Hirdetés
Hirdetés

Nagy nap előtt áll Magyarország - eljött az idő a felminősítésre?

2018. augusztus 27., 13:47

Az idén összesen hat fontos dátumot tűztek ki, a héten Fitch a soros.

A héten vizsgálja a Fitch Ratings Magyarország államadós-besorolását, a nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én szerepelt, és pénteken kerül ismét sorra. A három piacvezető hitelminősítő 2018-ban összesen hat – egyeként két-két – időpontot tűzött ki a besorolások vizsgálatára, az eddigi négy időpontban egyikük sem jelentett be változtatásokat.

A Moody's még ránk néz novemberben

Augusztus 17-én a Standard & Poor’s megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását, változatlan pozitív kilátással, de ugyanígy tett a Fitch Ratings is március 9-én. Az e heti felülvizsgálat után már csak a Moody's Investors Service veszi napirendre az általa alkalmazott módszertanban Baa3 besorolással jelölt - a másik két cég minősítésével azonos szintű - magyar államadós-osztályzatot.

Hirdetés

Szépen megdicsérte Magyarországot egy hitelminősítő - készülnek valamire?

A Moody's novemberben vizsgálja a besorolásunkat - vajon egy felminősítés előszele az MNB intézkedésének dicsérete? Tovább >>>

A Moody’s egyébként az egyetlen, aki a pozitív helyett stabil kilátást tart érvényben Magyarországgal szemben .A hitelminősítő az idei évre nem három, hanem csak két időpontot jelölt ki. A Moody's legutóbb 2016. novemberében jelentett be a kitűzött időpontban módosítást a magyar államadós-osztályzatra: a cég akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi Ba1-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású Baa3-ra javítva a szuverén besorolását.

Magyarország azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban (2017. március 3, július 7, október 20, és 2018 június) szerepelt a Moody’s menetrendjében, de egyik alkalommal sem hajtottak végre felülvizsgálatot. A világgazdasági válság óta a hitelminősítők csak az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében – ez azonban nem kötelezi őket, hogy ténylegesen vizsgálatot indítsanak.

Bilibe lóg a kezünk: nem minősítették fel Magyarországot

Mindössze csak megerősítette az ország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő idén már nem vizsgálja a magyar államadósság-osztályzatokat, majd jövőre... További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban

Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban

Alig több mint egy évig húzta Európa első elitellenes-populista kormánya, az Öt Csillag és a Liga koalíciója. A két pártot a jelek szerint csak az establishment elutasítása kötötte össze, ami kevés volt a tartós kormányzáshoz. Most előrehozott választások jöhetnek – hacsak az Öt Csillag össze nem áll a régi politikai elit egyik jelképével, a Demokrata Párttal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?