Hirdetés

Menekülés a depresszióból: Greta Thunberg titkos története

Wéber Balázs, 2019. december 30., 13:40

Nem a klímát akartam megmenteni, hanem a lányomat, mondta egy ma megjelent interjúban az Év emberének választott klímavédelmi aktivista, Greta Thunberg édesapja. Svante Thunberg szerint a közéleti szerepvállalás egy jó ügyért segített lányának depressziója leküzdésében. Ugyanakkor aggódik az őt érő gyűlölethullám miatt, és szeretné, ha ismét visszaülne az iskolapadba.

Swedish environmental activist Greta Thunberg delivers a speech during a plenary session on the second day of high level segment talks in the framework of the COP25 UN Climate Change Conference in Madrid, Spain, 11 December 2019. The Conference runs in the Spanish capital until 13 December. EPA/J.J. GUILLEN
Greta Thunberg beszéde közben az ENSZ klímavédelmi konferenciáján Madridban idén decemberben. EPA/J.J. GUILLEN

Eddig nem vagy kevéssé ismert oldaláról mutatja be Greta Thunberget az az interjú, amelyet a BBC készített a 16 éves, rövid idő alatt világhírűvé lett svéd környezetvédelmi aktivista édesapjával.

A depresszió évei

Hirdetés

Svante Thunberg szerint mielőtt lánya elkezdte az iskolai sztrájkmozgalmat a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében, három-négy évig depresszióval küzdött:

Nem beszélt... nem járt iskolába.

A legnehezebb időszak az volt, amikor enni sem akart többé. Apja – annak érdekében, hogy segítsen rajta – elkezdett több időt tölteni vele és húgával, Beatával, anyja, Malena Ernmann opera-énekesnő pedig szerződéseket mondott vissza annak érdekében, hogy többet lehessenek együtt.

A család orvosi segítséget is keresett. Helyzetüket nehezítette, hogy Gretánál négy évvel ezelőtt Asperger-szindrómát diagnosztizáltak, amely az autizmus egyik formája.

Találtak egy célt

A következő években közösen kezdtek el foglalkozni a klímaváltozás kérdésével, ami egyre inkább lázba hozta Gretát. Apja szerint lánya erőt merített abból is, hogy szülei is változtattak életmódjukon az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként: Svante vegán lett, felesége pedig lemondott a repülésről.

Greta ugyanezen okból szintén nem hajlandó repülőre szállni: vonattal vagy hajóval utazott az ENSZ klímavédelmi üléseire, például New Yorkba és Madridba, ahová apja is elkísérte.

Azért tettem mindezt, mert tudtam, hogy ez a helyes... De nem azért tettem, hogy megmentsem a klímát, hanem azért, hogy megmentsem a gyerekemet

- mondta Svante Thunberg. Szerinte lánya a klímavédelmi aktivizmusnak köszönhetően változáson ment keresztül, és nagyon  boldog lett.

Vissza az iskolába

Az apa ugyanakkor látja a közéleti szerepvállalás árnyoldalait is. Aggasztja például a lányát érő gyűlölethullám – szerinte Gretát azok az emberek támadják, akik nem hajlandóak változtatni életmódjukon a klíma megmentése érdekében.

Svante azt sem nézte jó szemmel, hogy lánya otthagyta az iskolát környezetvédelmi szerepvállalása miatt. Reményei szerint a jövőben lenyugszanak majd a dolgok családja körül, és úgy véli, hogy

Greta valóban vissza akar menni az iskolába.

Felébresztette a világot

Greta Thunberg 2018-ban indította el iskolai sztrájk formájában környezetvédelmi mozgalmát, amely több millió embert inspirált szerte a világon. A 16 éves lányt az amerikai Time magazin az Év emberének választotta, és jelölték az idei Nobel-békedíjra is. (Utóbbi elismerésben végül Etiópia miniszterelnöke, Abiy Ahmed Ali részesült.)

David Attenborough brit természettudós és dokumentumfilm-készítő pedig egyenesen azt állítja, hogy Greta felébresztette a világot, és olyan dolgokat ért el, amelyek elérése még neki és társainak sem sikerült az elmúlt húsz évben.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?