1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jean-Claude Juncker és Ollie Rehn is védelmébe vette a péntek este leminősített országokat, az unió pénzügyi biztosa élesen bírálta a Standard&Poor's lépését. Az érintett országok magyarázzák a bizonyítványt, a németeket nem lepte meg a döntés. Az osztrákok ránk mutogatnak.

Az euróövezet országai minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy a zóna kilábaljon a válságból, és fenntartsák a legmagasabb, AAA fokozatú hitelminősítői besorolást az övezet stabilitását biztosítani hivatott mentőmechanizmusnak (EFSF).

Ezt Jean-Claude Juncker, az övezet pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) elnöke emelte ki azt követően kiadott közleményében, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő ügynökség kilenc euróövezeti tagállamot leminősített pénteken, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

Közleményt adott ki Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is, aki úgy vélte, a hitelminősítő döntése "nem következetes".

A Standard & Poor's megvonta a lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának pedig Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott. Olaszország, Ciprus és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait kettő, Málta, Szlovákia és Szlovénia osztályzatait egy fokozattal csökkentették.

Juncker - aki egyben a továbbra is AAA besorolást élvező Luxemburg miniszterelnöke - a döntés után kiadott közleményében jelezte: az euróövezet tagállamai tudomásul vették a határozatot. Megvédte ugyanakkor mindazokat a lépéseket, amelyeket az övezet országainak vezetői tettek a válság leküzdése érdekében, és megemlített számos olyan intézkedést is, amelyet az egyes - most leminősített - tagországok tettek.

Olli Rehn pénzügyi biztos brüsszeli közleményében szokatlanul élesen bírálta a hitelminősítői döntést. Mint fogalmazott, sajnálja, hogy a Standard & Poor's véletlenszerű és nem következetes határozatot hozott éppen olyan időben, amikor az euróövezet "minden fronton döntő lépésekbe kezdett a válság elleni fellépés keretében". Olyan intézkedésekről van szó, amelyek a szükséges államháztartási konszolidáció és szerkezeti reformok felé vezetnek, orvosolják a bankágazat gyengeségeit, és javítják a gazdaságpolitikai együttműködést - húzta alá. Ő is kiemelte, hogy az állam- és kormányfői közös döntések, valamint az EKB lépései elengedhetetlenek voltak a piaci feszültség csökkentéséhez.

A hitelminősítői döntésre adandó válaszként Rehn megemlítette, hogy minél előbb véglegesíteni kell az ideiglenes jelleggel létrehozott EFSF-et a jelenlegi tervek szerint ez év közepén felváltó állandó stabilitási mechanizmus, az ESM működési feltételeit. Arra is kitért, hogy a következő két hónapon belül az EU újra megvizsgálja, elegendő-e a korábban elhatározott 500 milliárd eurós keret a - pénzügyi nehézségekkel küzdő euróövezeti államok segítésére is hivatott - stabilitási mechanizmus megnyugtató működtetéséhez.

Magyarázkodnak a leminősítettek

A portugál pénzügyminisztérium közleményében úgy fogalt állást, hogy az S&P értékelése nem tükrözi a valóságot, s nem veszi figyelembe azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ország tett a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében, különös tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint Portugália tavalyi költségvetési hiánya 4 százalék lesz, jóval alacsonyabb az tervezett 5,9 százaléknál.

A spanyol pénzügyminisztérium a leminősítés után kiadott közleményében csökkenteni igyekezett a döntés jelentőségét. A tárca szóvivője azt mondta, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzete "a múlt öröksége". Arra utalt, hogy Mariano Rajoy miniszterelnök kormánya december végén vette át az ország irányítását a szocialista Zapatero-kabinettől, amely hét évig volt hatalmon. "Megismételjük, hogy a gazdaságpolitikánk elkötelezett a kiegyensúlyozott költségvetés és a stukturális reformok végrehajtása iránt" - mondta a szóvivő.

Az olasz miniszterelnöki hivatalban közölték, hogy az S&P döntése után Olaszország még eltökéltebb lesz a reformok végrehajtásában. "Ez az értékelés erősíti az olasz kormány eltökéltségét a megkezdett út folytatásában" - tették hozzá.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is csökkenteni igyekezett annak jelentőségét, hogy az S&P megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól. Szolidaritást fejezve ki Párizzsal úgy nyilatkozott, hogy Franciaország "jó úton halad". A német pénzügyminisztérium közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy az eurózóna stabilizálja pénzügyeit, és helyreállítja a piac bizalmát. A tárca szerint nem kérdőjelezhető meg Németország eltökéltsége az adósválság rendezésében.

Wolfgang Schäuble nem rejtette véka alá, hogy nem lepte meg az S&P döntése, s szerinte nem kizárt, hogy ez hatással lesz Németországra is. Hangsúlyozta azonban, hogy csak az S&P minősítette le Franciaországot, s a másik két hitelminősítő, a Moody's és a Fitch Ratings meghagyta Franciaország legmagasabb besorolását.

A magyarokra és az olaszokra mutogatnak az osztrákok

Elsősorban az olasz és a magyar gazdasággal való szoros osztrák gazdasági kapcsolatok és az ebben a két országban fennálló gazdasági problémák miatt rontotta le Ausztria adósbesorolását a Standard & Poor's hitelminősítő - mondta az osztrák pénzügyminiszter a leminősítés pénteki bejelentése után az APA osztrák hírügynökségnek

Maria Fekter pénzügyminiszter kitért arra is, hogy ha Olaszországban és Magyarországon nagyobb nehézségek állnának elő, az Ausztriára is hatással lenne, különösen akkor, ha az osztrák bankok erőteljes támogatásra szorulnának. Ha az egyik legnagyobb osztrák bank, a Bank Austria anyavállalatánál, a milánói központú UniCreditnél "gondok állnának elő", az közvetve milliárdos nagyságrendű terheket róna az osztrák államháztartásra - mondta a miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG