4p
A magyar miniszterelnök Berlinbe, a német belügyminiszter pedig Bécsbe látogat holnap. Egy német alkotmányjogász súlyos aggodalmainak adott hangot a tervezett zárt tranzit centrumokkal kapcsolatban. Orbán nem tűnhet túlságosan kompromisszumkésznek Berlinben, mert azt hívei és tanácsadói már nem fogadnák el.
Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár az Európai Néppárt madridi tisztújító kongresszusán még 2015-ben. Fotó: MTI, Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnököt holnap fogadja Berlinben a német kancellár. Orbán egy olyan európai fővárosba látogat, ahol a politikai stabilitás már a múlté és Merkel bármilyen árat megad saját politikai túlélése érdekében, miközben a politikai centrum darabjaira esett a környezetében. Az elmúlt órákban összetákolt CDU-CSU paktumot előzetesen egyetlen érintett szomszédos országgal sem beszélték át, így az is elképzelhető, hogy a paktum megadja a kegyelemdöfést Schengennek.

Bécsre tolják a feszültséget?

Sebastian Kurz osztrák kancellár Európai Parlamenti beszédében reagált az országára kényszerített új paktumra. Szerinte „Európa belső határok nélkül csak akkor tud hosszú távon fennmaradni, ha működő külső határokkal rendelkezik”. Bécs világos, a koalíció minden pártjával leegyeztetett kormányzati irányvonalat akar látni Berlinből – Karin Kneissl osztrák külügyminiszter szerint a tervezett német tranzit központok felállítása „egy sor európa-jogi és ezzel politikai kérdéseket is fölvet”. Seehofer német belügyminiszterre tehát forró órák várnak holnap bécsi tárgyalásain és megalázó politikai zarándokútjait minden bizonnyal tovább folytathatja Madridba, Rómába és Athénba.

Az osztrák Die Presse úgy tudja: amennyiben Németország valóban tranzitzónákat állít fel az osztrák-német határon, hasonlóképpen cselekszik Ausztria is saját, Olaszországgal és Szlovéniával szomszédos déli határán. A múlt héten már gyakorlatot is tartott a Puma névre keresztelt osztrák határőrizeti egység a szlovén határnál páncélozott csapatszállító járművekkel, kutyás rendőrökkel és helikopterekkel. Németország Ausztriával közös déli határa körülbelül 800 kilométer hosszú. Ezen a szakaszon 66 határátkelő van, amelyek közül eddig csak háromnál zajlott állandó ellenőrzés. A többi határátkelőnél a német hatóságok szúrópróbaszerű, mélységi ellenőrzést végeztek.

Alkotmányos aggodalmak

Joachim Wieland német alkotmányjogász szerint súlyos aggodalmainak adott hangot a tervezett zárt tranzit centrumokkal kapcsolatban. Szerinte ugyanis a német területen felállítandó centrumok esetében gyakorlatilag „tényszerűen beutazásról” beszélhetünk, amely a migránsok számára megnyitja az utat a német alkotmányos védelem felé, különös tekintettel a fair eljárás és a bírósági jogvédelem tekintetében.

Káncz Csaba

Orbán nem tűnhet gyengének, illetve túlságosan kompromisszumkésznek Berlinben, mert azt hívei és tanácsadói már nem fogadnák el. Ahogyan Kiszelly Zoltán Századvég tanácsadó megfogalmazta egy bejegyzésében május végén: „Németország, Merkel, vagy a CDU már régen nincsen abban a helyzetben, hogy feltételeket támasszon Magyarország kormányának”. A kormányzati sajtó pedig egyszerűen „ócska hazudozónak” nevezte alig pár napja a kancellárt, az EU-csúcs utáni kommunikációs csetepatéban.

Mindenesetre a magyar miniszterelnök jobban teszi, ha nem lép túl egy határon. A német nagytőke is figyeli a két ország kapcsolatát, márpedig a hazánkban tevékenykedő 6 ezer német cég 300 ezer embernek ad munkát, a külkereskedelem 27 százaléka Németországgal bonyolódik le, és Magyarország a német autóipar "legfontosabb hátországa". Eközben Trump egyre agresszívabban dolgozik az EU összetartásának föllazításán, márpedig az európai integráció felbomlása szembemegy Németország és Magyarország érdekeivel is.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG