4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Donald Trump jövő héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel találkozik, márciusban pedig a kínai államfővel, Hszi Csin-pinggel egyeztethet személyesen. Sőt, Kim Dzsong Unnal még egy további találkozót tervez az amerikai elnök.
Donald Trump és Kim Dzsong Un tavaly júniusi találkozója Szingapúrban. Fotó: MTI/AP

Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte: újabb találkozóra készül Hszi Csin-ping kínai államfővel. Közben meghosszabbították az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóját.

Trump optimista

Az amerikai elnök kifejezetten optimistának mondta magát pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások jövőjét illetően, miután a - két nap óta tartó egyeztetéseket követően - a felek abban állapodtak meg, hogy vasárnapig meghosszabbítják a tárgyalások újabb fordulóját. Az amerikai küldöttséget Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója, a kínai delegációt pedig Liu He kínai miniszterelnök-helyettes vezeti.

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Liu He miniszterelnök-helyettest. Trump az Ovális Irodában újságíróknak azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások lezárásának március 1-jére kitűzött határidejét kitolják. Megjegyezte, hogy a mostani forduló meghosszabbítása a kínai fél döntése volt.

Márciusban lehet a csúcs

"Végül is a fő döntéseket, de a kisebb döntéseket is, Hszi elnök és én hozzuk majd meg"

- mondta. Szerinte a nem túl távoli jövőben, valószínűleg márciusban találkozik a kínai elnökkel.

Liu He, aki szintén jelen volt az Ovális Irodában az újságíróknak tartott tájékoztatón, egyetértett az amerikai elnökkel abban, hogy "mindkét fél igazi megállapodást" akar kötni.

Donald Trump közölte, hogy megállapodás született a kínai valuta ügyében, de részletekkel nem szolgált. Az Egyesült Államok régóta azt kifogásolja, hogy Peking mesterségesen alacsonyan tartja valutája értékét.

Amerikai szójababot vesz Kína

Az amerikai elnök megpendítette, hogy Washington esetleg "könnyítene" a Huawei kínai informatikai óriáscéget érő kritikáján, de azt azért leszögezte, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon erről nem esett szó.

Az Ovális Irodában tartott tájékoztató után Sonny Perdue, az amerikai agrártárca vezetője Twitteren közölte, hogy a tárgyalásokon Kína kötelezettséget vállalt amerikai mezőgazdasági termékek még nagyobb arányú vásárlására. Perdue konkrétan 10 millió tonnányi szójabab vásárlását említette.

Kim Dzsong Unnal is találkozik

Donald Trump a kínai találkozót megelőzően Kim Dzsong Unnal is személyesen konzultál majd: az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor csúcstalálkozójára február 27-én és 28-án kerül sor Vietnam fővárosában, Hanoiban.

„Várom, hogy találkozzam Kim elnökkel és elősegítsem a békét”

- írta korábban az amerikai elnök Twitter-üzenetében.

Újságírói kérdésre pedig azt is közölte, hogy a hanoi csúcs után újabb találkozót fontolgat Kim Dzsong Unnal.

Stephen Biegun, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja február elején három napig az észak-koreai fővárosban, Phenjanban  tárgyalt, hogy előkészítse a vietnámi csúcsot.

Trump: Észak-Korea gazdasági nagyhatalom lesz

Donald Trump később egy második Twitter-bejegyzést is közzétett a csúcstalálkozóról. Ebben meglepő kijelentést tett Észak-Koreáról, ahol nemzetközi jelentések szerint az elmúlt évtizedekben több alkalommal súlyos éhínség tombolt.

"Észak-Korea Kim Dzsong Un irányításával gazdasági nagyhatalom lesz. (…) Ez egyeseket meglephet, de nem engem, mert megismertem őt, és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy mire képes."

Az amerikai elnök szerint Észak-Korea "egy újfajta rakéta, gazdasági rakéta lesz".

Phenjannak lépnie kell

Később arról is beszélt, hogy a kommunista országnak „lépnie kell” az atomfegyver-mentesítés érdekében. Szerinte ugyanakkor a Koreai-félsziget teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítéséhez van idő mindaddig, amíg Phenjan "nem hajt végre atomfegyver- és rakétakísérleteket". Megerősítette, hogy az Észak-Korea elleni szankciók érvényben maradnak.

Az amerikai elnök a héten telefonon egyeztetett Észak-Koreáról Mun Dzse In dél-koreai elnökkel, valamint Abe Sindzo japán kormányfővel is beszélt.

Újranyithatják a vasúti összeköttetést

A dél-koreai elnöki hivatal közlése szerint a Trumppal folytatott beszélgetés során Mun Dzse In felajánlotta Szöul gazdasági együttműködését Phenjannal, hogy így is ösztönözze az észak-koreai vezetést az atomfegyver-mentesítésre. Mun közölte Trumppal: kész a vasúti és közúti közlekedés újranyitására a két Korea között, és készen áll a gazdasági együttműködés más formáira is.

Donald Trump és Kim Dzsong Un első csúcstalálkozóját tavaly júniusban Szingapúrban tartották.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG