Hirdetés
Hirdetés

Merkel és Macron csak prédikál - kiáll a kormány a megvádolt miniszter mellett

2018. augusztus 26., 19:47

Luigi di Maio olasz kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetője kiállt koalíciós partnere, Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga elnöke mellett, aki ellen a szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított azért, mert öt napig nem engedte meg több mint száz illegális bevándorlónak, hogy elhagyja a Catania kikötőjében veszteglő mentőhajót.

Luigi di Maio, Giuseppe Conte és Matteo Salvini. (EPA/FLAVIO LO SCALZO)
Luigi di Maio, Giuseppe Conte és Matteo Salvini. (EPA/FLAVIO LO SCALZO)

Luigi di Maio hangsúlyozta, a belügyminiszter a kormánnyal egyetértésben döntött úgy, hogy a Diciotti hajóval érkezett migránsok nem léphetnek partra. Közös vele a politikai felelősségünk - mondta az M5S vezetője cáfolva, hogy a római kormányban törést okozott a Diciotti-ügy.

Az olasz parti őrség hajója hétfőn kötött ki a szicíliai Catania kikötőjében. Fedélzetéről csak a vasárnapra virradó éjszaka szállhattak le a migránsok, akik közül százat az olasz püspöki kar (Cei), 20-20 főt pedig Albánia és Írország fogad be. További 25 migránst olasz kórházakban ápolnak. A migránsokat először a szicíliai Messina regisztrációs központjába (hot spot) vitték, innen osztják szét őket.

Merkel és Macron csak prédikál

Luigi Di Maio úgy fogalmazott, hogy Európa nem segített Olaszországnak. Macron és Merkel a szolidaritásról prédikált Itáliának, és aztán nem is válaszoltak a segítségkérésünkre - hangoztatta az olasz miniszterelnök-helyettes.

Hirdetés

Mint mondta, Olaszország a partjaira érkező következő migránscsoport esetében is az EU-tagállamok közötti szétosztást fogja kérni. Megjegyezte, még a nyárnál is forróbb ősz várható Róma és Brüsszel kapcsolatában, mivel Róma élhet vétójogával az európai költségvetés megszavazásakor, ha az unió nem tanúsít rugalmasságot a tervezett olasz pénzügyi-gazdasági csomaggal szemben. Korábban Luigi Di Maio azt is felvetette, hogy Róma leállítja az uniós befizetéseket, erről itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

Komoly vádak

Agrigento ügyészsége hivatali visszaélés, túszejtés, törvénytelen őrizetbe vétel címén indított vizsgálatot az olasz belügyminiszter és kabinetfőnöke ellen. A vádak megalapozottságáról az úgynevezett miniszteri bíróság dönt, amelynek 90 nap áll rendelkezésére. Elvetheti vagy engedélyezheti az eljárás elindítását: utóbbi esetben az olasz parlamentnek Matteo Salvini szenátori mandátuma visszavonásáról is szavaznia kell. Hosszú, de nem precedens nélküli eljárásról van szó.

Luigi Di Maio ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Salvininek a helyén kell maradnia, de az ügyészség függetlenségét is tiszteletben kell tartani.

A régi időkre emlékeztet

Elemzők szerint az ügyészség és a politika közötti összecsapás a kilencvenes évekbe repítette vissza Olaszországot. Ezzel egy időben Matteo Salvini szigorú migrációs politikája még jobban erősítette az általa vezetett Liga támogatottságát, miközben a gyengülő M5S a Liga után fut egyszer támogatva, máskor elhatárolódva kormányzati szövetségesétől.

Arra a felvetésre, hogy miután a migránsok többségét olaszországi egyházi intézményekben helyezik el, mégiscsak Olaszországban maradnak, Di Maio azt mondta, így a migránsok befogadása anyagilag nem az olasz államot terheli.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?