Hirdetés
Hirdetés

Putyin keményen megfenyegette Ukrajnát

2018. június 08., 06:06

Az orosz elnök betelefonálós műsorban beszélgetett népével, ennek során felmerült az ukrán kérdés, kapott Európa egy jó kis „na ugye” megjegyzést, és az oligarchákat is emlékeztette, hogy bizony jobb otthon tartani a vagyont, mint a kellemetlenkedő nyugaton. Szó volt a gazdaságról, és egy-két durva kérdést is hagytak felvillanni a monitoron.

Vlagyimir Putyin minden évben szokott ilyen közönségtalálkozót tartani, melynek során a nép sms-ben és telefonon kérdezhet, ő pedig a milliónyi kérdés egy töredékére válaszol, általában olyanokra, melyek épp aktuálisak. Az esemény 4 órás át tartott, 80 kérdés került terítékre.

Megmondtam

Putyin két „én megmondtam” típusú kijelentést tett. Az egyik Európának szól, miszerint ő időben szólt, hogy a szankciók politikája visszaüthet, és Amerika egyszer csak ellenük is alkalmazni fogja őket, pontosabban azt az elvet, hogy saját szabályait rájuk (is) kényszeríti. Európai partnerei, mondta, azt gondolták, hogy őket nem érinthetik a korlátozások és a szankciók, erre most tessék, ez történik. Ezzel az Egyesült Államok által a múlt héten kirótt vas-, és acélimport vámra célzott, meg a többi esetleges kereskedelmi háborús kellemetlenkedésre.

Hirdetés

A másik „megmondtam” az orosz üzletembereknek, pontosabban oligarcháknak szólt, akik közül most néhányan bajban vannak, mivel különféle szankciókban vagyonaikat zárolják, Angliában pedig egyenesen üldözik őket a két ország megromlott viszonya következtében, olyannyira, hogy a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics vízumát meg sem hosszabbították eddig, bár érthetetlen, hogy az ott töltött közel 20 év és néhány milliárd font árnyékában miért nem lett állampolgár. Nos, Putyin megmondta nekik már korábban, hogy tartsák a vagyonkát az anyaországban.

Ukrajna és a VB

Az elnök megfenyítette Ukrajnát, hogy ha az oroszországi foci-vb alatt megpróbálna fegyveresen fellépni az orosz szakadár területek ellen, keményen megszenvedné. „Remélem, nem lesznek ilyen provokációk, de ha mégis, annak igen komoly következményei lesznek az ukrán államiságra általánosságban”- figyelmeztetett, amit nehéz máshogy érteni, mint hogy olyan ellencsapást mér Ukrajnára, amitől az részben elveszíti szuverenitását.

Gazdaság

Ezek után jött a gazdaság kérdése, ahol már némi elégedetlenség is kihallatszott a kérdésekből. Putyin közölte, hogy jön már a robusztus gazdasági növekedés, most évi 1-2 százalék a mérték, ami ugyan szerény, de biztos. Miután az orosz gazdaság továbbra is túlzott mértékben támaszkodik az olaj-, gáz-, arany-, és egyéb ásványkincs-kitermelésre, a növekedési lehetőségek limitáltak, ehhez a gazdaság egyoldalúságának csökkentésére lenne szükség.

Kemény kérdések

Az orosz elnök mellett látható monitoron fokozatosan futottak a kérdések, és köztük minden cenzúra nélkül kényesek is láthatók voltak, mint például, hogy az ellenzék vezetője, Alexej Navalnij miért nem indulhatott az elnökválasztáson, vagy, hogy miért van bőven pénz katonai kiadásokra és miért jut kevesebb a lakosságnak. Valaki azt írta, hogy az élet egyre rosszabb, csak a Kremlben csodálatos minden.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere (frissítve)

Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?