Hirdetés

Salvini elszámolta magát? Feltámadhat holtából a megbukott olasz kormány

2019. augusztus 24., 10:03

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője és Nicola Zingaretti, a balközép Demokrata Párt főtitkára péntek este találkozott egymással, miután a két párt tárgyalásokat kezdett egy esetleges közös kormány megalakításáról, amire az olasz államfő keddig adott időt.

Az M5S forrásai szerint Luigi Di Maio azt szorgalmazta, hogy az esetleges közös kormány miniszterelnöke a kedden lemondott Giuseppe Conte legyen, vagyis az M5S és a PD egy második Conte-kormányt hozzon létre. Giuseppe Conte nevét javasolta órákkal korábban Beppe Grillo, az M5S egykori alapítója is. Blogbejegyzésében kiváló politikusnak minősítette Giuseppe Contét, akit - Grillo szavaival - nem lehet „matricaként” eltávolítani.

Hirdetés

PD-információk szerint Nicola Zingaretti ezzel szemben váltást sürgetett, politikai fordulatot az eddigi kormányzáshoz képest. Az M5S és a PD vezetője egy római magánlakásban találkozott és több mint egy órát tárgyalt. Ezt megelőzően a két párt delegációi egyeztettek egymással két órán át a római képviselőházban.

Elképzelhető, hogy megegyeznek

A PD-küldöttséget vezető Andrea Orlando, a balközép párt főtitkárhelyettese a megbeszélés után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy „nincsenek leküzdhetetlen akadályok” a két politikai erő közti megállapodás útján. Az egyeztetések első fordulóján a szociális intézkedéseket érintették, valamint a környezeti politikát. A beszámolók szerint a következő találkozó témája a költségvetés lesz.

Az M5S képviselőházi frakcióvezetője, Francesco D'Uva szintén konstruktívnak nevezte az első hivatalos találkozót. Kiemelte, hogy az M5S garanciákat vár a PD-től az olasz parlament létszámcsökkentésének elfogadására. Francesco D'Uva kijelentette, hogy ha a két párt kormányalakítása kudarcot vall, előre hozott választások lesznek Olaszországban. D'Uva hangoztatta, hogy az M5S semmilyen más politikai erővel nem folytat egyeztetést, tehát továbbra sincsen közeledés a párt és a Liga között.

A két eddigi legnagyobb politikai ellenfélnek számító olasz erő közeledése belső töréshez is vezethet mindkét pártban: a populista M5S „rendszerellenes” szárnya a PD-vel való egyezkedés helyett új választásokat szorgalmaz. A PD-nek a korábbi főtitkár, Matteo Renzi vezette szárnya kezdeményezte az M5S-szel való házasságot, a pártelnök és volt kormányfő, Paolo Gentiloni azonban szigorú feltételekhez, a többi közt az M5S-Liga kormány migrációs intézkedéseinek eltörléséhez köti a folyamatot.

Az államfőtől érkezhet majd a bejelentés

Sergio Mattarella olasz államfő kedden fogadja ismét a parlamenti pártok küldöttségeit: az M5S-PD párostól kormányprogramot és miniszterelnök-jelölti nevet vár, a többi pártnak pedig arról kell nyilatkoznia, hogy támogatják-e vagy sem ezt az esetleges kormánytöbbséget. Az Il Messaggero olasz napilap várakozása szerint az államfő szerdán jelentheti be, hogy megvan-e a kormánytöbbség vagy előre hozott választások lesznek.

Salvini mégis folytatná?

Matteo Salvini, a Liga elnöke továbbra is közösségi oldalain nyilatkozik, azt hangoztatva, hogy nem zárkózik el a folytatástól az M5S-szel, de új programmal és új minisztercsapattal. Salvini bejelentette, hogy az olasz ügyészség megszüntette az olasz civil szervezet Mediterranea Saving Humans hajójának, a Mare Joniónak a lefoglalását, és a jármű két hónap után visszatért a tengerre.

Felmérések szerint a kormányválság miatt a Liga a májusi európai parlamenti választásokon szerzett 34,3 százalékhoz képest valamelyest gyengült 31,3 százalékra, a PD támogatottsága a három hónappal ezelőtti 22,7 százalékról 24,6-ra emelkedett, az M5S-é pedig 17,1 százalékról 20,8-ra.

Az Il Giornale napilap kommentárja szerint az M5S és a PD mindenben „fejet hajt” most egymásnak, hogy elkerüljék az urnás megmérettetést, amelyben a Liga „megsemmisíthetné” őket.

Véget ért a nagy kísérlet

A héten megbukott koalíció Európa első elitellenes-populista kormánya volt, amely azután bukott meg, hogy a Salvini vezette Liga felmondta az együttműködést, és egyedül kormányozná tovább Olaszországot. Az Öt Csillag ugyanakkor megmutatta, hogyan lehet civil alapokon, a semmiből indulva, hiteles arcokkal kormányra kerülni – története példaként szolgálhat olyan országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Munkatársunk, Wéber Balázs elemezte a történteket korábban.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?