4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Érthetetlen, hogy 2019-ben, az euroatlanti szövetség tagjaként miként lehet a magyar miniszterelnök mindkét külpolitikai tanácsadója a szovjet diplomáciai akadémia végzettje. Orbán az orosz érdekek mentén titkos geopolitikai játszmákban vesz részt a forrongó Balkánon, miközben minden erejével a Monarchia mai analógiáját, az EU-t bomlasztja. Káncz Csaba jegyzete.
A Nemzetközi Beruházási Bank központjának Budapestre költözése volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Nyikolaj Koszov, az NBB elnökének megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép eredeti képaláírásában nem szerepelt, de magyar részről Balla János miniszterelnöki főtanácsadó vett még részt a tárgyaláson (jobbra). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az orosz sajtó oknyomozó cikke szerint az orosz titkosszolgálatok sorra próbálják beszervezni a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO), vagyis a moszkvai diplomataképző külföldi hallgatóit. A hallgatókat első lépcsőben arra kérik, hogy jelentsenek a kollégáikról és főnökeikről, amikor hazájuk követségein gyakorlatoskodnak. Az MGIMO-t még Sztálin uralkodása alatt hozták létre a második világháború alatt és az alapítás 75-ik évfordulójáról a múlt hónapban Putyin elnök is megemlékezett.

A magyar elhárítás és Moszkva

Arra természetesen mérget vehetünk, hogy a szovjet időszakban ugyanilyen vehemenciával folyt a külföldi hallgatók beszervezési kísérlete. Ezért is érthetetlen, hogy 2019-ben az euroatlanti szövetség tagjaként miként lehet a magyar miniszterelnök mindkét külpolitikai tanácsadója – Balla János és Dóra Ottó – az MGIMO végzettje.  Az eredetileg is a Szovjetunióban született Balla János kapcsán külön érdekesség, hogy neve nem is szerepel Orbán főtanácsadóinak hivatalos listáján. Értesülésünk szerint az orosz fedőszerv, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre hívásának ötlete eredetileg Ballától származik.

Az egyszeri polgár most teljes joggal teheti föl a kérdést: de hiszen ott van a magyar elhárítás, így tehát semmi ok az aggodalomra, nem?! Nos, Csehországban, Lengyelországban, vagy a Baltikumban az elhárítás valóban teszi ezen a területen a dolgát, de hazánkban az ügy ennél kicsit bonyolultabb.

Ahogyan a Wall Street Journal arról tavaly nyáron beszámolt: „a magyar kémelhárítás nemrégiben rá akart állni egy ismert orosz hírszerzőre, aki éppen belépett az országba, ám a budapesti központ nem engedélyezte a műveletet. De ebben beavatottak szerint nincs semmi meglepő, mert az orosz titkosszolgálat már egy ideje ugródeszkaként használja Budapestet a Nyugat elleni tevékenységhez. Az amerikai és európai illetékesek hiába tiltakoznak a kormánynál, amely szerintük közelebb áll az orosz elnökhöz, mint hozzájuk.”

Újra a Balkánon

Káncz Csaba

Ezen jelzések mellett nem mehetünk el szó nélkül, már csak azért sem, mert az utóbbi időszakban a magyar miniszterelnök az orosz érdekek mentén titkos geopolitikai játszmákban vesz részt a forrongó Balkánon. Holott nem kellenek hozzá akadémiai szintű történelmi ismeretek, hogy felismerjük: a nemzetiségi törekvések és az Antant mellett a túlzásokba esett magyar nacionalizmus is nélkülözhetetlen volt egy évszázada Trianon szörnyűségének bekövetkeztéhez. Ahhoz a békerendszerhez, amelynek revíziója a hazai nacionalizmus fő küldetése lett a két világháború között és amely küldetés a nemzetet Hitler szekeréhez kötötte – ez pedig aztán a doni katasztrófához és a Holocausthoz vezetett. A második világháború elvesztése után ezek nem mellesleg érveket adtak a bolsevik megszálláshoz, amelyekkel kapcsolatban a magyar nacionalizmus természetesen mossa kezeit.

Napjainkban a jelenlegi kormányzat minden erejével a Monarchia mai analógiáját, az EU-t bomlasztja. Holott csakúgy, mint annak idején a Monarchia, minden hibájával együtt éppen ez a szupranacionális szervezet képes modernizációs erőt kifejteni és hazánkat termékeny pályára állítani. Mert ne legyen ez ügyben kétség: ahogyan a Monarchia bukása, úgy az EU esetleges szétesése is súlyos következményekkel járna Magyarország számára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG