Hirdetés
Hirdetés

Ügyesen csőbe húzta Pákh Imrét az állam

2015. június 10., 11:42

Csattanós választ kapott a Golgota ügyesen tárgyaló tulajdonosa a legutóbbi próbálkozására: az állam elindította a festmény védési eljárását. Az országból biztosan nem lehet így kivinni a festményt.

Most még együtt a trilógia - de meddig? MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Most még együtt a trilógia - de meddig? MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Miniszterelnökség kezdeményezésére a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája – mint elsőfokú hatóság – elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását. Az eljárás során a jelenleg a debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-alkotás ideiglenes védettséget kap.

Az ideiglenes védettség szabályai ugyanazok, mint az állandó védettségnek - ez az örökségvédelmi törvény szerint azt jelenti, hogy a védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni:

Hirdetés

 

  • az alkotásra végleges kiviteli tilalom vonatkozik,
  • a tulajdonos a mű őrzési helyének megváltoztatását köteles bejelenteni
  • ha a tulajdonos el kívánja adni a festményt, az állam elővásárlási joggal rendelkezik.

 

A védési eljárásban előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága (KJB) vitatja meg az ügyet, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot.

Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban

Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő a hétvégén jelentette be: elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt.

A bejelentés leginkább úgy hangzott, mint egy méretes tárgyalási trükk a vevőjelölt megpuhítására - míg ugyanis a tárgyalások során az állam 6 millió dollárt kínált, Pákh Imre 9 milliót szeretett volna kipréselni. A fenyegetéssel azonban végül ráfázott: az állam a védetté nyilvánítással elérheti, hogy ő lehessen az egyetlen szóba jöhető vevő - illetve a képet biztosan Debrecenben tudja tartani.

Az eljárás ugyanis nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára el is mondta: ha reális áron meg tudnak állapodni Pákh Imrével, továbbra is szeretnék megvenni a képet, mert az a céljuk, hogy a Golgota Magyarországon maradjon. Ha a festményt mégis másnak adná el Pákh Imre a védettség nyomán, akkor sem lehetne kivinni az országból - tette hozzá L. Simon László.

A magyar állam februárban vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását (a jegybank pénzéből). A trilógia harmadik darabja, az Ecce Homo a Déri Múzeum tulajdona.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?