Hirdetés
Hirdetés

Putyin keményen megfenyegette Ukrajnát

2018. június 08., 06:06

Az orosz elnök betelefonálós műsorban beszélgetett népével, ennek során felmerült az ukrán kérdés, kapott Európa egy jó kis „na ugye” megjegyzést, és az oligarchákat is emlékeztette, hogy bizony jobb otthon tartani a vagyont, mint a kellemetlenkedő nyugaton. Szó volt a gazdaságról, és egy-két durva kérdést is hagytak felvillanni a monitoron.

Vlagyimir Putyin minden évben szokott ilyen közönségtalálkozót tartani, melynek során a nép sms-ben és telefonon kérdezhet, ő pedig a milliónyi kérdés egy töredékére válaszol, általában olyanokra, melyek épp aktuálisak. Az esemény 4 órás át tartott, 80 kérdés került terítékre.

Megmondtam

Putyin két „én megmondtam” típusú kijelentést tett. Az egyik Európának szól, miszerint ő időben szólt, hogy a szankciók politikája visszaüthet, és Amerika egyszer csak ellenük is alkalmazni fogja őket, pontosabban azt az elvet, hogy saját szabályait rájuk (is) kényszeríti. Európai partnerei, mondta, azt gondolták, hogy őket nem érinthetik a korlátozások és a szankciók, erre most tessék, ez történik. Ezzel az Egyesült Államok által a múlt héten kirótt vas-, és acélimport vámra célzott, meg a többi esetleges kereskedelmi háborús kellemetlenkedésre.

Hirdetés

A másik „megmondtam” az orosz üzletembereknek, pontosabban oligarcháknak szólt, akik közül most néhányan bajban vannak, mivel különféle szankciókban vagyonaikat zárolják, Angliában pedig egyenesen üldözik őket a két ország megromlott viszonya következtében, olyannyira, hogy a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics vízumát meg sem hosszabbították eddig, bár érthetetlen, hogy az ott töltött közel 20 év és néhány milliárd font árnyékában miért nem lett állampolgár. Nos, Putyin megmondta nekik már korábban, hogy tartsák a vagyonkát az anyaországban.

Ukrajna és a VB

Az elnök megfenyítette Ukrajnát, hogy ha az oroszországi foci-vb alatt megpróbálna fegyveresen fellépni az orosz szakadár területek ellen, keményen megszenvedné. „Remélem, nem lesznek ilyen provokációk, de ha mégis, annak igen komoly következményei lesznek az ukrán államiságra általánosságban”- figyelmeztetett, amit nehéz máshogy érteni, mint hogy olyan ellencsapást mér Ukrajnára, amitől az részben elveszíti szuverenitását.

Gazdaság

Ezek után jött a gazdaság kérdése, ahol már némi elégedetlenség is kihallatszott a kérdésekből. Putyin közölte, hogy jön már a robusztus gazdasági növekedés, most évi 1-2 százalék a mérték, ami ugyan szerény, de biztos. Miután az orosz gazdaság továbbra is túlzott mértékben támaszkodik az olaj-, gáz-, arany-, és egyéb ásványkincs-kitermelésre, a növekedési lehetőségek limitáltak, ehhez a gazdaság egyoldalúságának csökkentésére lenne szükség.

Kemény kérdések

Az orosz elnök mellett látható monitoron fokozatosan futottak a kérdések, és köztük minden cenzúra nélkül kényesek is láthatók voltak, mint például, hogy az ellenzék vezetője, Alexej Navalnij miért nem indulhatott az elnökválasztáson, vagy, hogy miért van bőven pénz katonai kiadásokra és miért jut kevesebb a lakosságnak. Valaki azt írta, hogy az élet egyre rosszabb, csak a Kremlben csodálatos minden.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Róma saját kezébe vette a dolgok irányítását a november 28-án elfogadott új, keményvonalas bevándorlási törvénnyel. Ausztriában a börtönlakóknak már 54 százaléka külföldi származású. A dánok Litvániában felépített börtönökbe küldenék a kiutasításra ítélt bűnelkövető menekülteket és migránsokat. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?