1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem indokolt a korábbi, magánnyugdíjpénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése - mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki támogatta Simor András kinevezését az EBRD-be.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amik nem teszik indokolttá a korábbi magánnyugdíj-pénztári megtakarítások jóváírását - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában.

"Nem indokolt a korábbi, magánnyugdíjpénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése"

Tök mindegy?
Ha át is vezetnék a társadalombiztosítási egyéni számlákra a korábban a magánnyugdíjpénztárakban szerzett megtakarításokat, annak nagy jelentősége nem lenne. A Privátbankárnak az erőforrás-minisztérium sajtóosztálya még februárban nyilatkozott úgy, hogy az egykori tagok nem élhetnek követeléssel a korábban felhalmozott megtakarításaikkal szemben - így tulajdonképpen tök mindegy, hogy a számlájukon ez az összeg megjelenik-e.
Az egyéni számla maximum az öngondoskodással szembeni tudatosságot erősítheti, valamint ellenőrizhetjük, hogy a munkáltatónk helyesen fizeti-e utánunk a járulékot. Ha a számlán majd megjelenik a teljes befizetés - ezt nem zárta ki a miniszter, és az egyéni számlának ez lenne az értelme - akkor sem szabad megfeledkezni róla, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer felosztó-kirovó szisztémában működik. Vagyis a járulékfizetők nem a saját nyugdíjukra gyűjtenek, hanem adott évi befizetéseikből finanszírozzák az adott évi kifizetéseket. A korábban beígért egyéni számlás rendszer lényege éppen az lett volna, hogy a tagok követhetik befizetéseiket, amiből aztán nyugdíjat kapnak majd. Ettől elég messze vagyunk jelenleg - egy ilyen rendszer bevezetésére azonban, a nemzetközi példák legalább is ezt mutatják, egy kormányzati ciklus nem is elegendő.

Varga Mihály arra az - ahogy az MTI fogalmaz - "értesülésre" reagálva, amely szerint úgy hozzák létre az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a számlákra csak az idén januártól befizetett összegeket vezetik rá, kifejtette: a rendszer még fejlesztés alatt van, még nincs végleges döntés.

Az "értesülés" valójában egy módosítóindítvány, melyet az egészségügyi salátatörvénybe csomagoltak - itt megtalálja.

A kormány olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni - fűzte hozzá, de úgy vélekedett, hogy nem indokolt a korábbi, magánnyugdíjpénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ez a szakmai vita még nincs lezárva, mindenki elmondhatja az álláspontját.

Logikus döntést hozott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja Varga Mihály szerint jó alapot ad arra, hogy a magyar gazdaságpolitika hatékonyabbá tudjon válni. "Megszűnt az a helyzet, amikor a jegybank némi értetlenséggel szemlélte a kormány gazdaságpolitikai lépéseit, most egyeztetünk fontosabb kérdésekben, természetesen tiszteletben tartva a jegybank és a monetáris tanács függetlenségét" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a piac pozitívan fogadta a növekedési hitelprogramot, és a jegybank olyan ésszerű és logikus döntést hozott, amely segíti az országkockázat csökkenését, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat.

Ciprus kapcsán Varga Mihály azt mondta: "életveszélyes" és nagyon rossz üzenet a bankbetétek megadóztatása; a magyar kormány soha nem készült ilyenre, és nem is tervez ilyet.


Varga Mihály: ha drága a bank, váltani kell



Egyeztetnek a bankokkal, változhat a tranzakciós illeték

A miniszter elmondta azt is, hogy a pénzintézetekkel való viszonyban is kiszámíthatóságot, folyamatos párbeszédet szeretne. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy hozhat olyan intézkedést a kormány, amelyet a bankszövetség nem tud elfogadni, de tudják, hogy a kabinet mire készül, és ha kell, módosít, egyeztet az adott kérdésben.

Arra kérdésre, hogy a kormány az első két hónap adatai által mutatott bevétel elmaradás alapján tervezi-e a tranzakciós illeték növelését, Varga Mihály kifejtette: 2013-ban több mint 300 milliárd forint bevételt vár ebből a kormány, de majd az első negyedév adatainak tükrében lehet megvizsgálni, mi történjen. Ha továbbra is eltérés látszik a tervezett és tényleges bevétel között, akkor a bankszövetséggel egyeztetést fog kezdeményezni - fűzte hozzá.

Bankot kell váltani...

A pénzügyi tranzakciós illeték ügyfelekre való áthárításával kapcsolatban jelezte: a magyar pénzintézeti szektor versenyszektor, nagyon erős verseny van 40-50 bank között, az ügyfelek pedig könnyen át tudnak menni egyik banktól a másikhoz.

Varga Mihály kifejtette: nem lehet törvényileg megakadályozni az áthárítást, de van fogyasztóvédelem, és vannak olyan állami jogintézmények, amelyek ilyenkor közbeléphetnek, emellett felállították a pénzügyi ombudsman intézményét is. Összességében a kormány elég sok lépést tett annak érdekében, hogy az ügyfél ne maradjon magára - hangsúlyozta.

Szólt arról is: bízik abban, hogy Magyarország ellen megszűnik a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás (EDP). Az, hogy a 2012-es, uniós módszertan szerinti hiány 2,1 százalék lett, Varga Mihály szerint azt mutatja, a magyar kormánynak igaza volt Brüsszellel szemben 2011 után 2012-ben is abban, hogy nem kell újabb kiigazító intézkedéseket hozni, mert azok nélkül is teljesülni fog a 3 százalék alatti hiány. Ehhez képest Brüsszel tavaly ősszel újabb intézkedéseket "vasalt be" Magyarországon - fűzte hozzá.



Az államháztartás ugyanakkor kezd arra a konszolidált szintre beállni, ami egy "normális európai országban meg kell hogy történjen", a hiány alacsony - Magyarország immár két éve teljesíti a 3 százalék alatti hiányt -, és az államadósságot is sikerült csökkenő pályára állítani. Mindezek alapján ki kell hogy engedjék Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól - vélekedett Varga Mihály, majd hangsúlyozta: bízik benne, hogy nem politikai, hanem gazdaságpolitikai, a gazdasági tényekre alapozott döntést hoz az Európai Bizottság.

Támogatta Simor kinevezését

Azzal kapcsolatban, hogy Simor András lesz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöke, Varga Mihály elmondta: ő is arra kérte az EBRD-ben lévő képviselőket, hogy támogassák Simor kinevezését. Varga Mihály bízik abban, hogy Simor Andrással az EBRD-n keresztül Magyarország további forrásokhoz tud jutni.

A miniszter kifejtette: örül annak, hogy egy magyar állampolgár lesz az egyik alelnök, ezzel jól járt az ország. Hozzáfűzte ugyanakkor: nagy kérdés, hogy Simor András hogyan viszonyul majd a magyar kormányhoz.

"Itt azért vannak olyan példák, amelyek elgondolkoztatnak bennünket" - fogalmazott Varga Mihály, majd Andor Lászlóra utalva hozzátette: az Európai Bizottság egyik biztosa is magyar állampolgár, "de ettől függetlenül az elmúlt időszakban túl sok segítséget nem kaptunk tőle".

Varga Mihály kifejtette: minden európai biztos törekszik arra, hogy a küldő országnak segítséget nyújtson. Magyarország kapcsán gazdaságpolitikai szempontból sok olyan vitás kérdés van, amelyben Andor Lászlónak nagy szerepe lett volna, hogy az Európai Bizottság tagjaként a kollégáit informálja, a magyar kormánytól ugyanakkor nem kért információt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG