5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A valentin-napi mészárlást követően nem csillapodnak az indulatok az Egyesült Államokban. Donald Trump első reakciója szerint nem a fegyvervásárlási jog szigorítása, hanem a tanári kar felfegyverzése jelentené a megoldást. A pedagógusszervezetek ellenzik az ötletet, a floridai törvényhozás azonban végül mégis tető alá hozta a módosítást. Kérdés, valóban ez lehet a megoldás az amerikai társadalom egyik legvitatottabb kérdésére?

Úgy tűnik, nem csitulnak a kedélyek Amerikában a fegyvertartás szabályozásával kapcsolatban. A kérdés állandó téma a tengerentúlon, az Egyesült Államok alapító okiratának második alkotmánymódosítása ugyanis lehetővé teszi a jogot a fegyverviseléshez. Bár a témában számos egymásnak ellentmondó kutatás és felmérés készült, a statisztikák inkább arra utalnak, hogy minél több lőfegyver van egy országban, annál valószínűbb, hogy lövöldözni is fognak vele.

A fegyvertartás ellentmondásos kérdése februárban került újra rekfelktorfénybe, február 14-én ugyanis a floridai Parkland egyik középiskolájában a 19 éves Nikolas Cruz egy tűzfegyverrel 17 embert agyonlőtt, többeket pedig súlyosan megsebesített. A lövöldözés utáni felháborodáshoz ezúttal a diákok is csatlakoztak, akiknek képviselője múlt vasárnap bejelentette: Menet az életünkért címmel demonstrációt szerveznek március közepére Washingtonban, azért, hogy cselekvésre ösztökéljék a kongresszus törvényhozóit. Az ámokfutó ellen az óta vádat emeltek 17 rendbeli gyilkosság miatt.

Az alábbi videóban a diákok is rendőrség felvételeit gyűjtötték össze a Valentin-napi mészárlással kapcsolatban:

Florida államban a parlament nemrég még visszadobta a fegyvertartási szabályok szigorítására tett kísérleteket, a törvényhozás azonban végül mégis megszavazott egy módosítást, amely korlátozza a katonai jellegű fegyverek viselésének jogát, de lehetővé teszi, hogy egyes tanárokat és iskolai alkalmazottakat felfegyverezzenek. Trump ezen kívül kilátásba helyezte, hogy szigorítják a fegyverhez jutás szabályait, a fegyvereladók adatszolgáltatási rendszerét, és a fegyvervásárlók szellemi állapotát is megvizsgálják.

A törvényjavaslatot előbb a floridai szenátus, majd szerdán a képviselőház is megszavazta, 67:50 arányban, és most Rick Scott kormányzó aláírására vár. Az új törvény egybevág azzal a javaslattal, amit a Walmart és a sportruházatokat és –eszközöket értékesítő Dick’s Sporting Goods Inc. tett: ennek értelmében ugyanis 18-ról 21-re emelik a fegyvervásárláshoz kötelezően előírt korhatárt, legyen szó bármilyen típusú fegyverről. Ezen felül betiltják azt a bump stocknak nevezett átalakító berendezést, amellyel egy kézifegyvert félautomata típusú, sorozatlövésre alkalmas fegyverré lehet tenni, valamint megemelik a pszichológiai kezelésekre szánt állami finanszírozás összegét.

Tej, kenyér, félautomata...

A Walmartot korábban rengeteg támadás érte, egészen 2015-ig ugyanis bármelyik üzletükben hozzá lehetett jutni fegyverekhez és lőszerhez. Az üzletlánc végül levette a kínálatából a fegyvereket, egyedül Alaszkában lehet tőlük kézifegyvert vásárolni. A szigorítást olyan komolyan vették, hogy egyébként airsoft puskát és játékfegyvert sem lehet kapni az üzletekben.

Speciális kiképzés a tanároknak

Az intézkedés egyik fő eleme, hogy lehetővé teszik egyes tanárok és alkalmazottak számára a fegyverviselést az oktatási intézményekben, de csakis miután speciális kiképzést kaptak. A tanárok felfegyverezését az intézmények többsége elutasítja, szerintük ugyanis ha az osztálytermekbe fegyver kerül, akkor azok kevésbé lesznek biztonságosak. Más pedagógusszervezetek is ellenzik a módosítást: szerintük a tanárok azért vannak ott, hogy tanítsanak, nem azért, hogy azon gondolkodjanak, mit tennének fegyveres támadás esetén.

A Wikipédia külön szócikket szentel az USA-ban történt iskolai lövöldözésekre, ez alapján csak idén tíz lövöldözést regisztráltak, amelynek összesen 23 halottja és 47 sérültje van. A Sun cikke szerint 2013 óta több mint 290 hasonló eset történt az amerikai iskolákban, ami átlagosan heti egy lövöldözést jelent. Bár az amerikaiak csak a világ lakosságának kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki, a világ teljes fegyverszámának 35-50 százalékával rendelkeznek. A BBC-ben megjelent cikk hat módszert sorol fel, amelyekkel visszaszoríthatók lennének a lövöldözések: ebben a tanárok fegyverviselésén kívül számos radikális megoldás is szerepel, részletesebben itt olvasható >>>

Összefogtak Trump ellen – mikor lesz vége az iskolai ámokfutásoknak?

Ha az elnökön múlik, valószínűleg soha: Donald Trump ugyanis hol támogatja, hol ellenzi a fegyvertartás szigorítását az Egyesült Államokban. A legutóbbi parklandi támadást követően ismét felerősödtek a reformot követelő hangok, most két kereskedelmi óriás is összefogott az ügy érdekében. Tiltás helyett azonban életkorhoz kötnék a fegyvervásárlás jogát. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG