5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Múlt héten ismét furcsán imbolygott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Valóban alkoholista, vagy csak kiújult az isiásza? Lassan érdemes lenne hitelt érdemlően tisztáznia magát. Az ugyanis önmagában rombolja az EU tekintélyét, hogy a gyanút a mai napig nem sikerült eloszlatnia.
Jean-Claude Juncker (Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Meghökkentő jeleneteket rögzítettek a kamerák múlt hét szerdán Brüsszelben, a NATO-csúcstalálkozó gálavacsorája előtt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szemmel láthatólag nehezen tudta koordinálni mozgását: többször megtántorodott, és elvesztette egyensúlyát. A lépcsőn csak segítséggel tudott fel- és lemenni, de még "sík terepen" is több alkalommal meg kellett támasztani. Összességében – és már nem először – olyan ember benyomását keltette, mint aki részeg.

Juncker a vacsorára végül tolószékben érkezett meg. Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője szerint „különösen fájdalmas isiász (ülőidegzsába) rohama volt, amit görcsök kísértek.”


De valóban alkoholproblémákkal küzd az Európai Unió első embere, vagy csupán egy kellemetlen betegségről van szó?

Már a mainstream is felkapta

A témán már korántsem csak bulvárlapok vagy alapból EU-ellenes médiumok csámcsognak, hanem érdemben foglalkozik vele az úgymond mainstream média is, a BBC-től kezdve a Guardianen át a Spiegelig. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy vezetheti-e az Európai Unió döntéshozó-végrehajtó szervét egy olyan ember, aki egyes jelek szerint iszik, de legalábbis nem képes hitelt érdemlően eloszlatni ennek gyanúját? Lehet-e egy ilyen politikus az EU arca? És mit üzen mindez a világnak és persze nekünk, uniós polgároknak, akiket Juncker – elvileg – szolgál?

Bár a kérdések felettébb jogosnak tűnnek, Juncker és környezete nem szeret erről beszélni.  Sőt, néha egyenesen bedurcizik, ha szóba kerül esetleges alkoholfüggősége. „Tényleg elképeszt, hogy néhány embert ennyire érdekel ez a még csak nem is marginális téma. Egy kis tiszteletet kérek” – mondta a napokban egy brüsszeli sajtótájékoztatón, miután egy újságíró konkrétan megkérdezte, hogy részeg volt-e múlt szerdán.     

Brüsszel megsértődött

Mi az isiász? Az ülőideg, a nervus ischiadicus szervezetünk leghosszabb idege. A medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokban. A térdhajlatban két ágra oszlik. Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, alszárak és lábak érző beidegződéséről.

Működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség következménye. Az isiászos fájdalom többnyire spontán oldódik, mintegy hat hét alatt.

Forrás: házipatika.com

Még ingerültebben reagált Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője. „Több mint ízléstelen, hogy néhány médium sértő címlapsztorikra próbálta felhasználni  Juncker elnök fájdalmát. Nem hiszem, hogy ez elegáns. Nem hiszem, hogy ez fair” – mondta a szóvivő.  Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy fogyasztott-e alkoholt az Európai Bizottság elnöke a vacsora előtt.

Juncker azt nem tagadja, hogy szereti az alkoholt, de szerinte szó sincs függőségről, csupán hát- és lábfájással küszködik. „Van némi problémám a gyaloglással. Nem vagyok részeg. Isiászom van. Szívesebben lennék részeg” – mondta júniusban, amikor éppen az ír parlament lépcsőjén imbolygott.

A 63 éves politikusnak azonban nem csak a mozgása furcsa néha, hanem a viselkedése is. Nehéz eldönteni, hogy egy-egy emlékezetes ölelés, csók, pofon, simogatás csupán a közvetlenség spontán megnyilvánulása, vagy valami teljesen másé.  Simán jófej akar lenni, vagy az alkohol beszél belőle?

Konyak reggelire

Brüsszelben hosszú évek óta keringenek olyan pletykák, miszerint Juncker iszik. Egy magasrangú diplomáciai forrás azt állította, hogy a luxemburgi politikus "konyakot reggelizik”. Italozási szokásait 2014-ben az EU legfelsőbb politikai szintjén is megvitatták.  Jeroen Dijsselbloem volt holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő  Eurogroup egykori elnöke pedig azt mondta, hogy Juncker "megrögzött dohányos és alkoholista.”      

Az Európai Bizottság elnöke 2016-ban egy francia lapnak tagadta, hogy részeges lenne. Majd interjú közben legurított négy pohár pezsgőt. Ez persze még nem bizonyítja, hogy iszik. De utalhat arra, hogy vannak problémái a dologgal. Még akkor is, ha feladatát a jelek szerint el tudja látni. 

Rombolja a tekintélyt

Az tehát továbbra is kérdés, hogy Juncker alkoholista-e. Az viszont tény, hogy az ezzel kapcsolatos gyanút nem tudta eloszlatni. Azaz sok ember továbbra is azt hiszi, hogy az EU legfőbb döntéshozó-képviseleti szervét egy pityókás félnótás vezeti. Ez pedig súlyosan rombolja a közösség tekintélyét, és lovat ad az EU-ellenes mozgalmak alá.

Mindezt elhallgatni ugyanolyan káros, mint túllihegni. Nem kell minden megbotlás mögé odaképzelni három üveg konyakot. De az sem jó, ha fintorogva félrenézünk.        

Juncker könnyen lezárhatná a kérdést. Mondjuk hozhatna egy papírt az isiászáról. Vagy olykor megfújhatna egy szondát. Kevésbé lenne ciki, mint a jelenlegi kínlódás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG