjelenségek tekintetében. A tengerszint-emelkedés 2100-ra tíz centiméterrel mérsékeltebb lenne, ezzel pedig 10 millióval kevesebb ember válna földönfutóvá, és kevésbé pusztulna az élővilág. Kevésbé csökkenne a gabonák termésátlaga és feleannyi ember maradna ivóvíz nélkül, mint két fokos melegedés eseten.

Káncz Csaba

Szintén elhangzott, hogy az ENSZ-tagállamok jelenleg érvényes kibocsátás-csökkentési vállalásai még nem elegendők – még akkor sem, ha teljesülnek – a melegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartására.  A csökkentéshez egyaránt szükség lesz életmódváltásra és innovatív technológiákba való beruházásra a gazdaság és az élet minden területén.  Ezek a változások sok tekintetben már folyamatban vannak és felerősíthetők, s a technológiák egy része már most rendelkezésre áll.

Miért fontos a 1,5 fok?

A folyamat gazdasági oldala (költség-haszon elemzése) pedig voltaképpen az elszámolás módjától és időhorizontjától függ. Ha továbbra sem alkalmazunk modern elszámolási, készletgazdálkodási és össztermék-számítási módszereket (lásd korrigált GDP, ökológiai szolgáltatások, természeti tőkevagyon, humán jól-lét, közösségi tőke, általános reziliencia), akkor nem fogjuk tudni megbízhatón mérlegelni választási lehetőségeink, cselekvési alternatíváink következményeit.

Zlinszky János egyetemi docens, környezetvédelmi stratégiával foglalkozó szakértő a privátbankár.hu kérdésére kifejtette: eddig még ilyen horderejű tudományos jelentés nem mondta ki (mert ilyen alapossággal nem is vizsgálták), hogy igenis lehetséges a 1,5Celsius-fok alatt tartás, csak döntéshozói eltökéltség kell hozzá. Zlinszky szerint ez azért kiemelten fontos, mert a plusz 1,5 foknál bekövetkező éghajlati hatások erőssége nem a plusz kettő fok 75 százaléka, hanem sokkal kisebb, mert a folyamatok, összefüggések nem lineárisak hanem exponenciálisak.

Miután pedig bizonyos károsodások "igen-nem" típusúak (tipping point), ez sok esetben azt jelenti, hogy 1,5 Celsius-foknál azok még nem vagy nem biztos következnek be, de kettőCelsius-foknál bizonyosan megvan a kár vagy egyenesen tönkremegy a rendszer.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos