1p
Chikán Attila volt gazdasági miniszter szerint Magyarországnak mihamarabb meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, akkor is, ha nem kell felhasználnia az igényelt hitelt. Közben Cséfalvay Zoltán államtitkár megerősítette, hogy a kormány szándékai változatlanok.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Chikán Attila az InfoRádióban arról beszélt, hogy Magyarország nemzetközi versenyképessége stagnál, a kilátások pedig kedvezőtlenek. Az IMF-fel kötött egyezségre szerinte akkor is szükség van, ha Magyarország nem használja fel a kapott pénzt. A Corvinus Egyetem tanára szerint ugyanis a magyar politikának sikerült olyan helyzetbe manőverezni magát az elmúlt néhány évben, hogy nagyon jelentőssé vált az országgal szemben a nemzetközi bizalomhiány.


"Lehet, hogy fafejűség, de a piacok ragaszkodnak ehhez a megállapodáshoz, még akkor is, ha az esetleg technikailag nem fog szerepet játszani. Viszont mi demonstráljuk vele az együttműködési szándékunkat, a pénzvilág pedig azt, hogy befogad minket együttműködésre. Ha ez megtörténik, akkor alacsonyabb hozam mellett tudunk kötvényeket, állampapírokat kibocsátani, és ezáltal finanszírozni a gazdaságot, lehet csökkenteni a költségvetési hiányt, és a pénzt növekedésre fordítani" - fogalmazott.

A volt gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország nemzetközi versenyképessége évekig csökkent, most stagnál, a kilátások pedig kedvezőtlenek. Emlékeztetett, hogy a nemzetközi versenyképességi rangsorokban Magyarország, 2001-2002-ben a volt szocialista országok között az első helyen szerepelt, 2008-ra már az utolsók lettünk, húsz-harminc helyet esve. Azt mondta: az elmúlt két-három évben kicsit visszakapaszkodtunk, ami azt jelenti, hogy a magyar gazdaság - bármilyen furcsán is hangzik ez - a válság ideje alatt relatíve jobban teljesített, mint más országoké.

További teret azonban nem tudunk nyerni, a kilátások pedig kedvezőtlenek abból a szempontból, hogyan tud növekedni és hatékonyabbá válni a következő években- tette hozzá.  A legrosszabb egyértelműen a kormányzati szektor megítélése volt 2001-2002-ben. Már akkor is komoly problémát jelentett az adó- és pénzügyi rendszer - ami döntően szintén kormányzati ügy. Ebben is megállt azonban a lecsúszás az elmúlt két-három évben, de nem látszik előremenetel sem. Nemzetközi összehasonlításban változatlanul költséges és nem hatékony a szociális ellátórendszer, az oktatás, az egészségügy - vagyis azok a strukturális reformok, amelyekről húsz éve beszélünk, ma is aktuálisak.

Az egyetemi tanár szerint az Európai Unió több vezetője valóban kifejezetten rosszindulatú Magyarországgal, de ő úgy látja, hogy részben azért, mert megsértettük őket. Valahogy azonban mindenképpen nyugvópontra kell jutni ezekkel a nemzetközi szervezetekkel. Ha ők kimondják, hogy annyira jók vagyunk, hogy nincsen szükség a megállapodásra, az is sokat segít, csak ennek a valószínűsége csekély - vélekedett. Szerinte ugyanis az Európai Unió olyan intézkedéseket kifogásol, amelyek tényleg ellentmondanak az uniós elveknek és szabályoknak, vagy legalábbis értelmezhetőek így.

"Nem osztom az összeesküvés-elméleteket. Az EU nincs ellenünk, de azt sem lehet mondani, hogy jóindulatú lenne hozzánk. Bizonyos esetekben pedig kifejezetten rosszindulatú, és olyan dolgokat is számon kér, amelyeket más országoktól nem. A baj az, hogy sokat is teszünk ennek érdekében, mert alkalomadtán olyan kijelentések hangzanak el az ország vezetőinek szájából, amelyek kifejezetten elbizonytalanítóak, vagy pedig kifejezetten sértik az EU vezetőit. Ez nem jó tárgyalási alap" - fogalmazott Chikán Attila.

Közben Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára a Figyelőnek adott interjúban bizakodóan beszélt a tárgyalások kimeneteléről. Azt mondta, a piac folyamatosan áraz, ezelőtt két hónappal azt, hogy létrejön egy IMF-hitelkeret. A kormány álláspontja változatlan: érdekeltek vagyunk a mielőbbi megállapodásban. A tárgyalások megindulásához az EU által felvetett problémák tisztázása szükséges. A nemzetközi helyzetről az államtitkár azt mondta, hogy a görög helyzet valóban csillapodott kissé, de ettől még törékeny marad, így továbbra is szükségünk van a hitelkeretre. Ráadásul még néhány további dél-európai ország, például Portugália, szintén bizonytalan helyzetben van. Kérdés az is, hogy az Európai Központi Bank által megnyitott likviditási keret mire lesz elegendő.

Az ÁKK vezérigazgatójának ötletéről, amely szerint még a tárgyalások előtt ki kéne bocsátania devizakötvény Magyarországnak, azt mondta: Logikus, hogy egy megkötött egyezmény után menjünk ki a piacra, ugyanakkor logikus az is, hogy az ÁKK-val együtt figyeljük a piacot. Szerinte a forintárfolyammal az a probléma, hogy erősen ingadozik, így a gazdasági szereplők nehezen tudnak tervezni. Egy hitelmegállapodás képes stabilizálni az árfolyamot is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
Makro / Külgazdaság Elviheti a lottóötöst Orbán Viktor dél-amerikai barátja?
Litván Dániel | 2024. május 15. 05:43
Hatalmas kincs rejlik az argentin föld alatt, az új elnök külföldi tőkét bevonva pörgetné fel a termelést olyan szintre, hogy a világpiacon is komoly játékost csináljon országából. Vannak azért akadályok is a nagyszabású tervek útjában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG