Hirdetés
Hirdetés

Nem bízhatunk Észak-Koreában - komoly ellenőrzés kell

2018. június 13., 14:22

Nem lehet készpénznek venni Kim Dzsongun szavát, ellenőrizni kell az atommentesítést.

A francia külügyminiszter szerint vitathatatlan előrelépés Donald Trump és Kim Dzsongun szingapúri találkozója, de az atommentesítésről szóló szándék ellenőrzésre szorul. Jean-Yves Le Drian elmondta, bár jó, hogy egy csúcstalálkozó alatt született döntés minderről, ennek megvalósítását folyamatosan kell ellenőrizni.

Fellélegezhet a világ: véget ér az észak-koreai atomfenyegetés?

Hirdetés

Az alábbi pontokat fogalmazták meg a vezetők a hosszú távú béketörekvések érdekében. Tovább a cikkhez >>>

A tárcavezető szerint korábban voltak már hasonló ígéretek Kim Dzsong Un apja részéről az atommentesítésre, de az soha nem valósult meg. Hozzátette: tegyünk meg mindent azért, hogy az atommentesítés elve, amely ezen a csúcson hangsúlyt kapott, ténylegesen visszafordíthatatlan és ellenőrizhető legyen. Le Drian véleménye szerint meg kell konkrétan nézni, hogyan lehet az atommentesítést, a két Korea közötti közeledést és észak-koreai emberi jogok tiszteletben tartását elérni.

A külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy Trump egy nap különbséggel bizonyos szempontból nekiesett Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek, és azt látjuk, hogy Trump elnök szakít valamennyi szövetségesével a Québecben rendezett G7 csúcs után, majd másnap gyakorlatilag megöleli egy kommunista diktatúra diktátorát, amelyről még néhány nappal korábban azt állította, hogy teljesen szemben áll vele.

Destabilizáló helyzetben vagyunk. Trump elnök úgy döntött, hogy fokozatosan felszámolja azokat az eszközöket, amelyek a második világháború után született multilateralizmust tartják össze. Amerika befelé fordul, hatalmi erődítményébe. Ez instabilitáshoz és a veszélyek fokozódásához vezet a világban – tette hozzá a francia külügyminiszter.

Érdekes fordulatok a Trump-Kim-találkozó után: ki mire emlékszik?

A lényeget sajnos nem volt idő írásba foglalni, így két nagyotmondó politikus emlékeire kell hagyatkoznunk a szingapúri találkozóról - Trump úgy emlékszik, Kim Dzsongun nukleáris leszerelést ígért neki, az észak-koreaiak pedig úgy tudják, az USA feloldja a szankciókat. Kár, hogy ebből semmit se írtak le a felek. További részletek >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?