Hirdetés

Rohamrendőrök Teherán utcáin: megint tüntetnek a lelőtt repülő miatt

2020. január 12., 17:01
Cimkék
Irán

Tegnap több ezren követelték az iráni fővárosban az ukrán repülő katasztrófájáért felelős vezetők elszámoltatását, és ma is demonstrációkra kerülhet sor.

Iranians protest to show their sympathy to victims of Ukraine International Airlines Boeing 737-800 in front of the Amir Kabir University in Tehran, Iran, 11 January 2020. The Iranian military released a statement on 11 January 2020 that Ukraine International Airlines flight PS752 was shot down due to 'human error.' The passemger jet en route from Tehran to Kiev crashed minutes after takeoff on 08 January 2020, all all 167 passengers and nine crew members aboard were killed. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Irániak szimpátia-tüntetése a katasztrófa áldozatai mellett a teheráni  Amir Kabir Egyetem előtt tegnap.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Az utcákra rohamrendőröket rendeltek ki, hogy elriasszák a tiltakozókat, írja a BBC. A tüntetők Teheránban az egyetemek közelében gyülekeznek, és más városokban is folytatódhatnak a megmozdulások. Az internetre felkerült videók tanúsága szerint többen kormányellenes szlogeneket skandálnak.

Ugyanakkor a teheráni brit nagykövetség előtt több száz keményvonalas, kormánypárti tüntető gyűlt össze.  

Hirdetés

Őrizetbe vett nagykövet

Az iráni hatóságok tegnap rövid időre az iráni brit nagykövetet is őrizetbe vették. Rob Macaire egy olyan összejövetelen vett részt, amelyen a katasztrófa áldozataira emlékeztek. Az esemény azonban végül kormányellenes tüntetéssé fajult.

A demonstrálók tegnap azt követelték, hogy az iráni vezetés vonja felelősségre az ukrán utasszálllító szerdai katasztrófájának magasrangú felelőseit.

Az iráni hadsereg ugyanis szombat reggel elismerte: ők lőtték le, de nem szándékosan Teherán közelében a repülőgépet. (Iráni illetékesek korábban még kizárták ezt a lehetőséget.)

Emberi hiba

A hadsereg közleménye szerint a katasztrófát emberi hiba idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzet miatt ugyanis a hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt, és a Teheránból felszálló ukrán gépet ellenséges gépnek nézték, amikor az a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult.

Az iráni hadsereg egyúttal bocsánatot kért a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették: bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

A tragédiában 176 ember veszítette életét, többségük iráni és kanadai állampolgár (65 utas kettős állampolgár volt). A gép Kijevbe repült volna Teheránból.

Korábbi háttéranyagaink: Valaki mellényúlt? Egyre több a rejtély a lezuhant repülő körülMegfricskázta Trumpot Irán, de továbbra sem akar háborúzni.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Csigatempóban faragja le a vonatkéséseket a MÁV

Csigatempóban faragja le a vonatkéséseket a MÁV

Több mint 1 millió személyvonat közlekedett az országban tavaly, ezeknek a 12 százaléka nem érkezett meg menetrend szerint. Mindez 2 millió perc késést és 1 százalékkal jobb eredményt jelent a vasúttársaság két évvel ezelőtti teljesítményéhez képest. Miközben rekordot ért el a bliccelés miatt kiszabott bírságok utáni befizetések, több vonal utasforgalma is komolyan megugrott, és a jegyvásárlási szokások is átalakultak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?