Hirdetés
Hirdetés

Orosz-amerikai katonai összecsapás jöhet órákon belül Szíriában

Káncz Csaba, 2018. április 11., 08:01

A Pentagon és Izrael kész helyzet elé állította a Fehér Házat Szíriával kapcsolatban. Izrael elégedetlen Moszkva szerepével. Az oroszok válaszcsapást ígérnek, ha akár egy katonájuk haja szála meggörbül.

Szíriai gyerekek a kormányerők által a napokban felszabadított kelet-gútai Haraszta városában 2018. március 29-én. A szíriai kormány háromnapos, végső ultimátumot adott a kelet-gútai térség legnagyobb települését, Dúmát ellenőrző Dzsejs al-Iszlám lázadócsoportnak a város elhagyására. A 72-órás ultimátum 31-re virradóra jár le. (MTI/EPA)
Szíriai gyerekek a kormányerők által a napokban felszabadított kelet-gútai Haraszta városában (Fotó forrása: MTI/EPA)

Amikor két hete Trump az amerikai csapatok kivonását pendítette meg Szíriából, akkor ezzel olyan démonokat szabadított el a Pentagonban és Izraelben, amelyek azóta régóta a fejére nőttek. A több mint hetven halálos áldozatot követelő múlt szombati gútai klórgáz támadás egy nyilvánvaló idegen-zászlós (false flag) művelet, amelyre válaszul Washington az elmúlt órákban a szír partokhoz rendelte a USS Donald Cook rombolót, felszerelve 60 darab Tomahawk cirkáló-rakétával. Ma pedig csatlakozik hozzájuk a Harry S. Truman repülőgép anyahajó, 7 további csatahajóval.

Idegen zászlós művelet

A klórgáz támadásról az egyedüli helyszíni beszámoló a Fehér Sisakos segélyszervezettől jött, amely évi 23 millió dolláros támogatást kap az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségtől – ez utóbbi fedése alatt az amerikai hírszerzés már számos titkos műveletet hajtott végre a múltban. Trump elhalasztotta dél-amerikai útját is, hogy a Fehér Házból követhesse az Asszad-rezsim elleni csapást, amelyre (újonnan) nincsen ENSZ BT felhatalmazása.

Hirdetés

Izrael is kész helyzet állította Trumpot azzal, hogy hétfő hajnalban támadást intézett két vadászgéppel egy nagy szíriai támaszpont (T4) ellen. A becsapódó rakéták a támaszpont azon részébe csapódtak be, amelyet kizárólag az iráni forradalmi gárda (IRGC) és a Hezbollah használ. Iráni közlések szerint négy katonájuk halt meg, ugyanakkor állításuk szerint a nyolc izraeli rakétából ötöt lelőttek.

Orosz és török frusztráció

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Figyelemreméltó, hogy a támadás előtt Tel-Aviv nem egyeztetett Moszkvával. Ez azt üzeni, hogy Izrael nem elégedett az oroszok szerepével Szíriában, már ami az iráni térnyerés megállítását illeti. Orosz csapatok is állomásoznak a T4-es bázison, ami még elképesztőbbé tesz az izraeli támadást – nem véletlen, hogy az elmúlt órákban az orosz külügyminisztérium berendelte az izraeli nagykövetet konzultációra Moszkvában. Izrael elfogadhatatlannak tartja, hogy az IRGC több, mint 120 000 milicistát mozgat Szíriában és két támaszpont (Jabal Sharqi és al Kiswah) kizárólag a forradalmi gárda parancsnoksága alatt áll.

A jelenlegi helyzet magában hordozza a közvetlen nagyhatalmi összecsapás lehetőségét. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök egy hónapon belül másodszor figyelmeztette hétfőn Washingtont, kijelentve „ha katonáink élete veszélybe kerül, akkor az orosz fegyveres erők válaszcsapást mérnek nemcsak a rakétákra, hanem a kilövőállásra is”. Törökország is dühödten figyeli, hogy Franciaország 100 kommandóst dobott át Szíria kurdok által uralt területének 5 támaszpontjára. Mindezt ráadásul megelőzte egy március 29-i találkozó Macron elnök és a kurdok által dominált Szír Demokrata Erők (SDF) képviselői között.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Bitcoin-árfolyam ide vagy oda, kriptodevizákkal is, de még inkább az ezeket működtető blokklánc-technológiával rengeteg cég foglalkozik, köztük hatalmas multik is. A blokklánc-technika sokuk szerint olcsó, megbízható és gyors tranzakciókat tesz lehetővé, így beszivároghat a kiskereskedelembe, a szállításba, a bankvilágba, az elektromos autókba és még ki tudja, hová.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?