Hirdetés
Hirdetés

Megzavarták a Kormányinfót – Lázár elárulta, miről szavazunk áprilisban

2018. március 01., 15:58

Lázár gratulált a Fidesz legyőzőjének, majd elmondta, miről szólnak valójában majd az áprilisi országgyűlési választások. Az ENSZ javaslata felháborító, de nem hagyjuk ott a migrációs tárgyalássorozatot. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek úgy tűnik, egyelőre nem szóltak, hogy sorosozzon kevesebbet. Elios-ügyben tett fel kérdéseket egy MSZP-s képviselő – bár a válaszokat nem várta meg, pedig meghökkentő személyes vonalat is belevitt Lázár. A kórházak elképesztő tempóban újratermelődő adóssága és az egyszámjegyű szja is terítékre került.

Lázár János a 2018. március 1-jei Kormányinfón.
Lázár János a 2018. március 1-jei Kormányinfón.

Lázár gratulált a Fidesz legyőzőjének

Lázár János gratulált Márki-Zay Péternek a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson elért győzelemhez, és jelezte, hogy készen állnak az együttműködésre a város érdekében. Szükség esetén Lázár személyesen is részt vesz a „városépítő munkában”. A versengés ideje véget ért, az együttműködés ideje következett el – mondta Lázár. Később azért kiegészítette: a polgármesteri címért folytatott versengés ért véget, 39 nap múlva országgyűlési választások lesznek, amin Lázár János is képviselőjelöltként indul.

Orbán vagy Soros? Soros vagy Orbán?

Hirdetés

A közelgő áprilisi országgyűlési választások tétje viszont a bevándorlás – mondta Lázár. A tét az, hogy a magyar emberek vagy a bevándorláspártiak alakítanak-e kormányt –  Soros György emberei, vagy Orbán Viktor. Az ország megvédéséről fognak dönteni az emberek, ezért vesz részt jelöltként is a választási küzdelemben Lázár – aki egyébként korábbi nyilatkozataival szemben nem csak egyéniben indul a képviselőségért, hanem a Fidesz listáján is kapott bejutó helyet.

Ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg: továbbra is egyéniben akar bejutni az Országgyűlésbe, eddig nem volt példa rá, hogy ne sikerült volna. Az újságokból tudta meg, hova került a Fidesz listáján, egyébként nem foglalkozik vele.

Kérdéseket hozott egy MSZP-s képviselő – a választ nem várta meg, pedig nem akármilyen sztorit hozott Lázár

A Kormányinfót az MSZP-s Harangozó Tamás megjelenése kavarta meg: a mikrofonhoz lépett, és két, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentéséhez kapcsolódó kérdést adott át Lázár Jánosnak, valamint Seszták Miklós miniszter és a miniszterelnök szerepét firtatta Kalocsa és Szolnok város közvilágítási programjával kapcsolatban. Lázár szívélyesen fogadta a képviselőt, válaszokat is ígért, ám Harangozó Tamás az invitálás ellenére ezt nem várta meg, elhagyta a Kormányinfó helyszínét.

A későbbiekben valóban elővette a kérdéseket Lázár; a kormány álláspontja szerint a közvilágítási tender jó ötlete volt az MSZP-kormánynak, jól tették az önkormányzatok, hogy részt vettek benne – több lett a fény és csökkentek a költségek. Az OLAF egyszer már lezárt egy vizsgálatot ebben az ügyben, a magyar ügyészség Lázár állítása szerint akkor lépéseket tett. Az NFM több alkalommal is tételesen cáfolta az OLAF észrevételeit. Az Európai Bizottság megkapta az OLAF jelentését, a vizsgálat még tart, egyelőre nem marasztalták el Magyarországot, kérdéseket fognak küldeni, amire 60 napon belül válaszolunk.

A vádak egyébként a közvilágítás minőségét illetően Lázár szerint nevetségesek: elmesélte, hogy nemrég ultizni volt Hódmezővásárhelyen, ahol sok fröccsöt ivott, hazafelé tartva vizelnie kellett, de ki kellett tartania hazáig, mivel egyrészt a közterületi vizelést rendelet tiltja a városban, másrészt pedig olyan világos volt az utcán az új közvilágításnak köszönhetően, hogy egyébként sem tudta volna észrevétlenül megoldani.

Később arra a kérdésre, hogy valóban lehetett-e rálátása az Elios által nyert pályázatokra Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár azt válaszolta: minden az EU játékszabályainak megfelelően történik, a 80 ezer nyertes uniós pályázatban biztosan volt valamennyi hiba, de ez elkerülhetetlen, és mindig azon dolgoztak, hogy kijavítsák az EU által jelzett hibákat.

ENSZ-javaslat – Ez felháborító!

Lázár a Kormányinfón arról beszélt: Magyarország nem hagyja ott az ENSZ migrációs javaslatcsomagjáról szóló tárgyalássorozatát. Továbbra is azt képviselik: az ENSZ-nek a migrációt nem megszervezni, hanem megállítania kell, a migrációhoz fűződő jog nem alapvető emberi jog. Az ENSZ migrációs csomagja felháborító, Magyarország azt követeli, ezt vonják vissza és írják át.

A kormány egyébként az Alkotmánybíróságtól az Alaptörvény értelmezését kérte, azt szeretnék tudni, lemondhat-e a parlament arról, hogy meghatározza, kik éljenek az országban, kiket engedjenek be a határon. Ismertetett egy brosúrát is, a kormányülésen ez „könnyed témaként” merült fel: ezt egy –természetesen Soros György által támogatott – német szervezet terjeszti a magyar határtól délre, és azokat a kifejezéseket tartalmazza több nyelven, amelyek a menekülteknek hasznosak lehetnek, ha elfogják őket az uniós hatóságok.

Arra a kérdésre, hogy a Soros-ellenes kampányt ENSZ-ellenes kampányra cserélik-e, kevesebb sorosozás és több ENSZ-ezés lesz-e, annyit mondott: mindenről tájékoztatni fogják a lakosságot.

Nem lesz rezsicsökkentés

Bár a hatósági energiaáraknál a piaci fogyasztói árak alacsonyabbak, Lázár János szerint a kormány egyelőre nem foglalkozik a rezsicsökkentés kérdésével, a hatósági energiaárak mérséklésére jelenleg nincs mozgástér.

Magyar kórházak: mintha egy lyukas hordóba öntenék a pénzt

20,8 milliárd forintos adósság halmozódott fel január végére a kórházaknál annak ellenére, hogy tavaly bő 50 milliárd forintos kormányzati adósságátvállalás történt – úgy néz ki, mintha feneketlen hordóba öntené a pénzt a kormány, vetette fel az MFor.hu. Ezzel a kérdéssel viszont csak a választások után foglalkozik a kormány – erősítette meg Lázár János. Mindenesetre a magyar állam minden kórházért helytáll, a kórházakkal szerződő beszállítóknak pedig azt üzente, hogy a kormány fizetni fog a teljesítésekért. A kórházak adósságát úgy akarják felszámolni, hogy a finanszírozási rendszereket is rendbe tegyék az egyes kórházaknál.

Hogy jöhet létre 50 milliárd forintos adósságkonszolidáció után ilyen hamar 20,8 milliárdos adósság? Lázár szerint a csökkenő trendet azért látni kell, a megelőző években ennél nagyobb konszolidációra volt szükség.

Nem nagyon foglalkoznak most az egyszámjegyű szja-val

Az egyszámjegyű szja kérdését ismét felemlegette Varga Mihály a napokban – megint napirendre került a kérdés a kormányban? A kormány továbbra is a fogyasztást, nem pedig a munkajövedelmet terhelő adókban hisz. A gazdaság teljesítményétől függ, mikor lesz lehetőség egyszámjegyű szja bevezetésére, de hogy ez már 2019-ben lehetséges lesz-e, arra nem tudott válaszolni Lázár, a kormány ilyen mélységben nem foglalkozott az üggyel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?