Hirdetés
Hirdetés

Nagy nap előtt áll Magyarország - eljött az idő a felminősítésre?

2018. augusztus 27., 13:47

Az idén összesen hat fontos dátumot tűztek ki, a héten Fitch a soros.

A héten vizsgálja a Fitch Ratings Magyarország államadós-besorolását, a nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én szerepelt, és pénteken kerül ismét sorra. A három piacvezető hitelminősítő 2018-ban összesen hat – egyeként két-két – időpontot tűzött ki a besorolások vizsgálatára, az eddigi négy időpontban egyikük sem jelentett be változtatásokat.

A Moody's még ránk néz novemberben

Augusztus 17-én a Standard & Poor’s megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását, változatlan pozitív kilátással, de ugyanígy tett a Fitch Ratings is március 9-én. Az e heti felülvizsgálat után már csak a Moody's Investors Service veszi napirendre az általa alkalmazott módszertanban Baa3 besorolással jelölt - a másik két cég minősítésével azonos szintű - magyar államadós-osztályzatot.

Hirdetés

Szépen megdicsérte Magyarországot egy hitelminősítő - készülnek valamire?

A Moody's novemberben vizsgálja a besorolásunkat - vajon egy felminősítés előszele az MNB intézkedésének dicsérete? Tovább >>>

A Moody’s egyébként az egyetlen, aki a pozitív helyett stabil kilátást tart érvényben Magyarországgal szemben .A hitelminősítő az idei évre nem három, hanem csak két időpontot jelölt ki. A Moody's legutóbb 2016. novemberében jelentett be a kitűzött időpontban módosítást a magyar államadós-osztályzatra: a cég akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi Ba1-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású Baa3-ra javítva a szuverén besorolását.

Magyarország azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban (2017. március 3, július 7, október 20, és 2018 június) szerepelt a Moody’s menetrendjében, de egyik alkalommal sem hajtottak végre felülvizsgálatot. A világgazdasági válság óta a hitelminősítők csak az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében – ez azonban nem kötelezi őket, hogy ténylegesen vizsgálatot indítsanak.

Bilibe lóg a kezünk: nem minősítették fel Magyarországot

Mindössze csak megerősítette az ország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő idén már nem vizsgálja a magyar államadósság-osztályzatokat, majd jövőre... További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

A minimálbér négyszeresénél indult volna a szankcionálás, de egy bizottsági módosító megsemmisíti Kásler Miklós javaslatát. Erőt mutat az ágazati lobbi.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?