Hirdetés
Hirdetés

Új szintre lépett az EU fegyverkezése

2017. december 11., 13:06
Cimkék
EU
, védelem
, pesco

Szorosabb védelmi rendszert dolgozott ki az EU.

A franciák Rafale vadászgépe. Forrás: EPA
A franciák Rafale vadászgépe. Forrás: EPA

Hivatalosan is jóváhagyták az Európai Unió közös védelmi rendszerének megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozását a tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén.

A közös fejlesztésekről, beszerzésekről és missziókról, valamint az európai hadiipar megerősítéséről szóló kezdeményezéssel sok szakember szerint a jövőbeli európai védelmi unió alapjait rakják most le.

Hirdetés

A miniszterek hétfőn az először végrehajtandó projektek előzetes listájáról is megállapodtak.

A huszonnyolc EU-tagország közül egyedül Dánia, az Egyesült Királyság és Málta nem csatlakozott a PESCO-hoz, ez azonban utólag is lehetséges.

Mi az a Pesco?

A katonai logisztika szorosabbra fűzése és új generációs tankok kifejlesztése felé nyithatja meg az utat. A Pesco támogatói szerint ez csupán kiegészító szerepet játszik majd a NATO mellett, amely megőrizné elsődleges szerepeként a tagállamok területi védelmét. További részleteket ebben a korábbi cikkünkben talál >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?