Hirdetés
Hirdetés

Szorul a hurok Trump körül: a kínos nyomozás elérte a legbelső kört

2018. január 17., 08:45

Az amerikai elnökválasztásra gyakorolt oroszországi befolyást vizsgáló testületek nagyon közel értek Donald Trump elnökhöz: a képviselőház hírszerzési bizottsága Trump korábbi főtanácsadóját, aki nemrég botrányos körülmények között vált kegyvesztetté. Steve Bannon itt egy szót sem volt hajlandó szólni - a következő kör azonban eggyel komolyabb lesz.

Steve Bannon, Donald Trump korábbi kampánymenedzsere és stratégiai főtanácsadója távozik a képviselőház hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásáról. Bannon nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre. Fotó: EPA / Shawn Thew
Steve Bannon, Donald Trump korábbi kampánymenedzsere és stratégiai főtanácsadója távozik a képviselőház hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásáról. Bannon nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre. Fotó: EPA / Shawn Thew

A képviselőház hírszerzési bizottsága kedden Washingtonban meghallgatta, a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság pedig a nagy esküdtszék elé idézte Steve Bannont, Donald Trump amerikai elnöknek nemrégiben a Fehér Házból eltávolított főtanácsadóját.

Steve Bannon az egész napot a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt töltötte. A testület Oroszországnak a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban játszott feltételezett szerepét vizsgálja, és a törvényhozók Bannont is erről, illetve Trump kampánycsapatának munkatársai és az oroszok közötti kapcsolatokról kérdezték.

Hirdetés

Bannon megnémult - a Fehér Ház utasította erre?

A meghallgatás zártkörű volt. Az MTI által idézett amerikai sajtóértesülések szerint Bannont faggatták a Fehér Házban töltött időszakáról is, a volt főtanácsadó azonban - állítólag a Fehér Ház tanácsára - nem válaszolt az ezt firtató kérdésekre. Éjszakába nyúlóan kérdezték a volt főtanácsadót, de mivel nem volt hajlandó válaszolni, a képviselőházi bizottság büntetés terhe melletti idézést küldött neki. Ezt kedden éjjel Mike Conawey a vizsgálatot vezető republikánus képviselő jelentette be.

Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti törvényhozó a meghallgatás után újágíróknak nyilatkozva azzal vádolta meg Bannont, hogy a Fehér Ház előzetes instrukciói alapján utasította vissza a válaszadást bizonyos kérdésekre. Schiff állítása szerint nem Bannon konzultált a Fehér Házzal, hanem az ügyvédje.

A következő kör eggyel keményebb lesz

Kedden az is kiderült, hogy Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság szintén büntetés terhe mellett idézte be Bannont, mégpedig nem egyszerű meghallgatásra, hanem a vádemelésre is jogosult nagy esküdtszék elé. Ez a bizottság is Oroszország vélt szerepét vizsgálja - írja az MTI.

Elemzők emlékeztettek arra: ez az első alkalom, hogy a Mueller-bizottság Donald Trump belső köreihez tartozó személyiséget idéz a nagy esküdtszék elé azért, hogy informálódjék az oroszokkal történt esetleges összejátszásról. Eddig "csak" Trump távolabbi, vagy korábbi munkatársait kérdezték erről.

Steve Bannon felemelkedése és bukása

Steve Bannon, az altright-mozgalom központi lapja, a Breitbart alapítója a Trump egyik legközelebbi segítője volt a 2016-os elnökválasztási kampány, az elnökség átvétele és az első Fehér Házban eltöltött hónapok során. Az "America First" politikai program egyik fő szorgalmazója volt, igazi kulcsember, Trump sikerkovácsa, aki azonban augusztusban máig tisztázatlan okok miatt távozni kényszerült a stábból. Ekkor erősödtek fel a hangok arról, hogy befellegzett Trump elnökségének, a globalisták nyertek a kormányzaton belül, vége az America First-nek.

Bannon ezután visszatért a Breitbarthoz, idén azonban robbant a bomba: az ex-főtanácsadó ugyanis nyilatkozott Michael Wolff amerikai író-újságírónak a Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és düh – Trump Fehér Háza) című könyvhöz, méghozzá elég meredek dolgokat. Bannon szerint Donald Trump legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal tartott találkozói az elnökválasztási kampány idején "árulással" értek fel és "hazafiatlan" cselekedetnek minősülnek - nem csoda, hogy felkeltette az orosz befolyást vizsgálót testületek figyelmét. Emellett Bannon állítása szerint Trump leánya, Ivanka abban reménykedik, hogy ő lesz az Egyesült Államok első női elnöke.
Az azonnal az eladási listák élére ugró botránykönyvre általában is nagyon dühös Trump egyenesen tombolt Bannon miatt, a könyv szerzőjét hazug lúzernek nevezte, Steve Bannon pedig megkapta a Sloppy Steve (Nyálas Steve) gúnynevet az Egyesült Államok elnökétől. Trump azt állította, Bannon sírt, amikor kirúgták, és még könyörgött is, hogy megtarthassa állását. Ezek után nem csoda, hogy villámgyorsan fordult el mindenki Bannontól, még a Breitbarttól is távoznia kellett - egy rendkívül buta húzással sikerült a teljes (politikai és nem politikai) karrierjét egy mozdulattal lehúznia a vécén.

Ezen már az sem segített, hogy később megpróbált mindent visszacsinálni, bocsánatot kért kijelentéseiért, hazaáruló helyett inkább jó hazafinak nevezte az elnök fiát, biztosította támogatásáról Trumpot - jelen állás szerint azonban ez már túl kevés volt túl későn. Hacsak Trump meg nem gondolja magát hirtelen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepetés: egy nyugati tekintélytől kapott támogatást Orbán

Meglepetés: egy nyugati tekintélytől kapott támogatást Orbán

A magyar, lengyel vagy cseh álláspontot ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint a spanyolt vagy a franciát – jelentette ki a német parlament elnöke egy lapinterjúban. Wolfgang Schäuble szerint a globalizáció okozta változások és a migrációs hullám megrengetik a nyugati társadalmakat, és erre Európa eddig nem tudott megnyugtató választ adni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?