Hirdetés
Hirdetés

Ügyesen csőbe húzta Pákh Imrét az állam

2015. június 10., 11:42

Csattanós választ kapott a Golgota ügyesen tárgyaló tulajdonosa a legutóbbi próbálkozására: az állam elindította a festmény védési eljárását. Az országból biztosan nem lehet így kivinni a festményt.

Most még együtt a trilógia - de meddig? MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Most még együtt a trilógia - de meddig? MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Miniszterelnökség kezdeményezésére a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája – mint elsőfokú hatóság – elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását. Az eljárás során a jelenleg a debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-alkotás ideiglenes védettséget kap.

Az ideiglenes védettség szabályai ugyanazok, mint az állandó védettségnek - ez az örökségvédelmi törvény szerint azt jelenti, hogy a védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni:

Hirdetés

 

  • az alkotásra végleges kiviteli tilalom vonatkozik,
  • a tulajdonos a mű őrzési helyének megváltoztatását köteles bejelenteni
  • ha a tulajdonos el kívánja adni a festményt, az állam elővásárlási joggal rendelkezik.

 

A védési eljárásban előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága (KJB) vitatja meg az ügyet, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot.

Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban

Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő a hétvégén jelentette be: elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt.

A bejelentés leginkább úgy hangzott, mint egy méretes tárgyalási trükk a vevőjelölt megpuhítására - míg ugyanis a tárgyalások során az állam 6 millió dollárt kínált, Pákh Imre 9 milliót szeretett volna kipréselni. A fenyegetéssel azonban végül ráfázott: az állam a védetté nyilvánítással elérheti, hogy ő lehessen az egyetlen szóba jöhető vevő - illetve a képet biztosan Debrecenben tudja tartani.

Az eljárás ugyanis nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára el is mondta: ha reális áron meg tudnak állapodni Pákh Imrével, továbbra is szeretnék megvenni a képet, mert az a céljuk, hogy a Golgota Magyarországon maradjon. Ha a festményt mégis másnak adná el Pákh Imre a védettség nyomán, akkor sem lehetne kivinni az országból - tette hozzá L. Simon László.

A magyar állam februárban vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását (a jegybank pénzéből). A trilógia harmadik darabja, az Ecce Homo a Déri Múzeum tulajdona.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?