4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Moszkva szerint a vádak mögött nem állnak konkrét tények vagy tisztességes nyomozás.

Tisztességes nyomozás lefolytatása helyett alaptalanul vádolták meg Oroszországot a Szkripal-ügyben – mondta az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának szerdai hágai rendkívüli ülése megmutatta, hogy "az önmagukat komolyan vevő felnőtt emberek nem hisznek abban a mesében, amely Oroszországnak a Szkripal-ügyben való bűnösségéről szól".

Ebből baj lesz? A NATO is odapörkölt az oroszoknak - Tovább >>>

Lavrov szerint elfogadhatatlan, hogy akár a salisbury-i üggyel kapcsolatban, akár a korábbi helyzetekben – az amerikai választások, szíriai vegyitámadások, vagy a katalóniai referendum – alaptalan vádakkal illetik Oroszországot konkrét tények felmutatása és tisztességes nyomozás helyett. Hozzátette: a felmerülő problémákat nemzetközi jogi síkon, becsületesen, bizonyítékok felmutatásával kell megvizsgálni.

A külügyminiszter szerint több országot kényszerrel vettek rá arra, hogy a Szkripal-ügy miatt orosz diplomatákat utasítson ki, ami szerinte a diplomáciai etika és a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti. Lavrov véleménye szerint az Egyesült Államok vezette Nyugat egyoldalú, kihívó és destruktív természetű lépései a globális irányítás mechanizmusának veszélyes egyensúlyvesztéséhez vezetnek. Washingtonban, Londonban és más nyugati fővárosokban még mindig nem vonták le a tanulságot Jugoszlávia, Irak, Líbia, Szíria és Ukrajna tragédiája után – tette hozzá.

Nem mehet kárára más üzletnek

Az orosz diplomácia vezetője szerint a Nyugatnak fel kell fognia, hogy a biztonságnak az euro-atlanti és az ázsiai-csendes-óceáni régióban, csakúgy mint az egész világon "egyenlőnek és oszthatatlannak" kell lennie.  Lavrov sürgette, hogy az Új Start megállapodás alapján kezdődjenek tárgyalások az amerikai hadászati hordozóeszközök korszerűsítésével kapcsolatban felmerülő kérdések rendezéséről. Az orosz-amerikai csúcs, amelynek lehetősége Vlagyimir Putyin és Donald Trump elnök március 20-i telefonbeszélgetése során merült fel, nem szabad, hogy elakadjon a politikai intrikákban és a bürokráciában – tette hozzá.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Szkripal-ügy okozta diplomáciai válság keretében Oroszországból kiutasított 60 amerikai diplomata és családtagjaik elhagyták az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének épületét, de ezen kívül számos ország szélnek eresztette a nagyköveteket. Az Egyesült Királyság már korábban kiutasított 23 diplomatát, most számos ország csatlakozott hozzá: az Európai Tanács elnöke hétfőn arról számolt be, hogy mostanáig  tizennégy európai uniós tagállam döntött úgy, hogy orosz diplomatákat utasít ki – a listán az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok mellett biztosan ott van Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Románia, Lengyelország és a Balti-államok, de Ukrajnából is elzavartak 13 orosz diplomatát.

Londonnal való szolidaritásának kifejezésére Magyarország is hazaküldött egy orosz nagykövetet, amit Moszkva a kölcsönösség elve alapján egy magyar diplomata kiutasításával honorált. Erről itt olvashatsz részletesebben >>>

Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt ügynökének ügye március elején robbant ki, amikor a férfit eszméletlenül találták meg Salisbury egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon. A meg nem erősített információk szerint egy Fentanyl nevű, fájdalomcsillapítókhoz használt, rendkívül erős szertől lettek rosszul.

Szkipal tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt végül 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott, és rejtélyes körülmények között leszállt az Oroszországból Amerikába tartó gépről.

Elege van az oroszoknak: a Nyugatnak sürgősen vissza kell fognia magát?

Diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett, hogy valakik megmérgezték Szergej Szkripal volt orosz-brit kettősügynököt és lányát még egy pár hete. Miután egyre több jel arra mutat, hogy az orosz kormányzat lehet a mérgezés mögött, kiutasítási párharc kezdődött a világ és Oroszország között. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG