Hirdetés
Hirdetés

Túlzottdeficit-eljárás: 8 év után vége lesz már ennek egyszer?

2012. június 05., 17:39

2004 óta vagyunk túlzottdeficit-eljárás alatt, csak Magyarország jutott el odáig a tagállamok közül, hogy szankciót helyezett emiatt kilátásba az Európai Bizottság. A kohéziós támogatásokat végül nem függesztik fel, de mikor lesz már vége az eljárásnak, ami már 8 éve tart?

Hirdetés

Magyarország várhatóan jövő év tavaszán kerülhet ki az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője kedden, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: "technikailag" Magyarország már az idén teljesíti azokat a feltételeket, amelyek alapján kikerülhetne az uniós eljárás alól, de az uniós előírások szerint egy lezárt év kell az értékeléshez. A folyamatot segíti, hogy a jövő évi költségvetés sarokszámait várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament - mondta az államtitkár (jövő hét pénteken már be is nyújtják azt a Parlamentnek).

Kohéziós alapok: befektetés az EU-nak is

A következő Ecofin-ülésen, június 22-én valószínűleg döntés születik arról, hogy nem függesztik fel a túlzottdeficit-eljárás keretében a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részét (495 millió eurót), de az eljárást ellenünk biztosan nem szüntetik meg, ezt a Bizottság sem tartja egyelőre indokoltnak. Az Ecofin-csoport eddig 5-ször fogalmazta meg ajánlásait Magyarországnak, miképpen tudja tartósan leszorítani az államháztartás hiányát és bár tavaly a költségvetés szufficittel zárt, a sok egyedi tétel miatt a Bizottság nem függesztette fel az eljárást. A magyar kormány ráadásul jószerivel egyet sem fogadott meg, az európai pénzügyminiszterek ajánlásai közül.

Az Európai Unió szempontjából a kohéziós források felhasználása befektetésnek tekinthető, amelyek többletértéket teremtenek, és hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, a növekedéshez - mondta Johannes Hahn, az EU regionális politikáért felelős uniós biztosa kedden a parlamentben az EU regionális politikáját fókuszba állító tanácskozáson.

Johannes Hahn kifejtette: az unió bizottsága olyan költségvetési tervezetet próbál kidolgozni, amely mind a 27, illetve a leendő 28 tagállam számára elfogadható, ennek alapján a mostani tervezet szerint 316 milliárd euró áll majd rendelkezésre kohéziós célokra, ez az összes tervezett 2014-2020 közötti uniós kiadás mintegy egyharmada.

A rendezvényen Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke kiemelte: Magyarország számára különösen fontos, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban ne csökkenjenek az EU kohéziós alapjának forrásai.

Hozzátette: az unió kohéziós forrásainak megőrzése azért is kiemelt jelentőségű, mert az EU-ban ez az egyik legeredményesebb közösségi politika, a kohéziós források felhasználásával az elmúlt 10 év során 2,4 millió új munkahely jött létre.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

A német kormánykoalíció megegyezett a régóta vitatott alapnyugdíjról. A gordiuszi csomót úgy vágták át, hogy nem lesz ugyan rászorultsági vizsgálat, nem számít a vagyon, viszont vizsgálják a jövedelmet. Ez másfél millió embert érinthet. Mutatjuk, hol van még minimálnyugdíj vagy alapnyugdíj, és hol van a listán Magyarország.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?