<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A globális felmelegedés fegyverkezési versenyhez vezetett Északon, egyre jobban növekszik a feszültség a leolvadó Északi-sarkvidék körül. Egymás sarkát taposva tolonganak az érintett államok a természeti kincsekért.

A globális felmelegedés drámaian változtatja meg napjainkban az Északi-sarkkör környezetét, mivel a térség kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld más régiói. A gyors leolvadás egy XXI. századi ’aranylázat’ váltott ki az érintett országok kormányai részéről, mivel becslések szerint a világ olajkészleteinek 20 százaléka a térségben található.

Dánia, az agresszor

A múlt hónapban Dánia benyújtotta igényét az ENSZ-hez az Északi-sarkvidék 895 ezer négyzetkilométeres területére, beleértve az Északi-sarkot is. Martin Lidegaard külügyminiszter a követelést a Dán Királyság történelmi mérföldköveként dicsőítette. Az elmúlt években a dán hadsereg érezhetően fokozta érdeklődését a térség irányába, fölállították többek között az Északi-sarkköri Parancsnokságot és több katonát küldtek a közös Amerikai-Dán katonai bázisra, az észak-grönlandi Thuléba.

A dán bejelentés hatására a régióban érintett államok között fellángolt a parázsló feszültség. A kanadai konzervatív National Post „Új hidegháború: Dánia agresszívvé válik” címmel közölte a hírt, és a „kis dán nemzet elképesztő követeléséről” számolt be olvasóinak. A kanadai konzervatív kormány 2006-os hatalomra kerülése óta az Északi-sarkvidéket tekinti geopolitikai és katonai stratégiája kulcselemének. Stephen Harper miniszterelnök minden évben meglátogatja a térséget és 2010-ben mutatta be a kormány Északi Stratégiáját. Hamarosan Kanada is benyújtja igényét az ENSZ-hez, mintegy 1.7 millió négyzetkilométer nagyságú területre, természetesen beleértve az Északi-sarkot.

Olajra mozdul az Egyesült Államok

Mivel az Északi-sarkkör térsége mintegy 45 milliárd hordó olajat rejt és hozzá még a világ még fel nem tárt gázkészleteinek 30 százalékát, az Egyesült Államok érdeklődését is bizton feltételezhetjük. És valóban, tavaly februárban az USA haditengerészete új jelentéssel állt elő az Északi-sarkvidékről. Eszerint a Barents-tenger hajózási útvonalai 2020-ra évente legalább 160 napig lesznek járhatóak és emiatt fokozott katonai jelenlét biztosítása szükséges.

Az USA, amely Alaszka révén tekinthető Északi-sarkvidéki hatalomnak, jogot formál a Beaufort-tenger olajban gazdag alapzatára, amelyet viszont Kanada is magáénak tekint. Emellett Washington Kanada szuverenitását megkérdőjelezi az Északnyugati Átjáró fölött is, amely a felmelegedés miatt fontos hajózási útvonallá válhat.

Oroszország sem szeretne lemaradni az Északi-sarkkör fokozódó fegyverkezési versenyében. Az elmúlt pár évben több katonai bázist felújítottak, amelyeket még a Szovjetunió felbomlásakor a sorsára hagytak. Moszkva jelenleg állít föl egy 6 ezer katonából álló egységet, amelyek az Északi-sarkkör védelmére lesznek telepítve.

Kína Izlandon keresztül szeretné érdekeit érvényesíteni. 2012-ben Izland volt a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang európai körútjának első állomása. 2013-ban Kína és Izland kétoldalú kereskedelmi egyezményt írtak alá, egyben Kína megfigyelő státuszért folyamodott az Arktikus Tanácsba. Napjainkban pedig Kína működteti az Izlandon működő diplomáciai képviseletek legnagyobbikát.

Az Arktikus Tanács viszonylag fiatal nemzetközi szervezet: története 1991-ig vezethető vissza, amikor nyolc északi ország (Egyesült Államok, Kanada, Dánia, Izland, Norvégia, Svédország, Finnország és a Szovjetunió) aláírta az ún. Arctic Environmental Protection Strategy-t.

Idén áprilisban az Egyesült Államok veszi át az Arktikus Tanács soros elnöki pozícióját, amely Washington figyelmét még inkább az Északi-sarkvidék felé fogja fordítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG