5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb fejezet nyílt az orosz-amerikai villongásokban, miután Washington szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt káros beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntető intézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek.

Nem finomkodtak

Az orosz kormányzat világszerte egy sor káros tevékenységet folytat, beleértve a Krím-félsziget változatlan bekebelezését és erőszak szítását Kelet-Ukrajnában, a saját polgárait bombázó Aszad-rezsim fegyverekkel történő támogatását, a nyugati demokráciák ellen irányuló felforgató tevékenységet és a számítógépes térben elkövetett kártékony tevékenységét - olvasható a Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben.

Az érintett oligarchák között van például Oleg Gyeripaszka alumíniumipari mágnás, vagy Szulejman Kerimov képviselő és üzletember, akinek családjáé Oroszország legnagyobb aranykitermelő cége, a Polyus. A szankciók - elemzők szerint - érzékenyen érinthetik az orosz gazdaság egyes ágazatait, elsősorban a pénzügyi és az energetikai szektorokat.

Washington március 15-én már hozott szankciókat Moszkva ellen, részben az amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos beavatkozásra, részben pedig Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya Dél-Angliában történt megmérgezésére hivatkozva, majd a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében orosz diplomatákat utasított ki az Egyesült Államokból. A szankciók bejelentése után nem sokkal a Fehér Ház közleményt adott ki Donald Trump elnök ellenáll Oroszország kártékony tevékenységének címmel.

Közleményben dicsérte a szankciókat Marco Rubio, floridai republikánus szenátor, aki leszögezte: ezek az új szankciók egyértelmű üzenetet küldenek a Vlagyimir Putyinnak arról, hogy Ukrajna jogtalan megszállása, az Aszad-rezsim háborús bűncselekményeinek támogatása, a nyugati demokráciák aláásására irányuló kísérletek és a rosszindulatú kibertámadások további komoly következményekkel járnak a számára és az őt támogatóknak.

Aki Putyinhoz közel áll, kapkodhatja a fejét

A Politico cikke szerint a legújabb szankciók egyenesen Putyin belső köreit érintik. Például a célzott személyek közt szerepel az az Oleg Gyeripaszka milliárdos, aki kapcsolatban állt Paul Manafort lobbistával és tanácsadóval, Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzserével.

Szulejman Kerimovot a Politico az orosz elnök egyik legfontosabb tanácsadójaként azonosította, Viktor Vekszelbergről pedig kiemelte, hogy jelen volt Donald Trump elnöki beiktatásán Washingtonban. Vekszelberget egyébként a Forbes Oroszország kilencedik leggazdagabb embereként rangsorolta.

De érintett még a 2013 Putyin lányát feleségül vevő Kirill Samalov, valamint Alekszandr Torsin, az orosz jegybankjának kormányzó-helyettese is, aki ellen vizsgálat folyik az Egyesült Államokban, mert a gyanú szerint pénzt adott az Amerikai Országos Fegyver Szövetségnek, hogy így támogassa közvetve Donald Trump választási kampányát.

Az amerikai sajtó az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva jelentette, hogy a washingtoni orosz nagykövetség álláspontja szerint az új szankciók elrendelése súlyos hiba, az újabb lépést jelent az üzleti élet és a világgazdaság szabadságának lerombolása felé.

Kemény orosz válasz

Oroszország nem hagyja kemény válasz nélkül az új amerikai szankciókat, Washingtonnak ideje megszabadulnia attól az illúziótól, hogy Oroszországgal a szankciók nyelvén lehet beszélni - szögezte le állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A diplomáciai tárca emlékeztetett korábbi figyelmeztetéseire, amelyek szerint Oroszországot a nyomásgyakorlás semmilyen eszköze nem térítheti le az általa kijelölt útról. A közlemény szerint azok csak azt bizonyítják, hogy az Egyesült Államok képtelen elérni kitűzött céljait, és konszolidálják az orosz társadalmat. A minisztérium szerint semmilyen mostani és semmilyen új oroszellenes támadás nem marad kemény válasz nélkül.

A tárca képtelenségnek nevezte, hogy a washingtoni politikusok olyan orosz cégekre igyekeznek lesújtani, amelyek régóta üzleti kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal és amelyektől amerikai munkahelyek ezrei függenek, ezzel maguknak okozva kárt.

Az amerikai demokrácia nyilvánvalóan degradálódik. Csak annak az óhaja maradt meg, hogy bármilyen eszközzel biztosítsák az Egyesült Államok globális hegemóniáját, egyebek között nyomásgyakorlás révén azokra az országokra, amelyek Washington NATO-szövetségeseivel ellentétben független irányvonalat folytatnak és a saját hangjukon szólnak – fogalmaz a közlemény.

Érvelésében a tárca az alapvető amerikai értékek megtagadásának nevezte egyebek között az orosz diplomáciai objektumok erőszakos lefoglalását, amivel az Egyesült Államok szerinte nemcsak a nemzetközi normák durva megsértését követte el, hanem azt is megmutatta, hogy nem tartja tiszteletben az amerikaiak számára valaha szent tulajdonjogot. A tárca szerint a konkurensek külföldi piacokon adminisztratív eszközökkel történő kiszorításával Washington gyakorlatilag a piacgazdaság és a tisztességes szabad verseny ellenségei közé iratkozott fel.

A dokumentum szerint az RT orosz állami televízió sugárzásának akadályoztatásával az Egyesült Államok az alternatív információ forrását igyekszi elfojtani, és a szólás szabadságának korlátozására törekszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG