Hirdetés
Hirdetés

Teljes a káosz: Orbán nemet mondott az IMF állítólagos feltételeire

Zsiborás Gergő, 2012. szeptember 06., 16:07

Orbán Viktor a Facebook-on keresztül üzent, a magyar fél ismeri a Valutaalap hitelkeret-megállapodással kapcsolatos feltételeit, és azt ebben a formában nem tudja elfogadni. A helyzet egyáltalán nem egyértelmű, a miniszterelnök ugyanis úgy beszélt egy reggel megjelent sajtóhírről, mint kész tényről, miközben nap közben felröppent az a hír is, hogy a kormányfő "csak" a legrosszabb esetet vázolta fel az IMF lehetséges feltételei kapcsán a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén.

Nyugdíjcsökkentés, korhatár-emelés, ingatlanadó, szja-emelés - többek között ilyen feltételeket sorolt fel a Magyar Nemzet mai száma, az újság szerint ezeket kérheti a hitelkeret-megállapodásért cserébe a Valutaalap.

Ha úgy tetszik, tudnak róla

Mélybe lökte a forintot
A kormányfő videóüzenete megindította a forint árfolyamát, mely hirtelen gyengülni kezdett a közös európai valutával szemben. Részletek >>>

A kormányfő a Facebook-oldalára kihelyezett videóüzenetében nem fogalmazott egyértelműen, mint mondta "ha úgy tetszik, van már tudásunk arról, hogy mit várnak tőlünk" - ebből azonban nem derül ki, hogy a Valutaalap hivatalosan közölte-e a magyar kormánnyal, mik a feltételei. "A lista hosszú, a sajtóban olvasható" - mondta a kormányfő, aki kijelentette, "ezen az áron így nem kell" Magyarországnak a megállapodás. Ebben egyetértett a Sárváron ülésező Fidesz-KDNP frakció, és maga a miniszterelnök is így gondolja. A jelen lévő frakciók arra hatalmazták fel a kormányt, hogy dolgozzon ki alternatív tárgyalási javaslatot.

Hirdetés
Nem tudtak válaszolni
A miniszterelnök sajtófőnöke nem tudott arra a kérdésünkre válaszolni, hogy a kormány kapott-e hivatalos értesítést a Valutaalaptól a hitelkeret-megállapodás feltételeit illetően. Havasi Bertalan mindössze annyit mondott, a "tárgyalások folyamatban vannak", illetve javasolta, hogy az ügyben az Európai Bizottságot és a Valutaalapot keressük meg. Az Európai Bizottság a kormányfő kijelentéseit nem kívánja kommentálni, az IMF egyelőre nem reagált Orbán szavaira.

Az IMF és az Európai Bizottság július 17-én érkezett Budapestre, két hétig tartózkodtak itt, 50-60 tárgyaláson vettek részt. A látogatás alapvető célja - mint ilyenkor mindig - az információcsere volt, az IMF például kíváncsi volt, milyen makropályával számol a kormányzat; de konkrét, a hitelmegállapodást érintő kérdésekről akkor nem esett szó. A IMF/EU képviselői szeptemberben érkeznek újra Budapestre, amikor is már a konkrétumokról is szó esik.

Tudomásunk szerint a magyar kormány egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy milyen feltételek mellett hajlandó az IMF megállapodást kötni Magyarországgal (erről lásd keretes írásunkat).

A Privátbankárnak nyilatkozó elemzők szerint a Valutaalap nem szokott ilyen részletes és konkrét intézkedéseket kérni azoktól az országoktól, akiknek hitelt vagy hitelkeretet nyújt. Az pedig eddig sem volt titok, hogy a nemzetközi szervezetek elvárják, hogy a költségvetés egyensúlya középtávon fenntartható legyen.

Nekünk kínált kölcsön - hogy is van ez?

A miniszterelnök videóüzenetében több pontatlanság is van. Mint Orbán Viktor rövid beszéde elején fogalmaz, a frakció megtárgyalta "az IMF és az Európai Unió Magyarországnak felkínált kölcsönének feltételeit" - csakhogy a Valutaalaphoz éppen hogy Magyarország fordult segítségért, nem a Valutaalap kínált nekünk pénzügyi segítséget. Az sem biztos, hogy kölcsönről lesz szó, valószínűbb, hogy hitelkeretet kapunk a 2008-as csomaghoz hasonlóan (később erre Orbán mint "pénzügyi garancia" utal). A hitelkeret-megállapodás lényege, hogy Magyarország dönti el, mennyi forrást használ fel a teljes keretből kedvezményes kamatozás mellett. Egyelőre azt sem tudni, mekkora hitelkeretet kaphat Magyarország.

Amit eddig lehet tudni

Azt azonban már lehetett tudni, hogy a sebtiben összedobott 2013-as költségvetésben felbukkanó tranzakciós illeték, melyet kiterjesztettek az MNB-re is, szúrja az IMF és az Európai Bizottság szemét is - első sorban a jegybanki függetlenség miatt. A nemzetközi partnereket az is érdekli, miből kívánja finanszírozni a kormány a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akciótervet, az ugyanis boríthatja a jövő évi költségvetést. Egészen biztos, hogy a jövő évi növekedés kapcsán sem lesz egyelőre egyetértés a felek között, a kormány 1,6%-os bővüléssel számol ugyanis, miközben a legoptimistább becslések is már csak 0,8%-os növekedéssel számolnak.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?