Hirdetés
Hirdetés

Pont a célvonalban kerültek holtpontra a Brexit-tárgyalások?

2018. szeptember 21., 17:55

Theresa May szerint elfogadhatatlan Donald Tusk elutasító hozzáállása a javaslatokkal szemben.

Holtpontra jutottak a Brexit feltételrendszeréről szóló tárgyalások mivel az Európai Unió nem adott magyarázatot arra, hogy a beterjesztett, majd elvetett brit javaslatcsomag miért ásná alá az EU egységes belső piacát – mondta a brit miniszterelnök. Theresa May szerint ugyanakkor a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait nem fenyegetné az sem, ha a Brexit-tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának.

Az állampolgárok biztonságban vannak

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azzal utasította el a brit javaslatokat, hogy azok negatívan hatnának az Európai Unió egységes belső piacára – May szerint ugyanakkor arra nem kaptak magyarázatot, hogy ez miért lenne így, és nem is tett ellenjavaslatot, így most patthelyzet alakult ki. A brit kormányfő szerint a Brexit tárgyalások késői szakaszában már elfogadhatatlan az egyik fél javaslatainak elutasítása magyarázat vagy bármilyen ellenjavaslat nélkül – amíg tehát az EU nem ismerteti, hogy számára melyek az igazi problémák, és ezekre nem javasol alternatív megoldást, addig nem lehet haladást elérni.

Hirdetés

Új város lett a világ pénzügyi központja

London a Brexit miatt lemaradásba került. Részletek az oldalon >>>

Theresa May szerint érthető, ha a külföldi uniós polgárok aggódva mérlegelik, hogy az ő jövőjük szempontjából mit jelenthet a salzburgi csúcs kimenetele, és hozzátette: a Nagy-Britanniában élő és dolgozó több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságai ebben az esetben sem csorbulnának.

Jelenleg két olyan témakör van, amelyben London és az EU álláspontja nem közelít egymáshoz. Egyik a jövőbeni gazdasági kapcsolatrendszer, itt ugyanis az Európai Unió változatlanul mindössze két lehetőséget kínál: ha a britek továbbra is Európai Gazdasági Térség, illetve az EU vámuniójának tagjai maradnak, akkor tartaniuk kellene magukat az összes EU-szabályhoz, miközben nem tudnának más országokkal egyezményeket kötni saját igényeik szerint.

Egy perc alatt visszaesett az árfolyam

A másik egy alapszintű szabadkereskedelmi megállapodás, amely ellenőrzéseket vezetne be Nagy-Britannia és az EU határforgalmában. Észak-Írország e javaslat alapján azonban gyakorlatilag az EU egységes belső piacának tagja maradna, vagyis gazdasági értelemben véglegesen leválna az Egyesült Királyság többi térségéről.

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak. Tovább >>>

Az EU javaslata szerint Észak-Írország és Írország közös vámövezetet alkotna a Brexit után, amivel elkerülhető lenne a fizikai határellenőrzés visszaállítása. London ezt a javaslatot kezdettől határozottan elveti, azzal az érvvel, hogy így az Ír-tengeren jönne létre vámhatár Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.  May ezzel kapcsolatban elmondta: az EU-nak világosan kell látnia, hogy nem fogom semmissé tenni a népszavazás eredményét, és az országomat sem fogom feldarabolni.

A brit miniszterelnök kijelentésére napon belüli mélypontra gyengült a font a dollárral szemben péntek kora délután. A nyilatkozat előtt a font 1,3148 dollárt ért, mintegy 50 perccel később, 15.55 perckor pedig már csak 1,3069 dollárt. A font gyengült egyebek között a forinthoz képest is, hajnalban 364,45 forintot, röviddel 16 óra előtt 360,40 forintot ért egy font.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?