Hirdetés
Hirdetés

Most látszik igazán, mekkora a baj a magyar iparban

2017. szeptember 06., 09:34
Cimkék
ipari termelés
, ipar

Úgy tűnik, komolyabb nyári leállást hirdettek a magyar iparban - egy hónap alatt 4,2 százalékkal csökkent a teljesítmény. Az autóipartól függ minden.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Forrás: KSH
2017 júliusában az ipari termelés volumene 0,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az éves adat nem különösebben fényes - főleg ha figyelembe vesszük, hogy a várakozások 7% körüli növekedést prognosztizáltak. Emellett az is látszik, nyárra "nagyleállást" hirdetett a magyar ipar: júniushoz képest, egy hónap alatt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 4,2%-kal csökkent.

Hirdetés

Rég láttunk már ilyen pocsék adatot

Az ING gyorskommentárja szerint a júniusi gyengébb adatok után a július még kiábrándítóbbra sikerült az iparban. Ez az elmúlt három év legrosszabb teljesítménye, de az elmúlt 5 évre visszatekintve is csak egyszer volt ennél rosszabb hónapja a magyar iparnak.

A rendkívül gyenge ipari adat egyben azt is jelenti, hogy a kiskereskedelem után ez a második fontos mutató, ami a vártnál gyengébb III. negyedévi gazdasági aktivitásra utal. Ugyanakkor még csak a júliusi adatokat láttuk, így kár lenne elhamarkodott következtetést levonni. Mindazonáltal a kép eddig nem túl biztató - véli Virovácz Péter szenior elemző.

Most látszik igazán, mekkora baj, hogy egy lábon állunk

Részletes adatok egyelőre nincsenek, a KSH kommentárjában kiemelte, hogy a járműgyártásban mutatkozó visszaesés rántotta mélybe a teljes ipart. Ha valóban ez a helyzet, akkor immáron egyértelműen kijelenthetjük, hogy az autóipartól való függésünk komoly gondokat okoz.Nem csupán arról van szó, hogy az önmagában 30 százalékos részarányt képviselő ágazat gyengélkedik, de a kapcsolódó vertikális és horizontális ágazatok is visszaeső kereslettel és termeléssel szembesülhetnek, vagyis a tovagyűrűző hatásokat figyelembe véve a járműgyártás teljesítménye egyre inkább kulcskérdéssé válik. Ez rávilágít a magyar ipar egysíkúságának veszélyeire.

Nehéz optimistának lenni

Előre tekintve, a magyar ipar rövidtávú kilátásaival kapcsolatban jelen adat után nehéz optimistának lenni, azonban abban talán bízhatunk, hogy ez a jelentős visszaesés csupán a nyári leállásokkal hozható összefüggésbe, amelyek hatása felerősödött az egyébként is kapacitáskorlátokkal küszködő iparban. Az ING összességében továbbra is úgy véli, hogy az 5 százalék körüli ipari növekedés 2017 egészében teljesíthető, de ehhez szeptembertől (számítva egy gyenge augusztusra) sokkal magasabb fokozatba kell kapcsolnia az autógyártásnak és a teljes iparnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?