Hirdetés

Rejtélyes rohamok: miért remeg a német kancellár?

Wéber Balázs, 2019. július 15., 06:10

Angela Merkel az elmúlt három hétben háromszor remegett látványosan nyilvános szereplései során. Német kormányzati források szerint a történtek mögött pszichológiai okok állhatnak. A kancellár kitérő válaszokat ad a felmerülő kérdésekre, és ezzel nyitva hagyja a kérdést a jövőbeni alkalmasságáról – egyúttal pedig erodálhatja a belé vetett választói bizalmat.

German Chancellor Angela Merkel during a joint press conference with Prime Minister of Finland Antti Rinne at the Chancellery in Berlin, Germany, 10 July 2019. Both leaders discussed the bilateral relations of their countries during their meeting. EPA/HAYOUNG JEON
EPA/HAYOUNG JEON

Szokatlan, de az előzmények ismeretében korántsem meglepő kérdést tett fel egy német újságíró Angela Merkelnek múlt csütörtökön Mette Frederiksen dán kormányfővel tartott berlini sajtótájékoztatóján.

Kancellárasszony, a Bild (német bulvárlap) szerint Ön alaposan kivizsgáltatta magát a remegéses rohamaival kapcsolatban, de az orvosok nem találtak semmit. Ha szabad kérdeznem, konzultált-e az orvosaival, és mondana-e kérem valamit az eredményekről? Nagyon sok ember érdeklődik eziránt.

Hirdetés

Az ember öregszik

A kancellár a kérdést távolságtartó mosollyal fogadta, majd kitérő választ adott:

Először is, tisztában vagyok a tisztségemmel járó felelősséggel, és ennek megfelelően cselekszem az egészségemet illetően. Másrészt pedig emberként is az áll az érdekemben, hogy egészséges legyek, és figyeljek az egészségemre.

Amikor pedig az újságíró azt tudakolta tőle, hogy így mit jelent számára a közelgő születésnapja – Angela Merkel július 17-én lesz 65 éves –, azt felelte:

Tudatában vagyok annak, hogy az ember öregszik. (...) Tehát fiatalabb már nem lesz, de tapasztaltabb talán igen. Mindennek megvan a jó oldala.

Három hét, három roham

A kancellár egészsége persze nem véletlenül került hirtelen az érdeklődés középpontjába. A bajok ez év június 18-án kezdődtek, amikor Angela Merkel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Berlinben.

A kancellárt váratlan és heves remegés fogta el, miközben a német himnuszt hallgatta. A roham több mint egy percig tartott, de a ceremónia folytatódásával elmúlt. Angela Merkel később azt mondta:  vízhiánya volt, de megivott három pohár vizet, és már jól van. A Spiegel szerint ugyanez történt Merkellel néhány éve Mexikóban, ahol nagyon meleg volt.

Bő egy héttel később, június 27-én azonban megismétlődött az eset az új német igazságügy-miniszter, Christine Lambrecht beiktatásán a berlini Bellevue Palotában. A kancellár ezúttal Frank-Walter Steinmeier német elnök beszéde közben kezdett remegni – igaz, ez a roham enyhébbnek tűnt a korábbinál.

Remegés fogta el a kancellárt két héttel később, július 10-én is, miközben Antti Rinne finn miniszterelnököt fogadta.

A kellemetlen közjáték a finn himnusz alatt kezdődött, és a teljes német himnusz alatt kitartott. Csak akkor múlt el, amikor a kancellár megmozdult, és folytatódott a ceremónia. Később azt mondta: jól van, nincs miért aggódni.

A következő nap, a dán kormányfő fogadása során ugyanakkor már elővigyázatosabb volt: ülve hallgatta a himnuszokat Mette Frederiksennel együtt.

De mi állhat a rejtélyes remegések hátterében, és mennyire tartoznak a kancellár esetleges egészségügyi problémái a nyilvánosságra?

Nem magánügy

A választóknak alapesetben joguk van tisztában lenni azzal, hogy van-e esetleg olyan betegségük az általuk hatalomba emelt politikusoknak, amely korlátozhatja őket feladataik ellátásában, vagy akár alkalmatlanná teszi őket a posztra.

A kancellár egészségi állapota nem magánügy. Németországban az embereknek joguk van tudni, hogy a kormány első embere megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy kötelességeit minden erejével teljesítse

- mondta a Financial Timesnak Hans-Georg Maassen, a német titkosszolgálat tavaly nyugalmazott vezetője.

Olvadó bizalom

A brit lapnak nyilatkozó elemzők szerint Angela Merkelnek nyíltabban kellene beszélnie a helyzetéről.

A kancellár azt ismételgeti, hogy jól van, de ezzel csak felerősíti azokat a spekulációkat, miszerint valami komoly baja lehet. Ez sokkal jobban aláássa a belé vetett közbizalmat, mintha egyszerűen kiállna, és elmondaná, hogy pontosan mi a probléma

- véli Jürgen Falter, a Mainzi Egyetem politológusa.

Gabor Steingart ismert német publicista, a Handelsblatt egykori főszerkesztője szerint a kancellár megtagadja a transzparencia alapelveit, és emiatt fogy a belé vetett bizalom:

A döntő kérdésekre – Ereje teljében van-e még a kancellár? Van-e B-terv Európa legnagyobb gazdaságának vezetésére? –  egyelőre nincs válasz.

A publicista arra is figyelmeztetett, hogy a nép csupán kölcsönadta a hatalmat Merkelnek, nem pedig odaajándékozta.

Mi áll a háttérben?

Azt tehát továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy miért remeg a kancellár. Orvosi szempontból egy ilyen rohamnak a legkülönbözőbb okai lehetnek – a kimerültségtől a komoly betegségig –, de pontos információk híján minden csak találgatás.

Német kormánykörökből származó információk szerint a kancellár alaposan kivizsgáltatta magát, de a vérképével mindent rendben találtak. Mindezt hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták. 

Még nem dolgozta fel

Bennfentesek úgy tudják, hogy pszichológiai okok állhatnak a háttérben: a kancellárral pont az történt a második és a harmadik remegés során – az első, feltehetően a hőség okozta rosszullét megismétlődése –, amit nagyon szeretett volna elkerülni. Merkel maga is erre utalt a harmadik eset után: szerinte pszichológiailag még nem dolgozta fel az első rohamot.

Azt hiszem, ahogy jött, úgy egy nap el fog múlni. De még nem tartunk ott. (...) Egyébként szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy képes vagyok jól teljesíteni.

Hogy valóban így van-e, azt majd az idő dönti el. Az viszont biztos, hogy a kérdés elmaszatolása nem erősíti a belé vetett bizalmat.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

A luxusfogyasztás visszaesése, elmaradó makaói szerencsejátékosok, a légitáraságok megzuhanó részvényei, szabadságra küldött banki alkalmazottak, az autógyárak megbénult beszállítói láncai – ezek Kínában az azonnali és közvetlen következményei a koronavírus terjedésének.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?