4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Budapest kontra kormány - CSOK - egészségügy - földárverés - EU és migráció voltak az idei első Kormányinfó fontosabb témái.
Lázár János a hétfői sajtótájékoztatón

 

Új év, újra Kormányinfó: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az idén is hétről hétre tudatja majd, hogy mit miért csinál a kormány, mi pedig figyelünk és kérdezünk.

Menekültek

A német belügyminisztérium szerint az EU-s tagországokba 1 millió bevándorlóra számíthatunk - kezdi Lázár, aki szerint kiemelt téma lesz innentől a kormányüléseken a menekültválság. 350-400 ezer illegális bevándorló érkezett az országba, egyedül a kerítésnek köszönhetjük, hogy nem történtek meg itt a kölnihez hasonló esetek.

Folynak a tárgyalások a terrorveszélyre vonatkozó új állapot bevezetéséről, ebben minden párt segítségét kérték, de nem mindenki állt mellé. Kell hozzá az Alaptörvény módosítása. Erről itt írtunk bővebben.

Várják a CSOK-visszajelzéseket

A jövőheti kormányülésen megtárgyalják részletesen a CSOK visszajelzéseit, mivel még mindig rengeteg a kérdés. Például az is, hogy mennyibe kerül majd az államnak, erről viszont nem beszélt a miniszter, aki ismeri az aggályokat, de megvárná a célközönség, a családalapítók véleményét. “Túlzott a pesszimizmus, ami néhány cikkben megjelent, és túlzott az aggodalom” - mondja a reményteli Lázár. Szerinte az áfa-visszatérítéssel és a csökkentéssel otthonteremtésre van lehetőség. Arra a kritikára, hogy a szegényeket megint kihagyták, úgy válaszolt Lázár, hogy az 1-2 gyerek vállalására is drasztikusan növelték a támogatást, a kedvezményes hitel pedig előttük is nyitva áll.

Újra meghirdetik az állami földeket

A 197 ezer hektár földből 61 százalék kelt el (120 500), 171 milliárd forint folyt be. A kisebb földekből pedig (3 hektár alatti) 6 milliárd. A kormány mai döntése értelmében az eddig el nem kelt és meghirdetett állami földek tekintetében holnaptól újra árverésre kerülnek március 31-ig változatlan áron - jelentette be Lázár. 12 külföldi állampolgár vásárolt néhány hektárt. 120 milliárd forintnyi hitelt adott az állam a földárverésre.

Brüsszelben is járt Lázár János, egyből több biztossal is találkozott: készülnek arra, hogy a migrációs témában lehető legprofibban tudják képviselni Magyarország (és a V4-ek) álláspontját. Már készül a kormány a 2020 utáni költségvetésre, onnantól zárja el EU a pénzcsapokat és nem jön annyi támogatás. A Budapest-Belgrád vasútvonalat nem támogatja Brüsszel, mivel nem nézi jó szemmel a Kínával való gazdasági együttműködések szorosabbra fűzését. Paks kapcsán elmondta, folyik az eljárás, de az olcsó áramra szükség lesz.

Rendkívüli kormányrendelet : 2048 milliárd forint uniós pénz kerüljön kifizetésre idén - ezt kérte Orbán a munkatársaitól. Nem lesz akkora dömping, mint tavaly, de most is minél több pénzt akarnak eljuttatni a gazdaságba. Ahogy eddig is, jön a bónusz, ha megy a kifizetés: 12 havi fizetés a célprémium, ha jól dolgoznak a közszolgák.

Megvan a megállapodás

Budapest kontra állam kapcsán lezárhatók a tárgyalások, a kormány elfogadja a főpolgármester kérését és jövőhét szerdától az agglomerációhoz tartozó járatok költségeit teljes mértékben átveszi az állam. “Kiemelten szeretnénk a budapestieket és a fővárost támogatni” - tolmácsolta Lázár a kormány álláspontját.

Kérdések és válaszok:

45 ezer menekültet akar Nyugat-Európa visszatoloncolni, mi egyet sem veszünk át.

A magyar egészségüggyel kapcsolatban Lázár János elmondta, nem képes a magyar gazdaság versenyezni a nyugati fizetésekkel. Növelik a fizetéseket folyamatosan annyira, amennyire a költségvetés engedi. Lázár János szerint ez egy lehetőség - mondjuk mi ezt nem nagyon látjuk. Azonnali béremelés lehetőségeit vizsgálja a kormány, nem csak az orvosoknál, hanem az ápolóknál is.

Seuso-kincsek: keresik a többi részt, de nagyon sok a feltételezés. Nem biztos, hogy annyi van, amennyiről tudnak, de ami ismert, arra megteszi ajánlatát az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG