Hirdetés
Hirdetés

Pont a célvonalban kerültek holtpontra a Brexit-tárgyalások?

2018. szeptember 21., 17:55

Theresa May szerint elfogadhatatlan Donald Tusk elutasító hozzáállása a javaslatokkal szemben.

Holtpontra jutottak a Brexit feltételrendszeréről szóló tárgyalások mivel az Európai Unió nem adott magyarázatot arra, hogy a beterjesztett, majd elvetett brit javaslatcsomag miért ásná alá az EU egységes belső piacát – mondta a brit miniszterelnök. Theresa May szerint ugyanakkor a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait nem fenyegetné az sem, ha a Brexit-tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának.

Az állampolgárok biztonságban vannak

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azzal utasította el a brit javaslatokat, hogy azok negatívan hatnának az Európai Unió egységes belső piacára – May szerint ugyanakkor arra nem kaptak magyarázatot, hogy ez miért lenne így, és nem is tett ellenjavaslatot, így most patthelyzet alakult ki. A brit kormányfő szerint a Brexit tárgyalások késői szakaszában már elfogadhatatlan az egyik fél javaslatainak elutasítása magyarázat vagy bármilyen ellenjavaslat nélkül – amíg tehát az EU nem ismerteti, hogy számára melyek az igazi problémák, és ezekre nem javasol alternatív megoldást, addig nem lehet haladást elérni.

Hirdetés

Új város lett a világ pénzügyi központja

London a Brexit miatt lemaradásba került. Részletek az oldalon >>>

Theresa May szerint érthető, ha a külföldi uniós polgárok aggódva mérlegelik, hogy az ő jövőjük szempontjából mit jelenthet a salzburgi csúcs kimenetele, és hozzátette: a Nagy-Britanniában élő és dolgozó több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságai ebben az esetben sem csorbulnának.

Jelenleg két olyan témakör van, amelyben London és az EU álláspontja nem közelít egymáshoz. Egyik a jövőbeni gazdasági kapcsolatrendszer, itt ugyanis az Európai Unió változatlanul mindössze két lehetőséget kínál: ha a britek továbbra is Európai Gazdasági Térség, illetve az EU vámuniójának tagjai maradnak, akkor tartaniuk kellene magukat az összes EU-szabályhoz, miközben nem tudnának más országokkal egyezményeket kötni saját igényeik szerint.

Egy perc alatt visszaesett az árfolyam

A másik egy alapszintű szabadkereskedelmi megállapodás, amely ellenőrzéseket vezetne be Nagy-Britannia és az EU határforgalmában. Észak-Írország e javaslat alapján azonban gyakorlatilag az EU egységes belső piacának tagja maradna, vagyis gazdasági értelemben véglegesen leválna az Egyesült Királyság többi térségéről.

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak. Tovább >>>

Az EU javaslata szerint Észak-Írország és Írország közös vámövezetet alkotna a Brexit után, amivel elkerülhető lenne a fizikai határellenőrzés visszaállítása. London ezt a javaslatot kezdettől határozottan elveti, azzal az érvvel, hogy így az Ír-tengeren jönne létre vámhatár Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.  May ezzel kapcsolatban elmondta: az EU-nak világosan kell látnia, hogy nem fogom semmissé tenni a népszavazás eredményét, és az országomat sem fogom feldarabolni.

A brit miniszterelnök kijelentésére napon belüli mélypontra gyengült a font a dollárral szemben péntek kora délután. A nyilatkozat előtt a font 1,3148 dollárt ért, mintegy 50 perccel később, 15.55 perckor pedig már csak 1,3069 dollárt. A font gyengült egyebek között a forinthoz képest is, hajnalban 364,45 forintot, röviddel 16 óra előtt 360,40 forintot ért egy font.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?