Hirdetés
Hirdetés

Újabb európai ország rendült meg – hol lesz ennek a vége?

Káncz Csaba, 2019. november 12., 09:30

Spanyolországban most ugyanolyan helyzet állt elő, mint Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában: megroppant a hagyományos centrista pártok ereje, miközben fragmentálódott a pártstruktúra. Sánchez ügyvezető miniszterelnök éppúgy elszámította magát az előrehozott választással, mint Olaszországban Matteo Salvini. Káncz Csaba jegyzete.

Spanish right party Vox' President Santiago Abascal attends the election campaign opening rally of Vox's party in L'Hospitalet, Catalonia, Spain, 31 October 2019. Spain will hold general elections on 10 November 2019, after Sanchez failed to form a government following 28 April election. EPA/ENRIC FONTCUBERTA
Spanyolország mindörökké - Santiago Abascal, a Vox vezetője egy október végi kampányrendezvényen a katalóniai L'Hospitaletben. EPA/ENRIC FONTCUBERTA

Bő fél éven belül két parlamenti választást nyertek a szocialisták (PSOE) Spanyolországban, mégsem örülhetnek igazán. Sőt, még kisebb lett a stabil kormányzás esélye, hiszen nőtt a pártstruktúra töredezettsége. A legnagyobb sikert a szélsőjobb (Vox) könyvelhette el, amely sokat erősödött, főként a katalán feszültségnek köszönhetően.

A spanyol demokrácia 42 éves történetében ez volt a 15. alkalommal megrendezett parlamenti választás. Szavazati jogukkal több mint 24,3 millióan éltek, ami 73,53 százalékos részvételi arányt jelent – ez három százalékkal alacsonyabb, mint áprilisban.

Hirdetés

Lezárult egy korszak

Összességében elmondható, hogy Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök éppúgy elszámította magát az előrehozott választással, mint Olaszországban Matteo Salvini.  Mindkettő arra a szintre akart erősödni, hogy egyedül – koalíciós kényszer nélkül – megszerezzék a kormányzáshoz szükséges többséget, de visszájára sült el a dolog. Sánchez a koalíciós tárgyalások során túlságosan merev álláspontot vett fel, ezt is büntették a választók.

Spanyolországban most ugyanolyan politikai helyzet állt elő, mint Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában: megroppan a hagyományos centrista pártok ereje, miközben fragmentálódik a pártstruktúra. Gyengül az általános politikai stabilitás, veszélyes szintre csökken a választói bizalom. Eközben pedig látványosan erősödik a szélsőség, a populizmus és a radikalizmus.

A választás másik komoly tanulsága volt a masszív jobbratolódás. Csökkent a szocialisták – és a tőle balra álló Podemos – ereje, noha továbbra is a legerősebb párt lettek. A jobboldalon a Néppárt (PP) ugyan visszakapaszkodott valamennyire az áprilisi zuhanás után (87 helye lesz), de a választás nagy nyertese a szélsőjobboldal.

Vox és a spanyol démonok

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Vox nemcsak több mint megduplázta áprilisi eredményét (24 helyett 54 mandátuma lesz, több, mint egymillió új szavazót szerezve), hanem ezzel a parlament harmadik legerősebb pártja, a délkeleti Murcia régióban pedig a legnagyobb párt lett, Dél-Spanyolországban pedig általában is a PP előtt végzett.

A Vox kemény vonalat képvisel a katalán függetlenedési törekvések, a bevándorlás és a feminizmus kérdésköreiben. Santiago Abascal pártelnök nyílt támogatója Francisco Franco diktátor hadseregének, beleértve a baloldaliak tömeges kivégzését az 1936-1939 közötti spanyol polgárháború során. A párt főtitkárát, Javier Ortega-Smith antiszemitizmussal vádolják, mivel többször is élesen bírálta Soros Györgyöt.

A nagykoalíciót kizárták

A választás egyértelműen legnagyobb vesztese a polgári-liberális Ciudadanos lett, amely mandátumainak csaknem négyötödét elveszítette és tíz képviselői helyre számíthat; még a katalán szuverenisták is megelőzik.

A mostani koalíciós tárgyalások során nagy lesz a nyomás a PP-n mindkét oldalról. A PSOE mindenesetre az elmúlt órákban kizárta a nagykoalíciót a PP-vel, amely pedig rendes többséggel rendelkező kormányt adott volna Spanyolországnak évek óta először.

De a PP is valószínűleg tart attól, hogy ez esetben átengedné a jobboldalt a Voxnak. A PSOE eközben még egyszer nekifuthat a regionális pártokkal folytatott tárgyalásoknak, de ez a katalán függetlenségi vezetőkre kirótt börtönbüntetések miatt szintén nehezebbé vált.

A spanyol politika természete viszont végképp átalakul: a PP és a PSOE dominanciájának vége.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Ha már a kormány az egyes nyilatkozatai szerint inkább mennyiségben méri a TAO-támogatások eredményességét, akkor érdemes megnézni, vajon egy új sportoló mennyibe is került az államnak. Vagy az adófizetőknek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?