Hirdetés
Hirdetés

Érdekes fordulatok a Trump-Kim-találkozó után: ki mire emlékszik?

2018. június 13., 09:02

A lényeget sajnos nem volt idő írásba foglalni, így két nagyotmondó politikus emlékeire kell hagyatkoznunk a szingapúri találkozóról - Trump úgy emlékszik, Kim Dzsongun nukleáris leszerelést ígért neki, az észak-koreaiak pedig úgy tudják, az USA feloldja a szankciókat. Kár, hogy ebből semmit se írtak le a felek.

(EPA/KEVIN LIM/THE STRAITS TIMES)
(EPA/KEVIN LIM/THE STRAITS TIMES)

Donald Trump és Kim Dzsongun találkozója valóban történelmi volt: hivatalban lévő amerikai elnök még sosem vett részt hivatalos találkozón észak-koreai diktátorral. Ennek fő oka az, hogy miközben egy ilyen tárgyalás eredményessége erősen kétséges, közben azonban legitimálhatja a diktátor hatalmát - márpedig Trump kvázi egyenlő félként kezelte Kim Dzsongunt.

A találkozó értékelése a nemzetközi szakértők körében meglehetősen vegyes. Bár jó eséllyel valóban új szakasz kezdődött a két Korea történelmében, aminek a végén akár tényleg be is következhet a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessé tétele, egyelőre erre semmi kézzel fogható, konkrét dolog nem utal, kénytelenek vagyunk a résztvevő felek utólagos közléseire hagyatkozni azzal kapcsolatban, mire is jutottak a történelmi tárgyaláson.

Hirdetés

Bár aláírtak valamiféle megállapodást a felek, ezt inkább egyfajta nyilatkozatnak tekinthetjük - a négypontos dokumentum szerint a két ország megújítja kapcsolatát, békére törekszik; Phenjan a nukleáris leszerelésre törkeszik, és a koreai háborúban eltűntek eltűntek (élők és holtak) hazajuttatása mellett is elkötelezi magát. Nagyjából ennyi van a dokumentumban, minden mást csak Trump és az észak-koreaiak elbeszéléséből tudunk, leirat nem készült a tárgyalásokról.

Kim Dzsongun állítólag megígérte: leszerelik az atomfegyvereket

Trump megígérte Kim Dzsongunnak, hogy felfüggesztik a közös amerikai - dél-koreai hadgyakorlatokat, ez szakértők szerint fontos engedmény. Kérdés, hogy mit kapnak ezért cserébe az amerikaiak - Trump szerint a koreai kolléga megígérte az atomfegyverzet megsemmisítésének azonnali megkezdését, de nem volt idő arra, hogy ezt a keddi dokumentumba is beleírják. Ahhoz képest, hogy ennek a vállalásnak mekkora súlya van (főleg azokhoz képest, amiket volt idő beleírni a dokumentumokba), ez elég fura kifogásnak tűnik.

Trump állítólag megígérte: feloldják a szankciókat

Phenjan viszont egyáltalán nem említ ilyen ígéretet az eseményt követő kommunikéjében. Írtak viszont arról, hogy Trump (nem részletezett) "biztonsági garanciákat" ígért Észak-Koreának, valamint az országot sújtó szankciók feloldását is. Ez a másik oldalról legalább akkora súlyú bemondás, mint Trump oldaláról a nukleáris leszerelésre vonatkozó állítólagos ígéret - ha tényleg egyeztettek ilyesmiről a felek, annak szerepelnie kellene a dokumentumban. Az Észak-Koreai Központi Hírügynökség jelentését egyelőre nem kommentálta az amerikai vezetés, mindenesetre Trump a találkozó után beszélt arról, hogy érvényben maradnak a szankciók.

A legfontosabb dolgokról semmi bizonyíték sincs - emiatt kételkedik mindenki

Trump sajtótájékoztatóján egyébként a jelenlévő újságírók a tárgyalás leiratát kérték, ám az elnök jelezte: ilyesmi nincsen, nem rögzítették a beszélgetést. A nukleáris leszerelésről azt mondta: Kim "valószínűleg meg akarja ezt tenni, legalább annyira vagy még jobban is, mint én, és én tudom, mikor akar valaki megállapodást kötni és mikor nem" - idézte a The Wall Street Journal Trump szavait. Továbbá idézte Trumptól azt is: "Lehet, hogy tévedek. Lehet, hogy hat hónap múlva itt állok majd önök előtt és azt mondom, hahó, tévedtem".

A szakértők szerint tehát valóban történelmi volt a találkozó, diplomáciai fordulat mindenképp történt, ami akár alapja is lehet egy valódi változásnak Észak-Koreával kapcsolatban. Mivel azonban nincs leirat a tárgyalásokról, ahogy mindkét fél által aláírt, részletes megállapodás sem, egyelőre erős a szkepticizmus az eredményeket illetően - ráadásul mindkét tárgyalófél erős a nagyotmondásban.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?